Σίγουρα το Περτούλι δεν είναι ένας τυχαίος οικισμός. Το πότε χτίσθηκε δεν είναι γνωστό. Ωστόσο, κατείχε ανέκαθεν σεβαστή θέση ανάμεσα στα μεγαλοχώρια της Ν. Πίνδου, αφού η τύχη συνδέθηκε με το αντάρτικο, μέχρι που κάηκε ολοσχερώς το 1943 από τους Γερμανούς.
Εδώ βρισκόταν το Γενικό Στρατηγείο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, αλλά και το κοινό επιτελείο των οργανώσεων ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ, ΕΚΚΑ και των Αγγλων, κατά τη διάρκεια της κατοχής.
Σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, στον νομό Τρικάλων, περιτριγυρισμένο από βουνά, τρεχούμενα νερά και πυκνά δάση βρίσκεται ο απόλυτος ορεινός παράδεισος, το Περτούλι.
Μαζί με την Ελάτη, που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση, αποτελούν αγαπημένο προορισμό κυρίως χειμερινό – λόγω της λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου – αλλά και όλων των εποχών.
Χτισμένο στις πλαγιές του Κόζιακα, το Περτούλι γοητεύει με το πανέμορφο τοπίο που το περιβάλλει αλλά και τα γραφικά πέτρινα σπίτια του με τις κόκκινες στέγες.
Αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε ξενώνες και καταλύματα εξασφαλίζουν ατμοσφαιρική διαμονή σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της χώρας.
Η φύση αποτελεί το «ατού» του Περτουλίου καθώς περιβάλλεται από πυκνό ελατόδασος.
Οι εναλλαγές της ωστόσο έχουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τον οικισμό το δάσος δίνει τη θέση του στα Περτουλιώτικα Λιβάδια, γεμάτα χορτάρι και θάμνους.
Το τοπίο εκπέμπει ηρεμία και γαλήνη με χαμηλή βλάστηση, άλογα να καλπάζουν, ρυάκια και μικρές λίμνες να σχηματίζονται «χαμένα» μέσα στα βουνά και τον ποταμό Ξεριά να σχηματίζει τους μαιάνδρους του αφήνοντας το σημάδι του στη γη.
Στα λιβάδια αυτά γίνεται κάθε χρόνο το «Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων» με ανθρώπους να καταφτάνουν όχι μόνο από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Πηγή: citypatras.gr