Υγεία & Ομορφιά
4 Αιτίες που Προκαλούν Εγκεφαλικό Επεισόδιο στις Γυναίκες
Υγεία

4 Αιτίες που Προκαλούν Εγκεφαλικό Επεισόδιο στις Γυναίκες

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ευρύτερα γνωστό ως «εγκεφαλικό», είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στις γυναίκες

Αλλά ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου γι’ αυτήν την καρδιαγγειακή διαταραχή και πως κινδυνεύουν οι γυναίκες συγκεκριμένα;

4 Αιτίες που Προκαλούν Εγκεφαλικό Επεισόδιο στις Γυναίκες.Στο παρόν άρθρο θα διαβάσετε τις 4 πιο συχνές αιτίες που προκαλούν εγκεφαλικό επεισόδιο στις γυναίκες, ώστε να τις αποτρέψετε… για παν ενδεχόμενο!

Το εγκεφαλικό είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στις γυναίκες και η τρίτη στους άνδρες.

Πρόκειται για μια ξαφνική διακοπή της ροής του αίματος σε ένα αγγείο που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο.

Η διακοπή αυτή προκαλείται είτε από θρόμβο στο αιμοφόρο αγγείο (ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο) ή από ρήξη αιμοφόρου αγγείου (αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο).

Εάν ποτέ σας συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τα επείγοντα περιστατικά, καθώς στο 40% των περιπτώσεων οι συνέπειες είναι μόνιμες, π.χ. κάποια αναπηρία.

Αλλά ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο στις γυναίκες;

Η επίδραση ορισμένων παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες και η αλήθεια είναι πως οι γυναίκες δεν έχουν επαρκή ενημέρωση σχετικά με αυτούς τους κινδύνους.

1. Υψηλή αρτηριακή πίεση και κολπική μαρμαρυγή

Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η κολπική μαρμαρυγή είναι πιο συχνές στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Όταν η αρτηριακή πίεση είναι πολύ υψηλή στις αρτηρίες σε μόνιμη βάση, κουράζει την καρδιά και προκαλεί καρδιαγγειακές παθήσεις.

Λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν σε όλη τη ζωή των γυναικών, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης από τους άνδρες.

Τα πιο επικίνδυνα διαστήματα είναι κατά τη λήψη αντισυλληπτικών με συνθετικά οιστρογόνα, κατά την εγκυμοσύνη και στην εμμηνόπαυση.

Μάλιστα, η αρτηριακή υπέρταση επηρεάζει το 10 έως 15% των εγκύων γυναικών. Και περισσότερες από μία στις δύο μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες θα είναι υπερτασικές. Συνεπώς, η στενή και προληπτική παρακολούθηση είναι απαραίτητη για τις γυναίκες σε βασικά στάδια της ζωής τους, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Το ίδιο ισχύει και για την κολπική μαρμαρυγή, μια διαταραχή που κάνει την καρδιά να κτυπά γρηγορότερα και ακανόνιστα.

Μπορεί να είναι συνέπεια της υψηλής αρτηριακής πίεσης και, ταυτόχρονα, ο κίνδυνος εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής αυξάνεται με την ηλικία.

Δεδομένου ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες, περισσότερες γυναίκες το έχουν βιώσει και η επίθεση που προκαλείται από κολπική μαρμαρυγή είναι συχνά πιο σοβαρή στις γυναίκες και είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να πεθάνουν από μια ασθένεια. Το εγκεφαλικό επεισόδιο λοιπόν, συνδέεται με αυτήν την πάθηση.

2. Αντισύλληψη και εμμηνόπαυση

Τα ορμονικά φάρμακα συμβάλλουν επίσης στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες. Τα αντισυλληπτικά χάπια και οι ορμονικές θεραπείες για την εμμηνόπαυση ξεχωρίζουν και βρίσκονται στο επίκεντρο.

Και αυτό επειδή τα φάρμακα με βάση τις ορμόνες αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης στο αίμα, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει την αιτία του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

3. Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι και αυτό ένας παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό. Και ενώ οι άνδρες καπνιστές μειώνονται, οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν αυξηθεί σημαντικά από τη δεκαετία του ’70 και μετά, καθιστώντας τις έτσι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις του καπνού στην καρδιαγγειακή υγεία τους.

Εάν παράλληλα το κάπνισμα συνδυάζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση ή λήψη κάποιου ορμονικού φαρμάκου, τότε δεκαπλασιάζονται οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου.

4. Εγκυμοσύνη: Προσοχή στην εκλαμψία

Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδος στη ζωή των γυναικών λόγω της εκλαμψίας. Η εκλαμψία αποτελεί την κύρια αιτία εγκεφαλικού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πρόκειται για μία επιληπτική κρίση που εμφανίζεται σε έγκυες γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση και μπορεί να απειλήσει τόσο τη ζωή της μητέρας, όσο και αυτή του αγέννητου βρέφους.

Συχνά αποτελεί επιπλοκή της προεκλαμψίας, μια κοινή πάθηση της εγκυμοσύνης που συνδυάζει την υψηλή αρτηριακή πίεση και την εμφάνιση πρωτεϊνών στα ούρα.

Συνήθεις παράγοντες κινδύνου για γυναίκες και άνδρες

Εκτός από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου που είναι ειδικοί για τις γυναίκες ή είναι πιο σημαντικοί για τις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου που είναι κοινοί, τόσο για τις γυναίκες, όσο και για τους άνδρες.

Πρόκειται για την ηλικία, καθώς ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται με την ηλικία, δηλαδή μετά τα 50 έτη για τους άνδρες και μετά τα 60 έτη για τις γυναίκες.

Θα πρέπει επιπλέον να ληφθεί σοβαρά υπόψη και το γενικό ιατρικό ιστορικό στην οικογένεια, για την ανίχνευση κάποιας πάθησης, π.χ. εγκεφαλικό, διαβήτης, υπερχοληστερολαιμία, παχυσαρκία, κ.λπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μούδιασμα στο Πρόσωπο – Συχνές Αιτίες

Περίοδος και Πιθανοί Λόγοι που δεν Ήρθε

Πώς να Καταπολεμήσετε Αποτελεσματικά την Οστεοπόρωση

Σακχαρώδης Διαβήτης και Φρούτα – Φιλική ή Εχθρική Σχέση;

Οι Αλλεργίες στα Μάτια – Video

Ο Ευκάλυπτος και οι Ιδιότητές του

Τρεις Συμβουλές για τον Επιχείλιο Έρπητα

Συχνοουρία – Αιτίες και Θεραπεία

Οι Επιπτώσεις του Καπνίσματος στα Δόντια

Αλωπεκία – Τύποι και Διάγνωση

Μαλλιά και Φθινοπωρινή Τριχόπτωση

Οι Αιτίες που Προκαλούν Τυμπανισμό και πώς να τον Αποτρέψετε