Υγεία & Ομορφιά
Υγεία

5 Ενδείξεις που Μαρτυρούν Έλλειψη Σιδήρου

Η έλλειψη σιδήρου που προκαλεί αναιμία επηρεάζει το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αλλά πώς να εντοπίσετε αυτήν την παθολογία; Καρδιά, μαλλιά, επιδερμίδα, νύχια, κατάσταση υγείας… Ποια είναι τα σημάδια που σας προειδοποιούν;

Ο σίδηρος είναι ένα ιχνοστοιχείο που υπάρχει στον οργανισμό μας. Η έλλειψή του, προκαλεί αλλαγές στην ισορροπία του οργανισμού και μπορεί επομένως να είναι η αιτία της αναιμίας, δηλαδή της μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα, δηλαδή των αιμοσφαιρίων που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα μας.

Και αυτό επειδή ο σίδηρος είναι μία πολύ σημαντική ουσία για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης

Η αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου, συχνά είναι ασυμπτωματική, δηλαδή δεν εκδηλώνεται με κάποια συμπτώματα, τουλάχιστον στα αρχικά της στάδια. Σε προχωρημένο στάδιο όμως, μπορεί να προκύψουν πολλά σημάδια.

Τα σημάδια που χρειάζεται να έχετε στο νου σας, για να ελέγξετε το επίπεδο σιδήρου σας είναι τα παρακάτω:

1. Αίσθημα κόπωσης

Ο σίδηρος, όπως είδαμε, συμβάλλει στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Έτσι, όταν τα αποθέματα σιδήρου είναι ανεπαρκή, η λειτουργία ολόκληρου του σώματος μπορεί να επηρεαστεί. Το πιο κοινό σύμπτωμα λοιπόν είναι η γενικευμένη κόπωση που μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε εξάντληση. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να συνοδεύεται από ύπνο κακής ποιότητας, γεγονός που θα κάνει το αίσθημα κόπωσης ακόμη χειρότερο.

2. Δύσπνοια

Όταν έχετε δύσπνοια σημαίνει ότι τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα σας είναι χαμηλά, άρα ο οργανισμός δεν παίρνει το οξυγόνο που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει ακόμα και σε απλές δραστηριότητες. Την ώρα που κάνετε κάποια δραστηριότητα το σώμα σας προσπαθεί να αναπληρώσει το οξυγόνο που του λείπει και έτσι κάθε αναπνοή γίνεται και πιο δύσκολη με αποτέλεσμα τη δύσπνοια. Αν δείτε ότι ακόμα και το απλό περπάτημα σας προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή, η έλλειψη σιδήρου είναι μια πιθανή αιτία.

3. Εμβοές, πονοκέφαλοι και ζαλάδες

Η έλλειψη οξυγόνου που προκαλείται από τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να προκαλέσει εμβοές, ζαλάδες και πονοκεφάλους, γιατί τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου δεν οξυγονώνονται αρκετά.

Μαλλιά, τρίχες του σώματος, νύχια, επιδερμίδα… αυτά τα μέρη του σώματος συχνά δεν γλιτώνουν από την έλλειψη σιδήρου.

4. Τριχόπτωση, ξηροδερμία και εύθραυστα νύχια

Μαλλιά, τρίχες του σώματος, νύχια, επιδερμίδα… αυτά τα μέρη του σώματος συχνά δεν γλιτώνουν από την έλλειψη σιδήρου. Ως εκ τούτου, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να είναι το αίτιο της τριχόπτωσης, της ξηρότητας του δέρματος και των μαλλιών και των εύθραυστων νυχιών. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας μπαίνει σε κατάσταση επιβίωσης και το οξυγόνο κατευθύνεται σε σημαντικά ζωτικά όργανα και όχι στα δευτερεύοντα μέρη του σώματος, όπως είναι τα μαλλιά και τα νύχια.

5. Χλωμή όψη

Η αιμοσφαιρίνη δίνει αυτό το «ροδαλό» χρώμα στο δέρμα σας, γι’ αυτό και τα χαμηλά επίπεδά της μπορεί να κάνουν την επιδερμίδα σας να δείχνει χλωμή.

Αν έχετε μάλιστα και ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, τότε η απουσία της αιμοσφαιρίνης είναι ακόμη πιο ορατή. Όμως, ασχέτως του δερματικού χρώματος, αν το εσωτερικό των χειλιών σας, τα ούλα και το εσωτερικό των βλεφάρων σας είναι λιγότερο ερυθρό από το συνηθισμένο, τότε πιθανώς να φταίει η έλλειψη σιδήρου.

Παράγοντες κινδύνου – Διάγνωση και θεραπεία

Η έλλειψη σιδήρου δεν αποτελεί σπάνιο γεγονός στις ημέρες μας. Αν όμως εκδηλώσετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω σημάδια, ο μόνος τρόπος για να έχετε μια αξιόπιστη διάγνωση είναι να κάνετε μια εξέταση αίματος για σίδηρο.

Εάν είστε γυναίκα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο έλλειψης σιδήρου μετά την εφηβεία και πριν από την εμμηνόπαυση, επειδή η έμμηνος ρύση αντιπροσωπεύει μια σημαντική απώλεια ποσότητας σιδήρου.

Πολλές έγκυες γυναίκες πάσχουν επίσης από αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου, καθώς το σώμα τους έχει αυξημένες ανάγκες για σίδηρο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επαρκής παροχή αίματος στο έμβρυο.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπιστεί με συμπληρώματα σιδήρου. Μπορεί επιπλέον και να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη διατροφή, όπως π.χ. με λαχανικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς, κρέας, αποξηραμένα φρούτα κ.λπ.).

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Α’ Βοήθειες στην Υπογλυκαιμία

Εύκολοι Τρόποι για να Ξεβουλώσετε τα Αυτιά σας

Πώς θα Εξασφαλίσετε έναν Υγιεινό Τρόπο Ζωής

Ερωτήσεις και Απαντήσεις Σχετικά με την Υπέρταση

Καλλυντικά για τα Μάτια – Πόσο Επικίνδυνα Μπορεί να Είναι;

Πώς να Αντιμετωπίσετε Αποτελεσματικά τον Πονόλαιμο

Η Σημασία της Υγείας των Αυτιών

Λειτουργική Δυσπεψία – Αιτίες, Συμπτώματα και Θεραπεία

Τσάι Ιβίσκου – Τα Οφέλη του στην Υγεία

Συχνές Ερωτήσεις των Ασθενών για τη Γρίπη και οι Κατάλληλες Απαντήσεις

Προστασία από την Αλλεργία στον Ήλιο

Συνηθισμένα Λάθη που Κάνετε με τα Εσώρουχά σας