Υγεία & Ομορφιά
Εναλλακτικές ΘεραπείεςΥγεία

Άγχος, Αϋπνία ή Κατάθλιψη; Οι Λύσεις στο Φαρμακείο

Οι επιλογές για τη θεραπεία ψυχιατρικών διαταραχών είναι περιορισμένες. Η φαρμακολογική θεραπεία είναι σήμερα η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη θεραπεία για διαταραχές της διάθεσης, αλλά και η φυτοθεραπεία αποτελεί μια πιο εναλλακτική προσέγγιση, φυσικά πάντα με τη συμβουλή του φαρμακοποιού σας.

Άγχος, Αϋπνία ή Κατάθλιψη; Οι Λύσεις στο Φαρμακείο.

Παρόλο που πολλά φάρμακα φαίνεται χρησιμοποιούνται ευρέως, οι ανεπιθύμητες ενέργειες, καθώς και η εξάρτηση που δημιουργούν (εάν χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα) αποτελούν πρόβλημα.

Επομένως, τα συμπληρώματα διατροφής έρχονται να καλύψουν αυτό το κενό, παρέχοντας ασφαλέστερο προφίλ και μία πιο φυσική προσέγγιση. Η φυτοθεραπεία είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μορφή συμπληρωματικών και εναλλακτικών θεραπειών.

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης στην οποία οι άνθρωποι βιώνουν συναισθήματα θλίψης, μοναξιάς και απώλειας ενδιαφέροντος για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Οι λύσεις κατά της κατάθλιψης

Το St. John’s wort (Hypericum perforatum), βαλσαμόχορτο ή αλλιώς υπερικό, είναι ένα θαμνώδες βότανο με κίτρινα λουλούδια. Τόσο τα φύλλα όσο και τα άνθη του, χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς.

Tο St. John’s wort χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ποικίλων καταστάσεων υγείας, όπως κατάθλιψη και ψυχικές διαταραχές. Το βότανο έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς και αντιβακτηριακές και αντιιικές.

Χρησιμοποιείται και τοπικά ως έλαιο ή ενσωματωμένο σε κρέμα για τη θεραπεία λοιμώξεων και πληγών στο δέρμα διότι έχει επουλωτική δράση. Το βότανο αυτό προκαλεί λιγότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες από τα παραδοσιακά φάρμακα κατάθλιψης.

Προσοχή! Εάν λαμβάνετε συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά, αντιβηχικά, αντισυλληπτικά ή αντιπηκτικά, συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας πριν τη λήψη του. Σε πολλές περιπτώσεις, το βότανο καθιστά άλλα φάρμακα λιγότερο αποτελεσματικά, δημιουργώντας αλληλεπιδράσεις.

Η S-αδενοσυλ-L-μεθειονίνη (SAMe) είναι μια ένωση που παράγεται φυσικά από τον οργανισμό. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η FDA ενέκρινε το τεχνητό SAMe ως συμπλήρωμα διατροφής. Στην Ευρώπη, η ένωση αποτελεί συνταγογραφούμενο φάρμακο από τη δεκαετία του 1970.

Τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά μπορεί να εμφανίσουν υψηλότερο κίνδυνο αιμορραγίας εάν λαμβάνουν ταυτόχρονα SAMe.

Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης, της οστεοαρθρίτιδας, των καρδιακών παθήσεων, της διαταραχής έλλειψης προσοχής-υπερκινητικότητας (ADHD) και των επιληπτικών κρίσεων. Στον οργανισμό μας, το SAMe συμμετέχει σε πολλές σημαντικές λειτουργίες.

Στον εγκέφαλο, για παράδειγμα, το SAMe βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης, μελατονίνης και ντοπαμίνης. Η σεροτονίνη είναι μια σημαντική χημική ουσία και νευροδιαβιβαστής. Οι νευροδιαβιβαστές βοηθούν στη μεταφορά σημάτων μέσω του εγκεφάλου στο υπόλοιπο σώμα.

Εάν λοιπόν έχετε διαγνωστεί με κατάθλιψη, είναι πιθανό να έχετε ανεπαρκή επίπεδα σεροτονίνης. Το SAME έχει δείξει παρόμοια αποτελεσματικότητα με τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Προσοχή! Το SAMe μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση άλλων φαρμάκων. Τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά μπορεί να εμφανίσουν υψηλότερο κίνδυνο αιμορραγίας εάν λαμβάνουν ταυτόχρονα SAMe. Η ίδια η ένωση μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως ξηροστομία, διάρροια, ζάλη και αϋπνία.

Οι εναλλακτικές λύσεις κατά του άγχους και της αϋπνίας

Το Rhodiola rosea (ροδιόλα)

Το Rhodiola (Rhodiola rosea), είναι ένα προσαρμογόνο βότανο που διεγείρει το σύστημα απόκρισης του σώματος στο άγχος και αυξάνει την αντίσταση στο στρες.

Οι προσαρμοστικές ιδιότητες της ροδιόλας οφείλονται σε δύο από τα ισχυρά δραστικά συστατικά του, τη ροζαβίνη και τη σαλιδροσίδη. Η ροδιόλα είναι ένα καλά ανεκτό βότανο και έχει ισχυρό προφίλ ασφάλειας.

Η Μελατονίνη

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι σημαντικός για την αντιμετώπιση του στρες. Το άγχος συνδέεται στενά με την αϋπνία. Η μελατονίνη είναι μια φυσική ορμόνη που ρυθμίζει τον κιρκαδικό ρυθμό του οργανισμού μας.

Τα επίπεδα της ορμόνης αυτής αυξάνονται το βράδυ στο σκοτάδι, ώστε να προετοιμάσει τον οργανισμό για τη φάση του ύπνου. Το πρωί μειώνονται ώστε να προωθηθεί η εγρήγορση και η αφύπνιση.

Η μελατονίνη μειώνει τον χρόνο που χρειάζεται ο οργανισμός για να κοιμηθεί και αυξάνει τον συνολικό χρόνο ύπνου, βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου.

Αν και η μελατονίνη είναι μια φυσική ορμόνη, η συμπλήρωσή της δεν επηρεάζει την παραγωγή της από το σώμα μας.

Η μελατονίνη είναι επίσης μη εθιστική. Τα συμπληρώματα μελατονίνης κυμαίνονται σε δόσεις από 1-3 mg. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με τη χαμηλότερη δυνατή δόση.

Το βότανο Ashwagandha

Το Ashwagandha (Withania somnifera) είναι ένα προσαρμογόνο βότανο που προέρχεται από την Ινδία, και έχει χρησιμοποιηθεί στην ινδική θεραπεία Αγιουρβέδα.

Ομοίως με το Rhodiola, το Ashwagandha πιστεύεται ότι ενισχύει την ανθεκτικότητα του οργανισμού στο σωματικό και διανοητικό στρες.

Το Ashwagandha έχει συνδεθεί επίσης με 23% μείωση των πρωινών επιπέδων κορτιζόλης, μιας ορμόνης του στρες. Η λήψη 600 mg ashwagandha για 60 ημέρες, σύμφωνα με μελέτες, είναι ασφαλής και καλά ανεκτή.

Άννα-Μαρία Χοσάδα, Φαρμακοποιός, MPharm, MSc

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φύλλα Δάφνης και Οφέλη για την Υγεία

Evi Makavelou

Η Πρόληψη και ο Έλεγχος του Μελανώματος

a.alefragkis

Αλλήθωρα Μάτια – Ένα Αντιαισθητικό Πρόβλημα και η Αντιμετώπισή του

Editor6 pharma

Προβιοτικά – Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Ο Καρκίνος του Πνεύμονα και οι Επιπτώσεις των Ηλεκτρονικών Τσιγάρων

Εύκολα Βήματα για Ένα πιο Υγιές Έντερο

Evi Makavelou

Άσκηση και Οστεοπόρωση

yoadmin

Πώς θα Καταλάβετε ότι σας Λείπει Ασβέστιο;

Editor6 pharma

Πώς να Αντιμετωπίσετε το Ξεφλούδισμα των Νυχιών

Editor6 pharma

Με Αυτά τα Βότανα θα Ρίξετε την Αρτηριακή σας Πίεση

Evi Makavelou

Τρεις Συμβουλές για τον Επιχείλιο Έρπητα

Evi Makavelou

Τα Κατοικίδια και τα Οφέλη τους στην Ψυχική και Σωματική Υγεία