Υγεία & Ομορφιά
Αυξημένος ο Κίνδυνος Θανατηφόρου Καρκίνου του Προστάτη για τους Καπνιστές
Επικαιρότητα

Αυξημένος ο Κίνδυνος Θανατηφόρου Καρκίνου του Προστάτη για τους Καπνιστές

Οι καπνιστές έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη (για άγνωστο λόγο), όμως έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από αυτόν αν αρρωστήσουν, ιδίως αν είναι παχύσαρκοι, δείχνει μια νέα μεγάλη σουηδική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λουντ, με επικεφαλής τη δρα Σίλβια Γιόχεμς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό ουρολογικό περιοδικό “European Urology”, ανέλυσαν στοιχεία για 351.448 άνδρες σε βάθος δεκαετιών.

Αυξημένος ο Κίνδυνος Θανατηφόρου Καρκίνου του Προστάτη για τους ΚαπνιστέςΣτη διάρκεια της μελέτης 24.731 άνδρες εμφάνισαν καρκίνο του προστάτη και 4.322 πέθαναν από τη νόσο.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος θανάτου ήταν περίπου 20% μεγαλύτερος στους καπνιστές, σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος για τους καπνιστές που ήσαν υπέρβαροι (δείκτης μάζας σώματος 25-30) ή παχύσαρκοι (δείκτης άνω του 30).

Από την άλλη, ενώ είναι γνωστό ότι οι καπνιστές έχουν υψηλότερο κίνδυνο για διάφορους καρκίνους, βρέθηκε ότι οι καπνιστές έχουν γενικά μικρότερη πιθανότητα για θετικό τεστ PSA και διάγνωση καρκίνου του προστάτη.

Αυτό ισχύει πρωτίστως για τον χαμηλότερου κινδύνου τοπικό (μη μεταστατικό) καρκίνο του προστάτη, τη μορφή που συχνότερα ανιχνεύεται μέσω τεστ PSA χωρίς την ύπαρξη άλλων συμπτωμάτων.

Η Γιόχεμς δήλωσε ότι «οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη ανεξάρτητα από το στάδιο του καρκίνου που έγινε η διάγνωση, συνεπώς αφορά όλες τις μορφές της νόσου, από καρκίνους χαμηλού κινδύνου μέχρι μεταστατικούς».

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Τάνια Στοκς επεσήμανε ότι «ένα σημαντικό ερώτημα προς απάντηση είναι κατά πόσο η πρόγνωση για έναν ασθενή μπορεί να βελτιωθεί αν σταματήσει να καπνίζει μετά τη διάγνωση καρκίνου του προστάτη».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Γάτες Μεταδίδουν Μεταξύ τους τον Κορωνοϊό Ενώ οι Σκύλοι Όχι

Pfizer και BioNTech Θεωρούν ότι το Εμβόλιό τους Είναι Αποτελεσματικό και Απέναντι στις Βασικές Μεταλλάξεις της Αγγλικής και της Νοτιοαφρικανικής Παραλλαγής του SARS-CoV-2

Evi Makavelou

Αντιμετώπιση Ήπιων Ανεπιθύμητων Ενεργειών του Εμβολίου – Μύθοι Εναντίον Γεγονότων

Καρκίνος του Ενδομητρίου – Ποιες Γυναίκες Αντιμετωπίζουν Αυξημένο Κίνδυνο;

a.alefragkis

Ποιες Γυναίκες Αντιμετωπίζουν Κίνδυνο Εμφάνισης Ορισμένων Χρόνιων Παθήσεων

yoadmin

Αύξηση των Πωλήσεων των Σούπερ Μάρκετ την Πρώτη Εβδομάδα του Lockdown

Ανθρωπιστική Βοήθεια από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στην Αλβανία

yoadmin

Πως να Προστατευτείτε από το Νέο Κοροναϊό!

yoadmin

Η Λοίμωξη από τον Ιό SARS-CoV-2 Είναι Πολυσυστηματική Νόσος

yoadmin

Μικρότερος ο Κίνδυνος Καρκίνου για Όσους δεν Τρώνε Συχνά Κρέας

Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Ημικρανία

yoadmin

Ευλογιά των Πιθήκων – Πρέπει να μας Ανησυχεί ο Πολλαπλασιασμός των Κρουσμάτων;