Υγεία & Ομορφιά
Διαφορά Τροφικής Αλλεργίας και Δυσανεξίας
Υγεία

Διαφορά Τροφικής Αλλεργίας και Δυσανεξίας

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ τροφικής αλλεργίας και τροφικής δυσανεξίας.

Οι τροφικές αλλεργίες είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκετά εύκολο να εντοπιστούν.

Θα έχετε μια προφανή αντίδραση που θα συμβεί αμέσως ή λίγο μετά την έκθεση σε ένα συγκεκριμένο φαγητό.

Η τροφική δυσανεξία δεν είναι τόσο εύκολο να εντοπιστεί.

Μπορεί να χρειαστεί έως και 72 ώρες για να παρατηρήσετε κάποιο σύμπτωμα.

Επίσης, μια δυσανεξία είναι εύκολο να αγνοηθεί επειδή τα συμπτώματα είναι κυρίως πεπτικά, όπως  φούσκωμα, διάρροια και ναυτία.

Οι τροφικές αλλεργίες είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκετά εύκολο να εντοπιστούν.Τροφική αλλεργία

Υπολογίζεται ότι μόνο το 8% των παιδιών κάτω των 5 ετών και έως το 4% των ενηλίκων έχουν τροφική αλλεργία.

Οι πιο κοινές τροφικές αλλεργίες είναι το γάλα, τα αυγά, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, οι ξηροί καρποί, τα φιστίκια, το σιτάρι και η σόγια.

Για μερικούς ανθρώπους, τα συμπτώματα δεν είναι σοβαρά και προκαλούν απλώς ενόχληση.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μια τροφική αλλεργική αντίδραση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Αυτή είναι μια από τις πιο κοινές διαφορές μεταξύ μιας τροφικής αλλεργίας και της ευαισθησίας στα τρόφιμα.

Τα κοινά συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας περιλαμβάνουν φαγούρα στο στόμα, κνησμός, έκζεμα, πρήξιμο χειλιών ή προσώπου ή γλώσσας, ζαλάδα, ναυτία ή εμετό.

Σε κοινές τροφικές αλλεργίες, όπως αυτή στις φράουλες ή το γάλα, το ανοσοποιητικό σας σύστημα στοχεύει μια πρωτεΐνη σε αυτό το φαγητό ως ξένο εισβολέα.

Ένα αντίσωμα γνωστό ως ανοσοσφαιρίνη Ε μπερδεύει την πρωτεΐνη ως απειλή κι απελευθερώνει ισταμίνες.

Οι ισταμίνες βρίσκονται πίσω από το πρήξιμο και τον κνησμό για την άμυνα αυτής της πρωτεΐνης.

Τροφική δυσανεξία

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτό που προκαλεί την αντίδραση τόσο σε μια τροφική αλλεργία, όσο και σε μια τροφική δυσανεξία, η διαφορά είναι το αντίσωμα που προκαλεί την αντίδραση.

Υπολογίζεται ότι το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει τροφική δυσανεξία. 

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά μιας αλλεργίας, ωστόσο η τροφική δυσανεξία δεν είναι απειλητική για τη ζωή.

Η γλουτένη είναι η πιο κοινή τροφική ευαισθησία στον κόσμο, αλλά δεν είναι η μόνη.

Πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν ευαισθησίες σε εσπεριδοειδή, γαλακτοκομικά προϊόντα αγελάδας, σόγια, όσπρια και ξηρούς καρπούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Πρόληψη και ο Έλεγχος του Μελανώματος

a.alefragkis

Παιδική Αϋπνία – Αιτίες και Θεραπεία

Evi Makavelou

Μαγνήσιο – Οφέλη για την Υγεία

Evi Makavelou

Τα Κατάλληλα Κίνητρα για τη Διακοπή του Καπνίσματος

Ποιες Βιταμίνες Χρειάζονται οι Vegan;

Evi Makavelou

Η Χοληστερίνη Μειώνεται με την Κατανάλωση Γάλακτος

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Ονυχομυκητίαση

Editor6 pharma

Ψωρίαση – Τι να Προσέξετε στη Διατροφή;

Evi Makavelou

Αιθέρια Έλαια με Καλές Ιδιότητες

Evi Makavelou

Μηλόξιδο το Πρωί – Γιατί να το Καταναλώνουμε;

Evi Makavelou

Τα Πικάντικα Τρόφιμα Επηρεάζουν το Δέρμα;

Evi Makavelou

Πόνος στα Νεφρά – Αιτίες, Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Editor6 pharma