Υγεία & Ομορφιά
Αθλητισμός στη Φύση
ΓυμναστικήΦυσική Κατάσταση

Εστιάζοντας στον Αθλητισμό στη Φύση

Πεζοπορία, ποδηλασία, κωπηλασία:

Τα οφέλη του αθλητισμού στην καρδιά της φύσης είναι πολλαπλά, καθώς… και γυμνάζεστε καλύτερα αλλά και βελτιώνετε την ψυχική σας διάθεση.

Γνωρίζατε ότι ένας καλός περίπατος στο δάσος, στα διάφορα φυσικά μονοπάτια ή στα βουνά καθαρίζει το μυαλό μας από τις αρνητικές σκέψεις και αποτρέπει την κατάθλιψη;

Εστιάζοντας στον Αθλητισμό στη Φύση

Πράγματι, η Μητέρα Φύση μας βοηθά να βελτιώσουμε τη μνήμη και τις γνωστικές μας ικανότητες, για να είμαστε πιο δημιουργικοί και παραγωγικοί!

Επιπλέον, η φύση έχει άμεσο αντίκτυπο στην αναπνοή, στην αρτηριακή πίεση και στην κορτιζόλη, την ορμόνης του στρες.

Η πεζοπορία

Το περπάτημα και η πεζοπορία είναι οι πιο δημοφιλείς υπαίθριες δραστηριότητες στην Ελλάδα. Και αυτό επειδή δεν απαιτούν ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, εκπαίδευση ή ακριβό εξοπλισμό.

Σε κανονική ταχύτητα (4-5 km / h), το σώμα παρέχει τη λεγόμενη προσπάθεια αντοχής η οποία είναι προσιτή σε όλους.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που το περπάτημα αποτελεί μέρος των προγραμμάτων γυμναστικής μετά από καρδιακή προσβολή ή ακόμα και μετά από μεταμόσχευση.

Στις ηλικιωμένες ή έγκυες γυναίκες, το περπάτημα διεγείρει τη φλεβική κυκλοφορία, μειώνει τον κίνδυνο οιδήματος, κιρσών ή φλεβίτιδας. Επιπλέον, αποτρέπει την εμφάνιση οστεοπόρωσης.

Το περπάτημα στον διάδρομο του γυμναστηρίου απαιτεί ελαφρώς περισσότερη προσπάθεια. Με ταχύτητα 7-8 km / h, παραμένει όμως λιγότερο τραυματικό για τις αρθρώσεις (ισχίο, γόνατο, αστράγαλο) από το τρέξιμο.

Διατηρώντας φυσικά πάντοτε μία καλή στάση του σώματος! Κρατήστε την πλάτη σας ευθεία, σαν ένα σύρμα να τραβάει το επάνω μέρος του κεφαλιού σας – και χωρίς να γέρνετε το κεφάλι σας προς τα κάτω.

Εάν έχετε οστεοαρθρίτιδα, περιορίστε την άσκηση σε μισή ώρα την ημέρα.

Η ποδηλασία

Όπως το περπάτημα, έτσι και η ποδηλασία είναι ελάχιστα τραυματική για τις αρθρώσεις και επιπλέον μπορεί να είναι προσβάσιμη από όλους.

Καθισμένοι στη σέλα ή όρθιοι στα πεντάλ, αποτρέπετε τους μικροτραυματισμούς στα κάτω άκρα και στο στήθος. Ανάλογα με το έδαφος, εσείς και μόνο εσείς αποφασίζετε την ταχύτητα.

Μπορείτε να κάνετε ποδήλατο δίπλα στη θάλασσα, στο δάσος, σε ειδικούς ποδηλατοδρόμους… και να απολαύσετε τον καθαρό αέρα! Μπορείτε να κάνετε ποδήλατο για ώρες, αρκεί φυσικά να μην υπερβαίνετε τα όριά σας και να μην «κόβεται» η αναπνοή σας.

Η ποδηλασία είναι ένα άθλημα που γυμνάζει όλο σας το σώμα: καρδιά, πνεύμονες, γλουτούς, μηρούς, γάμπες, κοιλιακούς, πλάτη, χέρια, κ.λπ. Επιλέξτε λοιπόν το κατάλληλο ποδήλατο για εσάς, ανάλογα με το ύψος σας και ανάλογα με τις διαδρομές που θέλετε να κάνετε… και ξεκινήστε τις εξορμήσεις!

Η κωπηλασία

Η κωπηλασία είναι ένα ευρέως γνωστό άθλημα. Με την κωπηλασία, κινητοποιείτε περίπου το 80% της μυϊκής σας μάζας. Αυτό το πολύ πλήρες άθλημα είναι ένα από τα λιγότερο τραυματικά για το σώμα. Καθισμένοι στη βάρκα, είναι σαν να λέμε ότι «παλεύετε» λιγότερο ενάντια στη βαρύτητα.

Η κωπηλασία είναι ευεργετική σε περίπτωση πόνου στην πλάτη, καθώς όλοι οι μύες της πλάτης ενισχύονται. Όπως με την πεζοπορία και με την ποδηλασία, όλα έχουν να κάνουν με τη θέση και με την τεχνική. Ο ρυθμός, η ένταση και ο χρόνος της δραστηριότητας, εξαρτώνται από εσάς.

Στο εξωτερικό υπάρχουν ειδικά προγράμματα κωπηλασίας που απευθύνονται τόσο σε άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, παχυσαρκία, φλεβική ανεπάρκεια, καρκίνο σε ύφεση), όσο και σε άτομα που απλώς θέλουν απλώς να «χτίσουν» τη φόρμα τους.

Τέλος, μπορείτε να αρχίσετε να κωπηλατείτε σε οποιαδήποτε ηλικία – υπό την προϋπόθεση ότι ξέρετε να κολυμπάτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι πιο Σοβαροί Κίνδυνοι για την Υγεία που Κρύβει η Καθιστική Ζωή

a.alefragkis

Ενόργανη Γυμναστική για Ενήλικες – Γιατί να τη Δοκιμάσετε

Evi Makavelou

Φυσικοί Τρόποι για να Διατηρήσετε Υγιείς τις Αρθρώσεις σας

a.alefragkis

Γιατί να Προτιμήσετε τη Γυμναστική στο Σπίτι

a.alefragkis

Τι να Τρώτε πριν, μετά και την Ώρα της Γυμναστικής;

Evi Makavelou

Συμβουλές για να Ξυπνάτε με Ενέργεια και Καλή Διάθεση

Evi Makavelou

Ντοπαμίνη – Πώς να την Αυξήσετε Φυσικά;

10 Συμβουλές για Ασφαλή Άσκηση στο Σπίτι

a.alefragkis

Το Ποδόλουτρο και οι Ευεργετικές Ιδιότητές του

Συμβουλές για να Ξυπνάτε με Ενέργεια

Evi Makavelou

Συμβουλές για να Έχετε Ενέργεια Όλη Μέρα

Evi Makavelou

Μύες για Μακρά Ζωή

yoadmin