Υγεία & Ομορφιά
Επικαιρότητα

Ευλογιά των Πιθήκων – Ενημέρωση από την ΕΔΑΕ

Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα ευλογιάς παγκοσμίως, ενημερώνει και καθησυχάζει τους πολίτες σχετικά με την ασθένεια και τη θεραπεία της.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Είναι γνωστή από το 1958 και το πρώτο περιστατικό σε άνθρωπο επιγράφτηκε το 1970, στη Δημοκρατία του Κογκό.  Η νόσος προσβάλλει σπάνια τους ανθρώπους και κλινικά μοιάζει με ανθρώπινη ευλογιά, νόσημα που έχει εξαλειφθεί μετά τον εμβολιασμό και το τελευταίο κρούσμα έχει καταγραφεί στη Σομαλία το 1976.

Η πρόσφατη επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων στους ανθρώπους, ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο στους 7 Μαΐου 2022 και μέχρι 29 Ιουνίου 2022 περισσότερα από 5000 περιστατικά έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.

Κρούσματα στην Ελλάδα και μετάδοση της λοίμωξης

Στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα αναγνωρίστηκε στις 08 Ιουνίου 2022, σε ασθενή με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό. Έκτοτε, μέχρι σήμερα, έχουν διαγνωστεί επίσημα συνολικά 12 περιστατικά.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες και σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΑΕ

Ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ κ. Γ. Μπάρκης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, αναφέρει σχετικά: «Τα συμπτώματα εμφανίζονται 5-21 ημέρες μετά την επαφή με το κρούσμα και  περιλαμβάνουν πυρετό, κακουχία, μυαλγίες, οσφυαλγία, κεφαλαλγία, λεμφαδενοπάθεια και κόπωση.

Το χαρακτηριστικό εξάνθημα εμφανίζεται 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, έχει κεφαλουραία κατανομή, μοιάζει με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς με τη διαφορά ότι δεν προκαλεί κνησμό και όλες οι βλάβες είναι στο ίδιο στάδιο εξέλιξης (κηλίδες ή φυσαλίδες ή βλατίδες ή φλύκταινες).

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες. Στις ομάδες υψηλού κίνδυνου (π.χ. ανοσοκατασταλμένοι) μπορεί κάποιες φορές να οδηγήσει σε πιο σοβαρή νόσηση, οπότε μπορεί να χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο και αντιϊκή θεραπεία».

Για οτιδήποτε παρατηρήσετε, να μην ανησυχήσετε, και να απευθυνθείτε στον Δερματολόγο σας!

Περισσότερες πληροφορίες: www.edae.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα Έρευνα – Μερικά Παιδιά Αρρωσταίνουν από τον Κορωνοϊό

yoadmin

Αυξημένη η Επιβάρυνση των Ασφαλισμένων για τα Φάρμακα

yoadmin

Νέα Μέτρα Κατά του Κορωνοϊού – Από Αύριο το Πρωί Τίθενται σε Ισχύ

Αυτά που Τρώμε μας Προκαλούν Προβλήματα

yoadmin

Ο Πολύς Καφές και η Μεσογειακή Διατροφή Μειώνουν τον Κίνδυνο Καρκίνου του Προστάτη

Πάνω από Ένας Θάνατος στους Οκτώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση Συνδέεται με τη Ρύπανση

Οι Ηλικιωμένοι με Διπλό Αισθητηριακό Πρόβλημα Έχουν 86% Μεγαλύτερη Πιθανότητα να Εμφανίσουν Άνοια

yoadmin

Σε Εφαρμογή από Σήμερα το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19

Κορωνοϊός – Ρεκόρ Ημερήσιων Νέων Κρουσμάτων σε Παγκόσμιο Επίπεδο Κατέγραψε ο ΠΟΥ

yoadmin

Τα Όπλα για την Αντιμετώπιση της Πανδημίας

Αυξημένος ο Κίνδυνος Αυτισμού για τα Παιδάκια που Βλέπουν Πάνω από 2 Ώρες Τηλεόραση την Ημέρα

Πίσω από τις Μάσκες Χάνουμε τη Μοναδικότητά μας

a.alefragkis