Υγεία & Ομορφιά
Τα καλά λιπαρά και οι πηγές τους
Διατροφή

Καλά Λιπαρά – Οφέλη και Καλύτερες Πηγές

Τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς περιέχουν θρεπτικά συστατικά.

Δεν θα πρέπει να τα φοβόμαστε επειδή είναι λιπαρά, αντίθετα αποτελούν σύμμαχο της σιλουέτας μας.

Μάλιστα τα καλά λιπαρά, όταν καταναλώνονται με μέτρο βοηθούν στην απώλεια βάρους και χαρίζουν υγεία.

Αβοκάντο στις σαλάτεςΣύμφωνα με τους ειδικούς, το 35-45% των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά θα πρέπει να προέρχεται από την κατανάλωση καλού λίπους.

Αυτά τα καλά λιπαρά που θα πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή μας είναι τα ω3 λιπαρά οξέα και τα μονοακόρεστα λιπαρά.

Παρακάτω ακολουθούν τα τρόφιμα στα οποία βρίσκονται τα καλά λιπαρά και θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος του διαιτολογίου μας.

Καλά λιπαρά – Οι καλύτερες πηγές τους

Τα ω3 λιπαρά είναι ένα είδος πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Είναι αυτά που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και στην ενδυνάμωση του νευρικού μας συστήματος.

Τα ω3 λιπαρά οξέα μπορούμε να τα βρούμε σε υψηλή περιεκτικότητα σε όλα τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, η πέστροφα και το σκουμπρί.

Αν σκεφτούμε ότι ιδανικά θα πρέπει να καταναλώνουμε δύο φορές την εβδομάδα ψάρι, μπορούμε να επωφεληθούμε επιλέγοντας κάποιο από τα παραπάνω λιπαρά ψάρια.

Επίσης από ξηρούς καρπούς και σπόρους, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος αποτελούν μια εξαιρετική φυτική πηγή ω3 λιπαρών οξέων.

Τα οφέλη και οι πηγές των καλών λιπαρώνΜπορούμε να τα καταναλώνουμε εύκολα καθημερινά, προσθέτοντάς τα στα δημητριακά μας, στις σαλάτες ή στο γιαούρτι μας.

Όσον αφορά τα μονοακόρεστα λιπαρά, καλό είναι να τα προτιμούμε έναντι των πολυακόρεστων λιπαρών, καθώς μας δίνουν περισσότερα οφέλη.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά υπάρχουν στα έλαια, με κορυφαία πηγή το ελαιόλαδο που υπάρχει σε αφθονία στη χώρα μας.

Μια έξυπνη κίνηση που μπορεί να μας ωφελήσει είναι να αντικαταστήσουμε το βούτυρο, τις μαργαρίνες και άλλα είδη λαδιών με το ελαιόλαδο.

Τρίτη πηγή καλών λιπαρών αποτελεί το αβοκάντο.

Το αβοκάντο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά, ενώ είναι και μια εξαιρετική πηγή βιταμινών όπως το φυλλικό οξύ και οι βιταμίνες Β6, C και Ε.

Ταιριάζει στις περισσότερες σαλάτες.

Μπορεί να αντικαταστήσει μια βλαβερή πηγή λιπαρών, όπως το μπέικον, ή άλλα αλλαντικά όπως η πάριζα και το ζαμπόν.

Τέλος το φυστικοβούτυρο έχει μεν πολύ λίπος, αλλά σχεδόν το μισό από αυτό αποτελείται από μονοακόρεστα λίπη.

Επομένως χρειάζεται προσοχή και μέτρο στην κατανάλωσή του, καθώς αποδίδει αρκετές θερμίδες, όπως και όλα τα παραπάνω τρόφιμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιες Τροφές Προστατεύουν τον Εγκέφαλο;

yoadmin

Οι Θετικές Επιπτώσεις στον Οργανισμό αν Κόψετε τη Ζάχαρη

a.alefragkis

5 Κακοί Συνδυασμοί Τροφίμων

Evi Makavelou

Γι’ Αυτούς τους Λόγους Πεινάτε Συνεχώς

Evi Makavelou

Σούπα – Το Κατεξοχήν Χειμωνιάτικο Φαγητό

Evi Makavelou

3 Τροφές για Λεπτότερη Μέση

Evi Makavelou

Το Γάλα Αμυγδάλου και τα Οφέλη του

Evi Makavelou

Θρεπτικά Συστατικά Κατά της Κατάθλιψης

Evi Makavelou

Πόσα Οφέλη Έχει η Αγκινάρα για την Υγεία;

Evi Makavelou

Έξι Τροφές για Περισσότερη Ενυδάτωση

Evi Makavelou

5 Λόγοι για να Εντάξετε τα Καρύδια στη Διατροφή σας

yoadmin

Food Trends – Οι Τάσεις στη Διατροφή

Evi Makavelou