Πολλοί παράγοντες εμπλέκονται στην εμφάνιση καρκίνου στο μαστό.
Από την άλλη, η βελτίωση της διατροφής μπορεί να ωφελήσει τη γενική υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου.
Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να γνωρίζετε ότι η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης.
Έρευνες υποδεικνύουν ότι οι παρακάτω τροφές μπορεί ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο της νόσου.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Ρόκα, σπανάκι και kale, είναι μερικά από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που μπορεί ενδεχομένως να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
Περιέχουν αντιοξειδωτικά από την καροτενοειδή οικογένεια, τα οποία περιέχουν βήτα καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, των οποίων υψηλότερα επίπεδα στο αίμα συνδέονται με μείωση του κινδύνου.
Έρευνα σε 32.000 γυναίκες συνέδεσε υψηλότερα επίπεδα ολικών καροτενοειδών στο αίμα με μείωση του κινδύνου κατά 18-28%, καθώς και μειωμένο κίνδυνο υποτροπής και θανάτου.
Ακόμη έχει αποδειχτεί ότι η υψηλή πρόσληψη φυλλικού οξέος που βρίσκεται σε αυτά μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει από τον καρκίνο μαστού.
Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια και lime, περιέχουν ουσίες που μπορεί να προστατεύουν από τον καρκίνο μαστού.
Τέτοιες ουσίες είναι το φολικό οξύ, η βιταμίνη C αλλά και καροτενοειδή όπως η β-κρυπτοξανθίνη.
Αυτές οι θρεπτικές ουσίες έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές επιδράσεις.
Λιπαρά ψάρια
Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί είναι γνωστά για τις ωφέλιμες ιδιότητές τους.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά που περιέχουν, το σελήνιο και τα αντιοξειδωτικά σαν την κανθαξανθίνη, μπορεί ενδεχομένως να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών μπορεί ενδεχομένως να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.
Η εξισορρόπηση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων με τα ωμέγα-6 με την κατανάλωση περισσότερων λιπαρών ψαριών και λιγότερο εκλεπτυσμένων ελαίων και κατεργασμένων τροφών μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.
Μούρα
Η τακτική κατανάλωση μούρων μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για ορισμένους καρκίνους, όπως του μαστού.
Αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα μούρα-φλαβονοειδή και ανθοκυανίνες- φάνηκε να προστατεύουν από κυτταρική βλάβη καθώς και την ανάπτυξη και εξάπλωση καρκινικών κυττάρων.
Έρευνα σε γυναίκες, συνέδεσε την υψηλότερη πρόσληψη-ιδιαίτερα βατόμουρων- με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό αρνητικό σε οιστρογόνα.
Τρόφιμα ζύμωσης
Ζυμωμένα τρόφιμα όπως το γιαούρτι περιέχουν προβιοτικά και άλλες ουσίες που ενδεχομένως προστατεύουν από τον καρκίνο στο μαστό.
Επισκόπηση ερευνών συνέδεσε τα γαλακτοκομικά ζύμωσης, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό σε δυτικό και ασιατικό πληθυσμό.
Άλλες έρευνες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η προστατευτική δράση συνδέεται με ενισχυτικές επιδράσεις ορισμένων προβιοτικών στο ανοσοποιητικό.
Ροδάκινα, μήλα και αχλάδια
Φρούτα, ιδιαίτερα ροδάκινα, μήλα και αχλάδια, έχει φανεί πως προστατεύουν από τον καρκίνο στο μαστό.
Έρευνα στο εργαστήριο απεκάλυψε ότι αντιοξειδωτικά -πολυφαινόλες -των ροδάκινων καταστέλλουν την ανάπτυξη και εξάπλωση κυτταρικής γραμμής καρκίνου στο μαστό.
Έρευνα σε 272.098 γυναίκες, συνέδεσε την πρόσληψη μήλων και αχλαδιών με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.
Σταυρανθή λαχανικά
Λαχανικά όπως λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι, μπορούν ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.
Περιέχουν γλυκοσινοειδή, ουσίες που το σώμα μπορεί να μετατρέψει σε μόρια που ονομάζονται ισοθειοκυανάτες και έχουν αντικαρκινική δυναμική.
Φασόλια
Τα φασόλια περιέχουν ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Ειδικά η μεγάλη περιεκτικότητα σε ίνες μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει από καρκίνο στο μαστό.
Έρευνα ανακάλυψε ότι η μεγάλη πρόσληψη μείωνε τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό έως 20% σε σχέση με τη χαμηλή πρόσληψη.
Βότανα και μπαχαρικά
Βότανα όπως δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, κάρι και τζίντζερ, περιέχουν φυτικά συστατικά που μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν στην προστασία από τον καρκίνο στο μαστό.
Περιλαμβάνονται βιταμίνες, λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά πολυφαινολών.
Η ρίγανη, με τα αντιοξειδωτικά που περιέχει δείχνει σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες έναντι γραμμών κυττάρων επιθετικού καρκίνου στο μαστό.
Η κουρκουμίνη έχει επίσης δείξει σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες όπως η απιγενίνη, φλαβονοειδές που περιλαμβάνεται στο μαϊντανό.
Και άλλα βότανα και καρυκεύματα έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες και είναι καλή ιδέα να περιλάβετε ευρεία ποικιλία στη διατροφή σας.