Υγεία & Ομορφιά
Διάφορες ΠαθήσειςΥγεία

Καρκίνος της Ρινικής Κοιλότητας – Ποια Είναι τα Προειδοποιητικά Σημάδια

Ρινική αιμορραγία, «παραμόρφωση» του προσώπου, κ.λπ. είναι μόνο μερικά από τα προειδοποιητικά συμπτώματα του καρκίνου της ρινικής κοιλότητας…

Ένας σπάνιος καρκίνος…

Πράγματι, ο καρκίνος της ρινικής κοιλότητας συγκαταλέγεται στις σπάνιες κακοήθειες.

Κάθε χρόνο περίπου 300 τέτοιοι κακοήθεις όγκοι ανακαλύπτονται.

Καρκίνος της Ρινικής Κοιλότητας - Ποια Είναι τα Προειδοποιητικά Σημάδια.

Αυτός ο κακοήθης όγκος προέρχεται από τη ρινική κοιλότητα και μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις κοιλότητες, γι’ αυτό θα πρέπει να γίνεται μία εξατομικευμένη θεραπεία, όπως εξηγούν οι ειδικοί.

Κάθε άτομο έχει τέσσερις τύπους ρινικών κοιλοτήτων: μετωπιαίες, γναθιαίες, σφαιροειδής και, αιμοειδείς. Ξεχωριστά, διακρίνονται οι ρινικές δίοδοι με τα άνω, μεσαία, κάτω κελύφη. Κάθε δομή είναι επενδυμένη με βλεννογόνο μεμβράνη από το εσωτερικό. Υπό την επίδραση ενός φλεγμονώδους ή αλλεργικού παράγοντα, το πάχος τους αυξάνεται, εμφανίζεται οίδημα, το οποίο οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια.

Ο καρκίνος της ρινικής κοιλότητας μπορεί να αναγνωριστεί ως επαγγελματική ασθένεια και είναι πολύ συχνός στους ξυλουργούς. Πράγματι, η επανειλημμένη έκθεση στη σκόνη του ξύλου, εγκλωβίζει τη σκόνη στη ρινική κοιλότητα και ως εκ τούτου προάγεται η ανάπτυξη κακοηθών όγκων.

Μια βιοψία επιβεβαιώνει πάντοτε τη διάγνωση του καρκίνου.

Ο σιωπηλός καρκίνος…

Αυτός ο όγκος αναπτύσσεται στη φλεβοκομβική κοιλότητα του κόλπου. Βγαίνει στον «ελεύθερο χώρο» και μπορεί επομένως να αναπτυχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να προκαλέσει συμπτώματα. Συχνά αναφέρεται ως «σιωπηλός καρκίνος».

Συνήθως, όταν εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια, ο κακοήθης όγκος είναι ήδη αρκετά μεγάλος. Όσο πιο γρήγορα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και η απαραίτητη θεραπεία, τόσο λιγότερο θα αναπτυχθεί και θα εξαπλωθεί η κακοήθεια στα πλησιέστερα όργανα.

Η σημαντικότητα της ρινικής αποσυμφόρησης

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων, οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο της ρινικής κοιλότητας έχουν επίσης και μακρύ ιστορικό χρόνιας ιγμορίτιδας. Τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με αυτά ενός κακού κρυολογήματος με βουλωμένη μύτη.

Η βλέννα μπορεί επίσης να ρέει από το πίσω μέρος της μύτης στον λαιμό. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται όταν τα συμπτώματα αυτά επιμένουν ή αλλάζουν.

Μια βιοψία επιβεβαιώνει πάντοτε τη διάγνωση του καρκίνου.

Αιμορραγία από τη μύτη

Τα άτομα με καρκίνο της ρινικής κοιλότητας μπορεί να έχουν την τάση να αιμορραγούν από τη μύτη… χωρίς προφανή λόγο. Σε αυτήν την περίπτωση, η αιμορραγία δεν είναι ιδιαίτερα έντονη, αλλά μπορεί να εμφανίζεται αρκετά συχνά. Η αιμορραγία αυτή συμβαίνει επειδή ο βλεννογόνος εξασθενεί λόγω της ανάπτυξης του όγκου.

Πόνοι

Σε άτομα με καρκίνο της ρινικής κοιλότητας, ο πόνος μπορεί να αναπτυχθεί αρκετά αργά… όταν ο όγκος δηλαδή θα είναι ήδη σχετικά μεγάλος. Ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι αποτελεί και η απώλεια της ευαισθησίας του προσώπου. Επιπλέον, η αίσθηση της οσμής μπορεί επίσης να μειωθεί σε ορισμένους ασθενείς.

Παραμόρφωση του προσώπου

Καθώς ο όγκος μεγαλώνει και μεγαλώνει, μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο του προσώπου και παραμόρφωσή του. Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, όπως π.χ. στο επάγγελμα του ξυλουργού που είδαμε πιο πάνω και η εξαγωγή της σκόνης από τη μύτη, αποτελούν σημαντικά προληπτικά μέτρα!

Τι γίνεται με τη θεραπεία; Οι συγκεκριμένοι καρκίνοι αντιμετωπίζονται με έναν συνδυασμό που περιλαμβάνει τη χειρουργική επέμβαση και την ακτινοθεραπείας.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπερκαλιαιμία

yoadmin

Ίλιγγος – Πώς να τον Αντιμετωπίσετε;

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζουμε για την Ηπατίτιδα Α

yoadmin

Κρύο ή Ζέστη για τον Πόνο;

Καρκίνος του Μαστού και Τροφές που Μειώνουν τον Κίνδυνο

Θερμοπληξία – Αναγνωρίστε τα Συμπτώματα

Evi Makavelou

Απώλεια Όρεξης για Φαγητό – Γιατί Συμβαίνει

Evi Makavelou

Εύκολοι και Φυσικοί Τρόποι για να Μειώσετε το Κοιλιακό Φούσκωμα

Editor6 pharma

Χειμώνας – Μύθοι που δεν Πρέπει να Πιστεύετε

Evi Makavelou

Επίμονη Κούραση – Σε Ποιες Παθήσεις Μπορεί να Οφείλεται;

Λοιμώδης και μη Λοιμώδης Επιπεφυκίτιδα και οι Μορφές τους

Editor6 pharma

Γιατί να Αυξήσετε την Πρόσληψη Νερού

Evi Makavelou