Υγεία & Ομορφιά
Μέθοδοι Αντισύλληψης - Οι Λύσεις στο Φαρμακείο
Μέθοδοι Αντισύλληψης - Οι Λύσεις στο Φαρμακείο
Πρόληψη

Μέθοδοι Αντισύλληψης – Οι Λύσεις στο Φαρμακείο

Με την πάροδο των χρόνων και την πρόοδο της επιστήμης, οι μέθοδοι αντισύλληψης έχουν πολλαπλασιαστεί και εξελιχθεί σημαντικά.

Ανάλογα με το προφίλ και τις προτιμήσεις κάθε ανθρώπου υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων επιλογών στο φαρμακείο.

Μέθοδοι Αντισύλληψης - Οι Λύσεις στο Φαρμακείο

Αντισυλληπτικό χάπι, προφυλακτικό και ενδομήτρια σπιράλ αποτελούν τις δημοφιλέστερες.

Η επιλογή γίνεται με γνώμονα την αποτελεσματικότητα, τις παρενέργειες και τις αντενδείξεις της κάθε μεθόδου και φυσικά τις προσωπικές προτιμήσεις του κάθε ανθρώπου.

Η υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά με χρήση κάποιας μεθόδου αντισύλληψης, οδηγεί στη μέγιστη απόλαυση του έρωτα και στην αποτροπή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Αντισυλληπτικό χάπι

Όταν λαμβάνεται σωστά, χωρίς να παραλείπονται δόσεις, χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα στην αποτροπή της κύησης που ξεπερνά το 98%.

Τα νεότερα αντισυλληπτικά φάρμακα χαρακτηρίζονται από μειωμένες παρενέργειες και περιέχουν έναν συνδυασμό προγεστερόνης και οιστρογόνου, αναστέλλοντας την ωορρηξία και τη γονιμοποίηση.

Επιπρόσθετα, μειώνουν την αιμορραγία και τα δυσάρεστα συμπτώματα της περιόδου.

Κατηγορούνται για αύξηση βάρους, ωστόσο η συγκεκριμένη δράση δεν έχει τεκμηριωθεί και με προσεκτική διατροφή μπορεί να αποφευχθεί.

Η δράση τους είναι πλήρως αναστρέψιμη μετά τη διακοπή.

Η εκκίνηση της αγωγής πρέπει να συνοδεύεται από κλινικό και αιματολογικό έλεγχο από τον θεράποντα ιατρό και όχι κατόπιν προτροπής από το φιλικό περιβάλλον, καθώς σε σπάνιες περιπτώσεις σχετίζονται με την αύξηση κινδύνου θρόμβωσης.

Προφυλακτικό

Η δημοφιλέστερη παγκοσμίως μέθοδος αντισύλληψης χαρακτηρίζεται από αποτελεσματικότητα που κυμαίνεται από 80-98% ανάλογα με την ορθότητα της εφαρμογής από τον άνδρα.

Χαρακτηρίζεται ως μέθοδος φραγμού, καθώς αποτρέπει την επαφή σπερματοζωαρίων με τον οργανισμό της γυναίκας και είναι η μόνη μέθοδος που δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την υγεία.

Τα προφυλακτικά κατασκευάζονται συνήθως από λάτεξ και σπανιότερα από πολυουρεθάνη, για όσους εμφανίζουν δερματική αλλεργία.

Είναι ευρέως διαθέσιμα, οικονομικά, με πολλές επιλογές για τη μεγιστοποίηση της απόλαυσης του ζευγαριού, ανάλογα με τις προτιμήσεις.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι η προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, γι’ αυτό και συνιστούνται ιδιαίτερα σε ανθρώπους χωρίς σταθερό ερωτικό παρτενέρ.

Αντισυλληπτικό χάπι

Επείγουσα αντισύλληψη

Δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης.

Το «χάπι της επόμενης ημέρας» ή αλλιώς Plan B χρησιμοποιείται μόνο στις έκτακτες περιπτώσεις, όπου η βασική μέθοδος αντισύλληψης (Plan A) αποτύχει ή δεν υφίσταται.

Οι δύο διαθέσιμες ουσίες είναι η Λεβονοργεστρέλη και, η νεότερη και πιο εξελιγμένη μορφή, η Ουλιπριστάλη.

Το παράθυρο δράσης των δύο ουσιών είναι 3 και 5 ημέρες από τη σεξουαλική πράξη αντίστοιχα. Κοινό τους γνώρισμα είναι οι αυξημένες πιθανότητες δράσης όσο νωρίτερα ληφθούν.

Οι πιθανότητες αποτροπής ανεπιθύμητης κύησης είναι 98%, αν ληφθεί στο πρώτο δωδεκάωρο και λίγο χαμηλότερες (95%) στο πρώτο εικοσιτετράωρο, αλλά μειώνονται δραστικά όσο περνάει ο χρόνος.

Ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκεται ο γυναικείος κύκλος, το χάπι δρα είτε αναστέλλοντας την ωορρηξία , είτε παρεμποδίζοντας την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα το οποίο θα σήμαινε εγκυμοσύνη.

Άπαξ και συμβεί αυτό, η συγκεκριμένη μέθοδος δεν παράγει αποτέλεσμα.

Πιθανές παρενέργειες συμπεριλαμβάνουν ναυτία, εμετό, κοιλιακό πόνο και απορρύθμιση του κύκλου, που μπορεί να εμφανίσει εντονότερα συμπτώματα και αιμορραγία από το συνηθισμένο.

Στη σπάνια περίπτωση που κάνετε εμετό πριν την πάροδο τριών ωρών από τη λήψη του φαρμάκου, πρέπει να επαναλάβετε τη χορήγηση του φαρμάκου.

Η επείγουσα αντισύλληψη δεν αντικαθιστά τις συνηθισμένες μεθόδους και αποτελεί την ύστατη λύση κατόπιν ενός «ατυχήματος» κατά τη σεξουαλική επαφή.

Ενδομήτριες συσκευές αντισύλληψης

Πρόκειται για συσκευές που αποτελούνται από πλαστικό και χαλκό με σπερματοκτόνο δράση (σπιράλ) που δρουν εμποδίζοντας την επαφή ωαρίου και σπερματοζωαρίου ή από πλαστικό που αποδεσμεύει αργά και σταθερά προγεστερόνη, με δράση παρόμοια του αντισυλληπτικού χαπιού.

Χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα, χωρίς την ανάγκη συμμόρφωσης στη χρήση τους όπως τα χάπια.

Τοποθετούνται στη μήτρα από τον γιατρό και παραμένουν εκεί για περίπου 5 χρόνια με ήπιες παρενέργειες.

Προτιμούνται από γυναίκες που έχουν ήδη τεκνοποιήσει και επιθυμούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν την ερωτική πράξη χωρίς πιθανότητα νέας εγκυμοσύνης.

Φυσική μέθοδος

Βασίζεται στη διακεκομμένη συνουσία και στην αποχή ή χρήση προφύλαξης κατά τις πιο γόνιμες ημέρες του κύκλου.

Σε έναν κύκλο 28 ημερών, την 14η ημέρα γίνεται η ωορρηξία.

Είναι συνεπώς, η πιο γόνιμη ημέρα συμπεριλαμβανομένων 3-4 ημερών πριν και μετά.

Ωστόσο, όπως γνωρίζουν οι γυναίκες, ο κύκλος είναι εξαιρετικά απρόβλεπτος, καθιστώντας τέτοιου είδους υπολογισμούς αβάσιμους και εξαιρετικά επικίνδυνους.

Παρότι είναι δημοφιλείς μέθοδοι, ειδικά μεταξύ των νέων, δεν συνίσταται η υιοθέτησή τους.

Η αποτελεσματικότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή και δεν θεωρούνται τεκμηριωμένες μέθοδοι αντισύλληψης.

Είναι προτιμότερο ο υπολογισμός των γόνιμων ημερών του κύκλου να γίνεται με σκοπό τη γονιμοποίηση και την τεκνοποίηση παρά την αντισύλληψη.

Στο φαρμακείο υπάρχουν διαθέσιμα τεστ ωορρηξίας που διευκολύνουν την εύρεση των γόνιμων ημερών.

Λύσεις υπάρχουν για όλους τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους.

Πολλές φορές η ντροπή και τα ταμπού που περιβάλλουν αυτά τα θέματα, ωθούν τον κόσμο στην αναζήτηση λύσεων εμπειρικά, στο φιλικό τους περιβάλλον, και όχι τεκμηριωμένα σε επαγγελματίες υγείας.

Το ελληνικό φαρμακείο αποτελεί το ιδανικό σημείο εκκίνησης για έγκυρη ενημέρωση γύρω από τις διαθέσιμες μεθόδους αντισύλληψης, πάντα σε περιβάλλον εχεμύθειας.

Η Συμβουλή του Φαρμακοποιού

• Η τεχνολογία παραγωγής έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, παράγοντας προφυλακτικά εξαιρετικά λεπτά με σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόλαυσης.

Δοκιμάστε διαφορετικές επιλογές μέχρι να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει, ώστε να απολαμβάνετε τη σεξουαλική πράξη με ασφάλεια.

• Μην προμηθεύεστε το χάπι της επόμενης ημέρας «απλά για να υπάρχει σε περίπτωση που χρειαστεί».

Προτού καταφύγετε στη χρήση του, αναζητήστε τη συμβουλή του φαρμακοποιού ή του γιατρού σας.

– Σε περίπτωση επιλογής αντισυλληπτικών χαπιών, μεριμνήστε ώστε να λαμβάνονται την ίδια ώρα της ημέρας, χωρίς να παραλείπονται δόσεις.

– Στην περίπτωση του προφυλακτικού, φροντίστε να το εφαρμόσετε σωστά στην αρχή της σεξουαλικής πράξης.

Η αποτελεσματικότητα των δύο μεθόδων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνέπεια και την τεχνική χρήσης τους.

Νικόλαος Μανέτας, Φαρμακοποιός (MPharm), MSc International Health Management
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρκίνος του Μαστού – Προλάβετέ τον με Κατάλληλη Διατροφή

Αποτελεσματικοί Τρόποι για να Μειώσετε την Έντονη Εφίδρωση Όταν Κάνει Ζέστη

Editor6 pharma

Συμβουλές για να Προλάβετε τον Διαβήτη Τύπου 2

Αντισηπτικά το Δυνατό Όπλο κατά των Μικροβίων

yoadmin

Οι Αιτίες Πίσω από τη Φθινοπωρινή Κόπωση και πώς να την Αντιμετωπίσετε

Editor6 pharma

Τι Πρέπει να Γνωρίζουμε για τα Γενόσημα

yoadmin

Τα Mικρόβια στη Νέα Υόρκη Έχουν Προτιμήσεις

yoadmin

Μπαμπού – Ο Πράσινος Χρυσός του Μέλλοντος

Πώς να Προλάβετε το Κρυολόγημα Πριν σας Ρίξει στο Κρεβάτι

3 Φυτά Σύμμαχοι της Σύγχρονης Γυναίκας

yoadmin

Βιταμίνη D3

yoadmin

Πώς να Λύσετε το Πρόβλημα των Πανάδων Όταν το Καλοκαίρι Πλησιάζει

Editor6 pharma