Υγεία & Ομορφιά
Νέο Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης Διακρίνει στις Αξονικές Κολονογραφίες τους Προκαρκινικούς και μη Πολύποδες του Εντέρου
Επικαιρότητα

Νέο Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης Διακρίνει στις Αξονικές Κολονογραφίες τους Προκαρκινικούς και μη Πολύποδες του Εντέρου

Επιστήμονες στη Γερμανία ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης (μηχανικής μάθησης) που βοηθά τους γιατρούς να διακρίνουν τους αβλαβείς από τους δυνητικά καρκινικούς πολύποδες του παχέος εντέρου στη διάρκεια μιας αξονικής κολονογραφίας (ή εικονικής κολονοσκόπησης).

Ο ορθοκολικός καρκίνος (ή του παχέος εντέρου) είναι ανάμεσα στις τρεις συχνότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο στις ανεπτυγμένες χώρες.

Νέο Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης Διακρίνει στις Αξονικές Κολονογραφίες τους Προκαρκινικούς και μη Πολύποδες του Εντέρου.

Τις περισσότερες φορές ξεκινά από αδενωματώδεις πολύποδες πάνω στη μεμβράνη του εντέρου, οι οποίοι μπορεί να εξελιχθούν αργά σε καρκίνο

Η πρόωρη ανίχνευση και αφαίρεση τέτοιων δυνητικά επικίνδυνων προκαρκινικών πολυπόδων, συνήθως μέσω κολονοσκόπησης, μπορεί να σώσει ζωές.

Τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος η αξονική κολονογραφία ως μια μη επεμβατική εναλλακτική λύση στην κολονοσκόπηση. Έχει συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα με την κολονοσκόπηση στην ανίχνευση των περισσότερων πολυπόδων και είναι πιο αποτελεσματική στην απεικόνιση τμημάτων του εντέρου, που λόγω πολύπλοκης ανατομίας δεν είναι πάντα εφικτό να γίνουν ορατά μέσω κολονοσκόπησης.

Από την άλλη όμως, η αξονική κολονογραφία δεν επιτρέπει μια βέβαιη διαφοροποίηση ανάμεσα στους αθώους και στους προκαρκινικούς πολύποδες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ακτινολόγο δρα Σέργκιο Γκρόσου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Λούντβιχ Μαξιμίλιανς του Μονάχου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Radiology” της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής, ανέπτυξαν έναν καινοτόμο αλγόριθμο που μπορεί να διακρίνει τους πολύποδες.

Το «έξυπνο» σύστημα εκπαιδεύθηκε σε εικόνες αξονικής κολονογραφίας που απεικόνιζαν περισσότερους από 100 πολύποδες 63 ασθενών και στη συνέχεια δοκιμάστηκε στην αξιολόγηση 77 πολυπόδων 77 ασθενών. Ο αλγόριθμος έδειξε ακρίβεια 82% έως 85% στη διαφοροποίηση ανάμεσα σε αβλαβείς και προκαρκινικούς πολύποδες.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, θα βελτιωθεί μελλοντικά η αποτελεσματικότητα των αξονικών κολονογραφιών ως διαγνωστικών εργαλείων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Με αυτόν τον τρόπο, θα εντοπίζονται με μη επεμβατικό τρόπο όσοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από τους πολύποδες τους και αυτοί μόνο θα υποβάλλονται σε επέμβαση για την αφαίρεσή τους.

Ο δρ Γκρόσου δήλωσε πάντως ότι ο νέος αλγόριθμος πρέπει να δοκιμαστεί σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών και να βελτιωθεί περαιτέρω, προτού αξιοποιηθεί κλινικά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Συλλέγει Τροφή και Κλινοσκεπάσματα για τους Αδέσποτους Φίλους μας

Athens Half Marathon Expo 2021

yoadmin

Κορωνοϊός – Πράσινο Φως από την Κομισιόν για τη Χρήση της Ρεμδεσιβίρης

yoadmin

Οι Ένοχες Τροφές που Αυξάνουν τον Κίνδυνο για Μελάνωμα ή Καρκίνο του Προστάτη

Δημόσιος Διάλογος της Roche Hellas για Ένα Βιώσιμο και Αποδοτικό Σύστημα Υγείας

Μάσκα και Κακοσμία Στόματος – Πώς Συνδέονται

Evi Makavelou

Το Εμβόλιο Δεν Είναι ο Εχθρός – Η Covid Είναι

Γιατί οι Νέοι Παθαίνουν Καρδιακή Προσβολή;

yoadmin

Μεγάλη Εορταστική Εκδήλωση του Ε.Ε.Σ. για τη Συμπλήρωση 144 Ετών από την Ίδρυσή του

Αυξημένη η Πιθανότητα Πολυοργανικής Δυσλειτουργίας στους Ασθενείς με Covid-19 μετά το Εξιτήριο από το Νοσοκομείο

Evi Makavelou

Πιο Μελαγχολικοί οι Κάτω των 35 Ετών Μετά την Καραντίνα

a.alefragkis

Αποτελεσματικότερη η 3η Δόση Εμβολίων mRNA Έναντι του SARS-CoV-2