Υγεία & Ομορφιά
Κριτήρια επιλογής νερού
Διατροφή

Νερό Βρύσης ή Εμφιαλωμένο – Τι να Επιλέξουμε;

Ίσως να αναρωτιέστε αν είναι καλύτερα να πίνετε εμφιαλωμένο νερό ή το νερό της βρύσης εφόσον είναι πόσιμο στην περιοχή που ζείτε.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για θέμα ασφάλειας και υγείας.

Νερό βρύσηςΤο φιλτράρισμα από το οποίο περνά το εμφιαλωμένο νερό εξαφανίζει κάθε πιθανότητα οποιοσδήποτε βλαβερός μικροοργανισμός να εισέλθει στον οργανισμό σας.

Όμως αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι τελικά και το καλύτερο.

Νερό βρύσης – Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε;

Ωστόσο στη χώρα μας, όπως και σε όλη την Ευρώπη, δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας σχετικά με το πόσιμο νερό ή το εμφιαλωμένο.

Οι προδιαγραφές της ποιότητας, της παραγωγής και της συσκευασίας του νερού είναι υψηλές.

Το νερό της βρύσης στις περισσότερες ελληνικές πόλεις, με εξαίρεση τις πόλεις με παλιά και φθαρμένα συστήματα υδροδότησης, είναι πολύ καλής ποιότητας.

Αυτό οφείλεται στους συνεχείς και συστηματικούς ελέγχους που γίνονται.

Η γεύση του νερού λοιπόν, είναι αυτό που καθορίζει τελικά τις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Κάτι τέτοιο ισχύει όταν η ποιότητα του νερού της βρύσης στην περιοχή που κατοικεί κανείς είναι δεδομένη.

Νερό βρύσης ή εμφιαλωμένο – Η μεταξύ τους “μάχη”

Τα τελευταία χρόνια η αυξανόμενη ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδατικών πόρων είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού της βρύσης.

Έτσι δόθηκε η αφορμή για τη σύσταση μεγάλων εταιριών παραγωγής εμφιαλωμένου νερού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όμως με την εξέλιξη της τεχνολογίας καθαρισμού του νερού υπάρχουν περιπτώσεις που το νερό του δικτύου ύδρευσης είναι καλό, ακόμα και καλύτερο από το εμφιαλωμένο.

Γενικά, το νερό της βρύσης περιέχει μια ποικιλία φυσικών και σχετικά αβλαβών επιμολυντών.

Πρόκειται για τα μεταλλικά ιόντα του σιδήρου και του μαγνησίου και το ανθρακικό ασβέστιο.

Εκτός αυτών όμως, προστίθεται και χλώριο για απολύμανση και προστασία από τα βακτήρια.

Αυτό είναι όμως που, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, καθιστά το νερό της βρύσης επικίνδυνο για την υγεία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία κάθε πόσιμο νερό μαζί με το εμφιαλωμένο υπόκεινται σε περιοδικό και συνεχή έλεγχο.

Ο έλεγχος αυτός γίνεται από υδρολογική, γεωλογική, φυσική, χημική και μικροβιολογική άποψη.

Αρχικά ως καταναλωτές, οφείλουμε να διαβάζουμε στην ετικέτα το είδος, τη χημική σύστασή του και τις υπόλοιπες πληροφορίες που αναγράφονται σχετικά με το εμφιαλωμένο νερό που πίνουμε.

Από τις σημαντικές πληροφορίες που σχετίζονται άμεσα με την υγεία μας είναι μεταξύ των άλλων τα ποσοστά νατρίου, ασβεστίου και μαγνησίου.

Επιλέγοντας το κατάλληλο νερόΚατηγορίες εμφιαλωμένων νερών αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Πρόκειται για το επιτραπέζιο, το φυσικό μεταλλικό νερό και το νερό πηγής.

Τα επιτραπέζια νερά είναι κοινά πόσιμα συσκευασμένα νερά.

Χρησιμοποιούνται είτε για κατανάλωση είτε στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, κατόπιν επεξεργασίας ή χωρίς επεξεργασία.

Μπορεί να είναι επιφανειακής ή υπόγειας προέλευσης και επιτρέπεται να υποβληθούν σε διαδικασίες απολύμανσης.

Τα φυσικά μεταλλικά νερά είναι υποχρεωτικά υπόγειας προέλευσης.

Περιέχουν περισσότερα από το κοινό πόσιμο νερό ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία ή άλλα συστατικά και δεν επιτρέπεται καμιά επεξεργασία απολύμανσής τους.

Τα νερά πηγής είναι υπόγειας προέλευσης.

Η εκμετάλλευσή τους γίνεται στις φυσικές ή τεχνητές εξόδους μιας πηγής ή γεώτρησης.

Εμφιαλώνονται στον τόπο προέλευσής τους επιτόπου και δεν επιτρέπεται καμιά επεξεργασία απολύμανσής τους.

Τα εμφιαλωμένα νερά δεν επιβαρύνουν μόνο την τσέπη του καταναλωτή μακροπρόθεσμα.

Είναι και μη φιλικά προς το περιβάλλον από περιβαλλοντική άποψη.

Η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να δημιουργήσει υπερβολικές συγκεντρώσεις νατρίου.

Επίσης, μπορεί να αναπτυχθούν διάφορες τοξίνες, ακόμη και βενζόλιο, που είχαν ανιχνευθεί στο παρελθόν.

Μπουκάλια φτιαγμένα από PET διαπιστώθηκε ότι περιέχουν έστω και χαμηλά επίπεδα από το βαρύ μέταλλο αντιμόνιο.

Είναι επίσης πιθανό, ορισμένες τοξικές ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον κατά τη διύλιση ή και κατά τη μεταφορά και αποθήκευση των εμφιαλωμένων νερών να διαπεράσουν το πλαστικό εμπλουτίζοντας με αυτές το νερό.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στις συνθήκες και τον τρόπο αποθήκευσης και μεταφοράς των φιαλών του εμφιαλωμένου νερού.

Αντίθετα κάτι τέτοιο δεν ισχύει με το νερό της βρύσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεύματα Μετά την Άσκηση για Απώλεια Βάρους

Evi Makavelou

7 Σνακ που Μπορείτε να Καταναλώνετε Χωρίς Ενοχές

Ξινόγαλα – Διαφορές από το Κλασικό Γάλα και Ιδιότητες

Evi Makavelou

Μη θερμιδογόνες Γλυκαντικές Ουσίες

yoadmin

Γκότζι Μπέρι – Γιατί να το Εντάξουμε στη Διατροφή μας;

a.alefragkis

Διατροφικά Λάθη που Κάνουν Κακό στην Υγεία

Evi Makavelou

Τα Οφέλη για την Υγεία από τα Κεράσια

Evi Makavelou

Τι δεν Πρέπει να Καταναλώνετε πριν τον Ύπνο;

Evi Makavelou

Οι Τροφές που Προκαλούν και Εντείνουν τη Δυσκοιλιότητα

Evi Makavelou

Κουνουπίδι – Όλα τα Οφέλη για την Υγεία

Evi Makavelou

Οι Καλύτερες Τροφές για το Πρωινό Γεύμα

Evi Makavelou

Μαϊντανός – Τα Οφέλη του στην Υγεία

Evi Makavelou