Υγεία & Ομορφιά
Οι διαφορές ανάμεσα σε φολικό και φυλλικό οξύ
Διατροφή

Οι Διαφορές Ανάμεσα στο Φυλλικό και το Φολικό Οξύ

Είναι δύο όροι που πολύς κόσμος δεν έχει κατανοήσει ακριβώς τι αντιπροσωπεύουν.

Το φυλλικό και το φολικό οξύ διαφέρουν ως προς την προέλευσή τους.

Το πρώτο είναι τεχνητό και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, ενώ το δεύτερο το βρίσκουμε στα τρόφιμα.

Φυλλικό και φολικό οξύ και διαφορέςΦαινομενικά λοιπόν μοιάζουν ίδια και έχουν παρόμοιο όνομα.

Η κύρια διαφορά τους είναι ότι το φολικό οξύ είναι η φυσική μορφή της βιταμίνης Β9, ενώ το φυλλικό οξύ η τεχνητή εκδοχή αυτής της βιταμίνης.

Το φολικό οξύ είναι σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό και μπορούμε να το βρούμε σε όλα σχεδόν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Φυλλικό και φολικό οξύ λοιπόν, είτε σε φυσική είτε σε τεχνητή μορφή, μπορούν να αποκαλούνται και βιταμίνη Β9.

Αυτή είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που σημαίνει ότι διαλύεται στο νερό.

Η ονομασία «φυλλικό» προέρχεται από τη λατινική λέξη folium που σημαίνει φύλλο.

Οι κύριες πηγές του φολικού οξέος είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, λάχανο).

Επίσης, ορισμένα φρούτα όπως είναι τα εσπεριδοειδή, οι μπανάνες και το πεπόνι, τα όσπρια, το κρέας (συκώτι και νεφρά), το γάλα και τα αυγά, τα δημητριακά και ορισμένοι ξηροί καρποί.

Το φυλλικό οξύ ή βιταμίνη Β9 είναι σημαντικότατο κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης και χορηγείται σχεδόν πάντα ως συμπλήρωμα.

Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι ότι το φυλλικό οξύ μειώνει την πιθανότητα εκ γενετής προβλημάτων του βρέφους.

Η βιταμίνη Β9 είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό του DNA και του RNA που μεταφέρουν τη γενετική πληροφορία.

Μαζί με τη βιταμίνη Β12 παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Φυλλικό και φολικό οξύ – Οι διαφορές τους

Ο οργανισμός μπορεί να απορροφήσει το φολικό οξύ μέσα από τον βλεννογόνο του εντέρου.

Το φυλλικό οξύ είναι ένα συνθετικό μόριο και δεν μπορεί να υποστεί καμιά μετατροπή μέσα στο πεπτικό σύστημα.

Πρέπει να μεταβολιστεί στο συκώτι οδηγώντας σε πολλές αντιδράσεις, μεταβολικές και ενζυματικές.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες ποσότητες φυλλικού οξέος που δεν μπορούν να απορροφηθούν, πράγμα που μπορεί να κρύβει κινδύνους.

Όταν τα επίπεδα του φυλλικού οξέος στο αίμα είναι ανεβασμένα, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα υγείας.

Το φυσικής προέλευσης φολικό οξύ μεταβολίζεται λίγα μόλις λεπτά μετά την πέψη.

Αντίθετα, το φυλλικό οξύ μπορεί να χρειαστεί ακόμα και ώρες ή μέρες για να μεταβολιστεί.

Τα υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος για λίγο δεν προκαλούν προβλήματα, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι βλαβερά.

Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα την ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12 ή ακόμα και την αύξηση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλλαντικά – Πόσο Επικίνδυνα Είναι για την Υγεία;

Evi Makavelou

Η Αγκινάρα και τα Οφέλη της για την Υγεία

a.alefragkis

Γιατί Είναι Καλό να Τρώτε Φράουλες;

Evi Makavelou

Μυρωδικά και Υπέρταση

yoadmin

Ζάχαρη και Κορυφαία Φυσικά Υποκατάστατα

Evi Makavelou

Γάλα και Υγεία: Φήμες και Αλήθειες

yoadmin

Αυτοί Είναι οι Λόγοι που Πρέπει να Τρώτε Αργά

Evi Makavelou

Οι Τροφές που θα σας Βοηθήσουν να Κόψετε το Κρέας

Evi Makavelou

Η Συμβολή της Καφεΐνης στην Απώλεια Βάρους

Evi Makavelou

Διατροφή

Υγιεινή Μαγειρική – Τεχνικές και Οφέλη

Σεροτονίνη – Τα Τρόφιμα που την Ανεβάζουν

Evi Makavelou