Υγεία & Ομορφιά
Ασφαλές το εμβόλιο για τις έγκυες
Επικαιρότητα

Οι Έγκυες Μπορούν να Κάνουν το Εμβόλιο Κατά της Covid-19, Λέει Τώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Αίροντας τις Προηγούμενες Επιφυλάξεις του

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας άλλαξε τη σύσταση του όσον αφορά τον εμβολιασμό των εγκύων γυναικών κατά του κορωνοϊού, αίροντας τις προηγούμενες επιφυλάξεις του και υιοθετώντας μια λιγότερο επιφυλακτική στάση, η οποία είχε δεχτεί αρκετές επικρίσεις και διαφοροποιείτο σε σχέση με την ευνοϊκή εισήγηση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ.

Αρκετοί ειδικοί είχαν εκφράσει απογοήτευση για την προηγούμενη τοποθέτηση του ΠΟΥ, ο οποίος δε συνιστούσε τον εμβολιασμό των εγκύων με τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, παρά μόνο αν οι γυναίκες ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Η νέα τοποθέτηση του ΠΟΥ, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», είναι ότι «με βάση όσα γνωρίζουμε γι’ αυτό το είδος εμβολίου, δεν έχουμε οποιονδήποτε συγκεκριμένο λόγο να πιστεύουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη του εμβολιασμού των εγκύων γυναικών».

Εμβόλιο και εγκυμοσύνηΗ νέα αυτή φρασεολογία έρχεται να ευθυγραμμιστεί εν πολλοίς με εκείνη του CDC.

Αν και τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna δεν έχουν δοκιμαστεί σε εγκύους, οι δοκιμές τοξικότητας σε ζώα δεν έδειξαν κάποιες επιβλαβείς επιπτώσεις.

Επιπλέον, η τεχνολογία mRNA θεωρείται γενικά ασφαλής.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένη που βλέπω ότι ο ΠΟΥ άλλαξε τις οδηγίες του πάνω σε αυτό το σημαντικό ζήτημα.

Η πιο ενθαρρυντική γλώσσα του ΠΟΥ παρέχει μια σημαντική ευκαιρία για τις έγκυες να εμβολιαστούν και να προστατευτούν από τους σοβαρούς κινδύνους της Covid-19.

Αυτή η εντυπωσιακά γρήγορη αναθεώρηση του ΠΟΥ είναι καλό νέο για τις έγκυες και τα μωρά τους», δήλωσε η καθηγήτρια γυναικολογίας δρ Ντενίζ Τζέιμισον του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα και μέλος της ομάδας ειδικών για την Covid-19 στο Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

Το Κολλέγιο είναι ένας από τους επιστημονικούς φορείς που έχουν ωθήσει τις εταιρίες Pfizer/BioNTech και Moderna να επισπεύσουν τις δοκιμές των εμβολίων τους στις έγκυες.

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα κάνει τέτοια δοκιμή τους επόμενους μήνες, ενώ η Moderna δήλωσε ότι θα παρακολουθεί στενά και θα καταγράφει τις τυχόν παρενέργειες στις έγκυες που κάνουν το δικό της εμβόλιο.

Παραδοσιακά οι έγκυες εξαιρούνται από τις κλινικές δοκιμές φαρμάκων και εμβολίων.

Όμως, επειδή τα εμβόλια θεωρούνται εν γένει ασφαλή, η σύσταση στις έγκυες από τη δεκαετία του 1960 είναι να κάνουν τα αντιγριπικά και άλλα εμβόλια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ασφαλής Επιστροφή των Παιδιών στα Σχολεία

Κορωνοϊός – Εκατομμύρια Παραπλανητικές Διαφημίσεις Αφαιρέθηκαν από το Διαδίκτυο

yoadmin

Κορωνοϊός – Η Παραλλαγή Δέλτα θα Αφορά Σύντομα το 50% των Κρουσμάτων

Με το Τέλος της Πανδημίας Τελειώνουν και τα Έκτακτα και Αναγκαστικά Μέτρα

Μπορεί να μην Υπάρχουν Μάσκες σε πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες Αλλά Υπάρχουν πολλές Ιδέες

yoadmin

Πρωτοβουλία για τα Παιδιά και τους Γονείς με Αρθρίτιδα

yoadmin

Αυξημένη η Δραστηριότητα της Γρίπης στη Χώρα μας – Στους 21 οι Νεκροί

a.alefragkis

Προειδοποίηση του ΕΟΦ για Επικίνδυνο Στιγμιαίο Καφέ

yoadmin

Σπάνια Γονιδιακή Μετάλλαξη Προκαλεί Ανοσμία στα Ψάρια

Κορωνοϊός – Νέο Αναπνευστικό Τεστ Ανιχνεύει τον Ιό σε 15 Δευτερόλεπτα

Οι Ασθενείς Covid-19 με Μασέλα Έχουν Περισσότερα Επικίνδυνα Μικρόβια στο Στόμα τους

Τι Γνωρίζουμε για τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) στην Ελλάδα;