Ο αιματοκρίτης είναι ένας δείκτης που δείχνει το ποσοστό του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων ανά μονάδα όγκου αίματος και ανιχνεύει την ύπαρξη ή μη αναιμίας.
Όταν ο αριθμός των αιμοσφαιρίων είναι χαμηλότερος από τα φυσιολογικά επίπεδα, σημαίνει ότι τα όργανα του σώματος δε λαμβάνουν όσο οξυγόνο χρειάζονται.
Αυτή η κατάσταση εκδηλώνεται με συμπτώματα, όπως γρήγορη κόπωση, δύσπνοια, ταχυκαρδία, αδυναμία συγκέντρωσης, ζαλάδες και τάσεις λιποθυμίας.
Η σιδηροπενική αναιμία οφείλεται συνήθως σε έλλειψη σιδήρου.
Επομένως, για να ανεβάσετε έναν χαμηλό αιματοκρίτη θα πρέπει να ενισχύσετε τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε σίδηρο.
Κόκκινο κρέας
Είναι το μοσχάρι και το χοιρινό και δευτερευόντως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα.
Ωστόσο, τα περισσότερα διατροφικά μοντέλα υπαγορεύουν την αποφυγή της κατανάλωσης κρέατος, καθώς έχει συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου και χοληστερίνης.
Σε περίπτωση σοβαρής αναιμίας όμως, θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Το κόκκινο κρέας αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή αιμικού σιδήρου.
Τροφές που ανεβάζουν τον αιματοκρίτη – Όσπρια
Όλα τα όσπρια, αλλά κυρίως οι φακές είναι καλές πηγές σιδήρου.
Ο σίδηρος που βρίσκεται στα όσπρια δεν απορροφάται το ίδιο καλά με τον αιμικό σίδηρο.
Όμως, αν συνδυαστεί με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και βήτα καροτένιο και δεν καταναλωθεί ταυτόχρονα με τροφές που περιέχουν ασβέστιο, τότε η ικανότητα απορρόφησής του μεγιστοποιείται.
Οι τροφές με τις οποίες μπορείτε να συνδυάσετε τα όσπρια είναι το πορτοκάλι, το λεμόνι, η πιπεριά, η ντομάτα, το καρότο.
Αβοκάντο
Είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, το οποίο ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό αυξάνοντας έτσι τον αιματοκρίτη.
Ψάρια και θαλασσινά
Πρόκειται για δύο επίσης καλές πηγές αιμικού σιδήρου που δεν θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας 2-3 φορές την εβδομάδα.
Μόλις 85 γραμμάρια θαλασσινών μπορούν να δώσουν πάνω από το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σιδήρου.
Τα θαλασσινά περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες και ελάχιστο λίπος, γι’ αυτό και συγκριτικά με το κρέας θεωρούνται καλύτερη επιλογή.
Τροφές που ανεβάζουν τον αιματοκρίτη – Συκώτι
Το συκώτι είναι άριστη πηγή αιμικού σιδήρου και η κατανάλωσή του συμβάλλει στην άμεση ενίσχυση του αιματοκρίτη.
Σπανάκι
Τέλος, παραδοσιακά το σπανάκι είναι μια από τις πιο γνωστές πηγές σιδήρου.
Όμως, θα πρέπει να προσέξετε τον τρόπο που το μαγειρεύετε και με τι το συνδυάζετε, ώστε να απορροφάται καλύτερα.
Αν το καταναλώσετε ωμό σαν σαλάτα και όχι σε συνδυασμό με τροφές που περιέχουν ασβέστιο, θα πάρετε όλα τα θρεπτικά του συστατικά που συμβάλλουν στην ενίσχυση του αιματοκρίτη σας.
Ένας χαμηλός αιματοκρίτης μπορεί να οφείλεται και σε ανεπάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων αλλά και σε κάποια χρόνια ασθένεια.
Προτού λοιπόν αναπροσαρμόσετε τη διατροφή σας, θα πρέπει να γνωρίζετε τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τον χαμηλό αιματοκρίτη σας.
Ο αιματοκρίτης μπορεί επίσης να πέσει όταν υπάρχει απώλεια αίματος.
Μια εσωτερική αιμορραγία μπορεί να ρίξει τον αιματοκρίτη απότομα.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν οι αιμορραγίες είναι μικρές μεν, αλλά επαναλαμβάνονται συχνά, όπως γίνεται με τα έλκη στομάχου ή τις αιμορροΐδες.
Ιδιαίτερα οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία χρειάζεται να είναι προσεκτικές.
Με την περίοδο χάνουν πολύ αίμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα αιματοκρίτη.