Υγεία & Ομορφιά
Ποια η Σχέση των Αντικαρκινικών Θεραπειών με τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα;
Ποια η Σχέση των Αντικαρκινικών Θεραπειών με τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα;
Επικαιρότητα

Ποια η Σχέση των Αντικαρκινικών Θεραπειών με τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα;

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “European Heart Journal” δείχνει πως το 11% των ανθρώπων που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο, πεθαίνει τελικά από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μάλιστα, το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει έως και το 15% για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Αυτό το φαινόμενο εξηγείται εν μέρει από την τοξικότητα των αντικαρκινικών θεραπειών για την καρδιά.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία περισσότερων από 3.000.000 ατόμων που έπασχαν από 28 διαφορετικές μορφές καρκίνου μεταξύ του 1973 και του 2012.

«Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη μελέτη που εξετάζει τις επιπλοκές που υπάρχουν στο καρδιαγγειακό σύστημα για τους ασθενείς με καρκίνο» τονίζει ο Dr Stéphane Ederhy, καρδιολόγος στο νοσοκομείο Saint-Antoine του Παρισιού.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο βαθμός κινδύνου σχετίζεται και με το είδος του καρκίνου.

Έτσι, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, του λάρυγγα, του προστάτη ή ακόμη και της μήτρας συνδέονται με ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αυτό, όμως, θα μπορούσε να εξηγηθεί και από το γεγονός πως οι συγκεκριμένες μορφές καρκίνου έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης.

Από την άλλη πλευρά, οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις (περίπου 10%).

Ωστόσο, αυτό μπορεί να σχετίζεται και με το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου δεν έχει υψηλά ποσοστά επιβίωσης, καθώς το 75% των περιπτώσεων καταλήγει στον θάνατο.

Ήδη από τη δεκαετία του ’70, οι ειδικοί γνώριζαν πως ορισμένες αντικαρκινικές θεραπείες είναι τοξικές για την καρδιά.

Οι ανθρακυκλίνες, που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία ασθενών με λέμφωμα ή με καρκίνο του μαστού μεταβάλλουν ανεπανόρθωτα την καρδιακή λειτουργία και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Η καρδιοτοξικότητα μπορεί να εμφανιστεί είτε κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ή ακόμα και αρκετά χρόνια μετά, ενώ αυτές οι θεραπείες μπορεί να επιδεινώσουν και ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

«Οι πιο σύγχρονες θεραπείες για τον καρκίνο, όπως είναι οι στοχευμένες θεραπείες ή η ανοσοθεραπεία μπορεί επίσης να έχουν αρνητικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα» τόνισε η Jennifer Cautela, καρδιολόγος και επικεφαλής του Κέντρου Καρδιο-Ογκολογίας (Medi-co-Center – Mediterranean Cardio-Oncology Center), που ειδικεύεται στη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων που συνδέονται με θεραπείες για τον καρκίνο, στη Μασσαλία.

Οι βλάβες που προκαλούνται στο καρδιαγγειακό σύστημα από τις στοχευμένες θεραπείες είναι συχνότερες και συνήθως αναστρέψιμες.

Από την άλλη πλευρά, οι καρδιακές παθήσεις που συνδέονται με την ανοσοθεραπεία είναι πολύ σπάνιες, αλλά δυνητικά μη αναστρέψιμες.

Γεγονός είναι πως η εξατομικευμένη παρακολούθηση του κάθε ασθενούς είναι σημαντική, ώστε να δοθεί η κατάλληλη λύση ανάλογα με την περίπτωση.

Τι συμβαίνει όταν μία θεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική κατά του καρκίνου, αλλά είναι επικίνδυνη για την καρδιά;

Αυτός είναι ο ρόλος της Καρδιο-Ογκολογίας.

Να ανιχνεύσει μία προϋπάρχουσα ασθένεια που θα καθιστούσε επικίνδυνη τη θεραπεία του καρκίνου και να αποτρέψει, όσο αυτό είναι δυνατό, τις αρνητικές επιδράσεις της θεραπείας αυτής στο καρδιαγγειακό σύστημα.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Εξάψεις Συνδέονται με Αυξημένο Κίνδυνο Καρδιαγγειακών Επεισοδίων

yoadmin

Η Επίδραση της Διατροφής στην Ασθένεια Covid-19

Κορωνοϊός – Έρευνα για τη Χρήση της Υδροξυχλωροκίνης ως Προληπτικό Φάρμακο κατά της COVID-19

yoadmin

Κακός Σύμβουλος ο Πανικός

yoadmin

Τα 3 Μυστήρια του Νέου Κορωνοϊού

yoadmin

Κορωνοϊός – Οι Φαρμακοποιοί Βρίσκονται Καθημερινά στο Μάτι του Κυκλώνα

yoadmin

Η Σοβαρή Λοίμωξη COVID-19 Εμφανίζεται Πολύ Σπάνια σε Μωρά

Τα Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα Αποτελούν το Μέλλον

Κορωνοϊός – Ψευδείς Ειδήσεις και Θεωρίες Συνωμοσίας

yoadmin

Η Συσχέτιση των Νευρολογικών Παθήσεων με τη Ρύπανση του Αέρα

Κορωνοϊός – Δύο οι Τύποι του Ιού

yoadmin

Κορωνοϊός – Ο Ρόλος της Δεξαμεθαζόνης σε Νοσηλευόμενους Ασθενείς με COVID-19

yoadmin