Υγεία & Ομορφιά
Πρόγραμμα «Διατροφή και Υγεία» από τον Δήμο Αθηναίων
Επικαιρότητα

Πρόγραμμα Διατροφή και Υγεία από τον Δήμο Αθηναίων

Ξεκίνησε το δωρεάν πρόγραμμα «Διατροφή και Υγεία» από τον Δήμο Αθηναίων.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, έχει στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της παχυσαρκίας -που εδώ και δεκαετίες αποτελεί συχνότατη πάθηση σε όλες τις ηλικίες με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία- αλλά και την ενίσχυση της σωστής διατροφής.

Πρόγραμμα «Διατροφή και Υγεία» από τον Δήμο Αθηναίων.Το νέο πρόγραμμα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «εμπλουτίζει τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες των Δημοτικών Ιατρείων» και υλοποιείται από την Τρίτη, 26 Ιουλίου 2022 στα τρία Πολυδύναμα Κέντρα που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, στην Κυψέλη και στο Νέο Κόσμο, δίνοντας τη δυνατότητα σε ενήλικους δημότες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας ή άλλα ζητήματα υγείας να κάνουν ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της διατροφής, αλλά και της σωματικής και ψυχικής τους κατάστασης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, η δράση τελεί υπό την επιστημονική εποπτεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας, Παιδιού, και Ιατρικής Ακριβείας και του επικεφαλής της, ομότιμου Καθηγητή Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Γεωργίου Χρούσου.

Ειδικότερα το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες (άνω των 18) και ιδιαίτερα σε άτομα για τα οποία απαιτείται ειδικό διατροφολόγιο, εξαιτίας παραγόντων, όπως η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση, τα νοσήματα καρδιαγγειακού συστήματος (αθηρωμάτωση, στεφανιαία νόσος), η καρδιακή ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου I και II, οι υπερλιπιδαιμίες (αυξημένη χοληστερίνη, τριγλυκερίδια), οι δυσανεξίες, οι γαστρεντερικές νόσοι, το μεταβολικό σύνδρομο, κ.ά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξετάσεις μέτρησης κρίσιμων δεικτών, δημιουργία πλάνου διατροφής με τη βοήθεια εξειδικευμένου διαιτολόγου – διατροφολόγου, βασισμένου στις ανάγκες κάθε πάσχοντα, καθώς και τον καθορισμό των στόχων που θα τεθούν μέσα από τις τακτικές συναντήσεις.

Σκοπός, είναι η εξατομικευμένη συμβουλευτική για την επίτευξη και διατήρηση φυσιολογικού βάρους σώματος, αλλά και η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών και φυσικής δραστηριότητας μέσα από τακτικές συναντήσεις με τους διατροφολόγους των Δημοτικών Ιατρείων.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε ότι «οι πρωτοποριακές δράσεις στον τομέα της υγείας αποτελούν βασική μας μέριμνα και τα τελευταία 2,5 χρόνια το έχουμε αποδείξει αναβαθμίζοντας σημαντικά όλες τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα έξι Δημοτικά μας Ιατρεία προς όφελος των Αθηναίων».

Με το νέο πρόγραμμα, «ευελπιστούμε να βοηθηθούν εκατοντάδες ενήλικες συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν  υποκείμενες παθήσεις», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Χρούσος, ο οποίος έχει ασχοληθεί για πολλά χρόνια με το στρες και τις επιπτώσεις του στον οργανισμό, σε δήλωσή του, αναφέρει:

«Ανάμεσα στις επιπτώσεις τους στρες είναι βεβαίως η παχυσαρκία, αλλά και οι παθήσεις που τη συνοδεύουν, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα, και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και το άγχος, η κατάθλιψη, τα αυτοάνοσα νοσήματα, και ο καρκίνος.

Η συνεργασία μας με τον Δήμο Αθηναίων είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που έχει χαρακτηριστεί από έντονο και παρατεταμένο στρες.

Η μεγάλη επίδραση του χρόνιου στρες στον άνθρωπο, άλλωστε, αποδείχθηκε πρόσφατα στην πανδημία Covid, κατά την οποία οι πλέον ευάλωτοι στη λοίμωξη και στο θάνατο ήταν εκείνοι που είχαν υποστεί χρόνιο στρες στην προηγούμενη ζωή τους.

Μέσω αυτού του προγράμματος του Δήμου, θα μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε τις νοσηρές επιπτώσεις του στρες στους δημότες και να παρέμβουμε συμβουλευτικά στην αντιμετώπισή τους».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός – Ο Ρόλος της Δεξαμεθαζόνης σε Νοσηλευόμενους Ασθενείς με COVID-19

yoadmin

Πώς η Ελλάδα Κερδίζει τη Μάχη του Κορωνοϊού

yoadmin

Η Άσκηση με Βάρη Έχει Θετική Επίδραση στα Τμήματα του Εγκεφάλου που Σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ

a.alefragkis

Επτά τα Κρούσματα του Κορωναϊού στην Ελλάδα

yoadmin

Ουρές στο Σύνταγμα για Δωρεάν Rapid Test

Ο Εγκλεισμός Ευνοεί την Ενδοοικογενειακή Βία

yoadmin

Σεξ – Πώς θα Περάσετε Καλύτερα με τον Σύντροφό σας μετά τον Εγκλεισμό στο Σπίτι

Evi Makavelou

Κορωνοϊός – Όσοι Έχουν Μολυνθεί Παραμένουν χωρίς Συμπτώματα για 5 Ημέρες

yoadmin

Τηγανητές Πατάτες και Καρκίνος

yoadmin

Μάσκες Υψηλής Προστασίας FFP2 ή Ν95 και Μείωση Μεταδοτικότητας Κορωνοϊού

Κορωνοϊός – Έσπασε το Φράγμα των 200.000 Εμβολιασμών που η Κυβέρνηση είχε Θέσει ως Στόχο

Όσοι Αρχίζουν να Τρώνε πριν τις 8:30 το Πρωί Μειώνουν τον Κίνδυνο Διαβήτη

Evi Makavelou