Το σπανάκι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που δε λείπει από καμιά κουζίνα.
Είναι αναμφισβήτητος νικητής ανάμεσα σε πολλά άλλα λαχανικά για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία και μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας απέναντι σε πολλές ασθένειες.
Το σπανάκι αποτελείται κυρίως από νερό, περιέχει ελάχιστους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.
Η θερμιδική του απόδοση είναι 23 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.
Περιέχει αρκετές φυτικές ίνες και αποτελεί εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων.
Πρόκειται για τη βιταμίνη Α, τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τις βιταμίνες Κ και Ε, τον σίδηρο, το ασβέστιο και το φυλλικό οξύ.
Μάλιστα, ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα σε βιταμίνες Α και Κ.
Σπανάκι και ωφέλειες
Θωρακίζει την όραση
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βήτα καροτίνη και λουτεΐνη που είναι ευεργετικές για την όραση.
Μπορεί να αποτρέψει τη φαγούρα στα μάτια, τα οφθαλμικά έλκη και την ξηροφθαλμία.
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του επίσης, μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο ή τον ερεθισμό στα μάτια.
Η συστηματική πρόσληψη λουτεΐνης που περιέχει το σπανάκι, καθώς και βιταμίνης Ε σχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη.
Προστατεύει από τον καρκίνο
Το σπανάκι έχει ορισμένα συστατικά που θεωρούνται αντικαρκινικά.
Τέτοια είναι τα φλαβονοειδή, οι πολυφαινόλες και το φυλλικό οξύ που δρουν μέσω διαφορετικών μηχανισμών ενάντια στον καρκίνο.
Ορισμένα είδη φλαβονοειδών που υπάρχουν στο σπανάκι συσχετίζονται και με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.
Επιπλέον, σε μια ακόμα έρευνα βρέθηκε ότι το σπανάκι προστατεύει σημαντικά από τον καρκίνο του οισοφάγου.
Κάνει καλό στο νευρικό σύστημα
Το κάλιο, το φυλλικό οξύ και κάποια αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο σπανάκι, ωφελούν το νευρικό σύστημα όσων το καταναλώνουν τακτικά.
Το φυλλικό οξύ είναι μειωμένο σε όσους πάσχουν από Αλτσχάιμερ.
Επομένως το σπανάκι είναι μια τροφή απαραίτητη γι’ αυτούς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νευρικής παρακμής ή πτώσης των γνωστικών τους λειτουργιών.
Κάνει καλό στα οστά
Ένα φλιτζάνι σπανάκι υπερκαλύπτει το ποσοστό των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη Κ.
Η βιταμίνη Κ ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που συμμετέχει στην αποθήκευση ασβεστίου στα οστά.
Επίσης, επιδρά θετικά στην οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων.
Ωφελεί την καρδιά
Το σπανάκι θωρακίζει τα αγγεία και παρέχει προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Προστατεύει το δέρμα
Ορισμένα συστατικά που περιέχει και οι χρωστικές ουσίες του σπανακιού προστατεύουν το δέρμα από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.
Ενισχύει την απόδοση των αθλητών
Ορισμένα άλλα συστατικά του σπανακιού συμβάλλουν θετικά στις αποδόσεις των προπονήσεων ενδυνάμωσης.
Το σπανάκι, χάρη σε αυτές τις ουσίες, επηρεάζει σημαντικά τα κύτταρα των μυών αυξάνοντας τη μυϊκή δύναμη.
Συμπερασματικά
Το σπανάκι μπορείτε να το βρείτε στην αγορά όλο τον χρόνο.
Παρόλα αυτά, οι εποχές που έχει την καλύτερη σύσταση και γεύση είναι από τον Μάρτιο έως τον Μάιο και τους μήνες από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο.
Για να προσλάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά από το σπανάκι, πρέπει να προσέχετε το πώς αλλά και για πόση ώρα το μαγειρεύετε.
Κι αυτό επειδή αν βράσει σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί να χάσει έως και το 90% της λουτεΐνης που περιέχει.