Υγεία & Ομορφιά
Ηλικιωμένοι και πιθανότητες επαναλοίμωξης
Επικαιρότητα

Σπάνιες οι Επαναλοιμώξεις Covid-19 Αλλά οι Ηλικιωμένοι Κινδυνεύουν Πολύ Περισσότερο να Κολλήσουν Ξανά τον Κορωνοϊό

Η πιθανότητα νέας λοίμωξης Covid-19 στο ίδιο άτομο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρή, όμως οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό είναι πιθανότερο να τον κολλήσουν ξανά μετά από μερικούς μήνες, απ΄ ό,τι οι νεότεροι, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τη «Γκάρντιαν», δείχνει ότι οι κάτω των 65 ετών έχουν ανοσιακή προστασία περίπου 80% για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη.

Λοίμωξη από κορωνοϊόΌμως, το ποσοστό προστασίας πέφτει στο 47% για τους άνω των 65 ετών, οι οποίοι συνεπώς έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν ξανά από τον κορωνοϊό μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Μέχρι στιγμής κάτω από το 1% όσων έχουν μολυνθεί με τον ιό, εκτιμάται ότι τον κολλάνε ξανά μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ποσοστό που πάντως μπορεί σταδιακά να αυξηθεί, κυρίως εξαιτίας των νέων πιο μεταδοτικών παραλλαγών του SARS-CoV-2.

Τα νέα ευρήματα δείχνουν για μια ακόμη φορά αφενός τη σημασία των μέτρων προστασίας ειδικά για την τρίτη ηλικία στη διάρκεια της πανδημίας και αφετέρου του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού των ηλικιωμένων, ακόμη κι αν έχουν περάσει Covid-19 στο παρελθόν.

Επίσης δείχνουν ότι η φυσική ανοσία μετά από μια πρώτη λοίμωξη δε διασφαλίζει στη συνέχεια μια αξιόπιστη προστασία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να εμβολιαστεί όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε κάθε χώρα.

«Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι η επαναλοίμωξη με Covid-19 είναι σπάνια στους νεότερους υγιείς ανθρώπους, όμως οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν ξανά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Στιν Έθελμπεργκ του Ινστιτούτου Statens Serum.

«Σίγουρα δεν μπορείς να βασίζεσαι σε μια περασμένη λοίμωξη για να σε προστατεύσει από το να αρρωστήσεις ξανά, ιδίως αν είσαι ηλικιωμένος», πρόσθεσε.

Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί λιγότερες από 100 περιπτώσεις επαναλοίμωξης παγκοσμίως, ενώ άλλες 2.000 βρίσκονται υπό διερεύνηση ως ύποπτες επαναλοιμώξεις, αν και μερικές από αυτές πιθανώς αφορούν ασθενείς με μακράς διάρκειας Covid-19, οι οποίοι ποτέ δεν ανάρρωσαν πλήρως από την αρχική λοίμωξη.

Έως τώρα οι περισσότερες επιβεβαιωμένες επαναλοιμώξεις είναι πιθανότερο να είναι ασυμπτωματικές ή ηπιότερες σε συμπτώματα σε σχέση με την πρώτη λοίμωξη.

Αμερικανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι αν και μια προστασία 80% από επαναλοίμωξη μπορεί να μη φαίνεται σπουδαία, η προστασία από νόσο με συμπτώματα πιθανώς είναι μεγαλύτερη, καθώς η δανική ανάλυση υπολόγισε την πιθανότητα προστασίας από μια επαναληπτική λοίμωξη είτε συμπτωματική είτε ασυμπτωματική.

«Πολλές από τις επαναλοιμώξεις θα είναι ασυμπτωματικές.

Μια μείωση 80% του κινδύνου για ασυμπτωματική επαναλοίμωξη είναι σπουδαία», δήλωσε ο ανοσολόγος Φλόριαν Κράμερ της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε ότι όσοι έχουν ήδη περάσει Covid-19, χρειάζονται τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόωρη Εμμηνόπαυση και Κίνδυνος Άνοιας

Γιατί Είμαστε τόσο Σοκαρισμένοι από την Καθημερινή Αναφορά Θανάτων;

yoadmin

Το Εμβόλιο των Pfizer/BioNTech Εξουδετερώνει το Παραλλαγμένο Στέλεχος του Νέου Κορωνοϊού που Ταυτοποιήθηκε Αρχικά στη Βραζιλία

Evi Makavelou

Γρίπη – Στους 60 οι Νεκροί και 195 σε ΜΕΘ

a.alefragkis

Το Κλείσιμο των Σχολείων και η Αποφυγή της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού

yoadmin

Κορωνοϊός – Πώς Λειτουργούν τα Αντισώματα Εναντίον του

yoadmin

Το Νέο Εμβόλιο κατά του Κορωνοϊού από τη Moderna

Είναι Απίθανο η Χρήση Μάσκας να Προκαλέσει Προβλήματα Υγείας

Η Σωματική Δραστηριότητα Μειώνει τον Κίνδυνο Εμφάνισης Καρκίνου του Μαστού

Μία Δίαιτα με Πολλά Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα και Λίγα Ωμέγα-6 Βοηθά στη Μείωση των Πονοκεφάλων

Προτεραιότητα στα Self Test θα Έχουν οι Μαθητές – Αρχές Μαΐου θα Έχουν Εμβολιαστεί Τουλάχιστον με μια Δόση Όλοι οι Πολίτες άνω των 60 Ετών

Evi Makavelou

Η Φλεγμονώδης Νόσος του Εντέρου και η Συσχέτισή της με την Άνοια

yoadmin