Υγεία & Ομορφιά
Το Φαγητό Συχνά το Βράδυ Αυξάνει την Πιθανότητα Κατάθλιψης και Άγχους
Επικαιρότητα

Το Φαγητό Συχνά το Βράδυ Αυξάνει την Πιθανότητα Κατάθλιψης και Άγχους

Το φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας ωφελεί περισσότερο την ψυχική υγεία, ενώ τη νύχτα μπορεί να αυξήσει την κατάθλιψη και το άγχος, συμπέρανε μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία δείχνει ότι ο χρονισμός του φαγητού παίζει κάποιον ρόλο στην ψυχική κατάσταση ενός ανθρώπου.

Το Φαγητό Συχνά το Βράδυ Αυξάνει την Πιθανότητα Κατάθλιψης και Άγχους.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Φρανκ Σιρ, διευθυντή του Προγράμματος Ιατρικής Χρονοβιολογίας του Τμήματος Διαταραχών Ύπνου του Νοσοκομείου Brigham and Women’s στη Βοστώνη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (Proceedings of the National Academy of Sciences-PNAS), βρήκαν ότι όσοι από τους 19 συμμετέχοντες (12 άνδρες και επτά γυναίκες) έτρωγαν, εκτός από τη μέρα, και αργά το βράδυ, είχαν κατά 26% αυξημένα επίπεδα καταθλιπτικής διάθεσης και κατά 16% άγχους.

Ο Σιρ επεσήμανε ότι η μελέτη αφορά, μεταξύ άλλων, όσους εργάζονται συχνά σε νυχτερινές βάρδιες οπότε τρώνε τότε, όσους κάνουν μακρινά υπερατλαντικά ταξίδια και όσους έχουν αϋπνίες με αποτέλεσμα να το ρίχνουν στο φαγητό.

«Η μελέτη μας φέρνει έναν νέο ‘παίκτη’ επί τάπητος: το πότε τρώει κανείς, έχει σημασία για την ψυχική διάθεσή μας», τόνισε.

Οι εργαζόμενοι τα βράδια (υγειονομικοί, βιομηχανικοί εργάτες, υπηρεσίες ασφαλείας και άλλες ζωτικές υπηρεσίες) αποτελούν έως το 20% του εργατικού δυναμικού στις σύγχρονες κοινωνίες.

Η νυχτερινή εργασία τείνει να απορρυθμίσει το κεντρικό βιολογικό (κιρκάδιο) ρολόι στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα, πέρα από άλλες πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, να αυξάνεται η πιθανότητα κατάθλιψης και άγχους.

Η δρ Σάρα Τσελάπα του γερμανικού Πανεπιστημίου της Κολωνίας δήλωσε ότι «η μελέτη μας έρχεται να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό ευρημάτων που δείχνουν ότι οι στρατηγικές βελτίωσης των ρυθμών του ύπνου και των κιρκάδιων ρυθμών μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία.

Θα χρειαστούν πάντως μελλοντικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν ότι οι αλλαγές στις ώρες του φαγητού μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με διαταραχές κατάθλιψης και άγχους».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός – Τι Συνιστούν οι Επιστήμονες

admin

Αυτονόητη η Απόφαση για Υποχρεωτική Χρήση της Μάσκας

Το Κλείσιμο των Σχολείων και η Αποφυγή της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού

admin

ΕΟΔΥ – Το Αντιγριπικό Εμβόλιο Μειώνει Σημαντικά τον Κίνδυνο Βαριάς Νόσησης και Θανάτου από τη Γρίπη

admin

Μείζονος Σημασίας, Ενόψει της Τουριστικής Περιόδου, η Πρόταση του Πρωθυπουργού για Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού

Evi Makavelou

Οδηγίες για τα Υποχρεωτικά Self Tests Εργαζομένων

Κορωνοϊός – Νέα Έρευνα Ανιχνεύει τη Διασπορά του στον Πληθυσμό

admin

Οι Επιστήμονες Ρίχνουν Φως στον Βιολογικό Μηχανισμό Μετάδοσης του Κορωνοϊού στο Σώμα

admin

Η Διάρροια και οι Εμετοί Είναι Βασικό Σύμπτωμα της COVID-19 στα Παιδιά, Συχνότερο από τον Βήχα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εχθρός μας Είναι ο Καπνός, Όχι οι Καπνιστές!

admin

Η Συχνή Χρήση Κάνναβης από τους Εφήβους Συνδέεται με Πτώση του Δείκτη Νοημοσύνης τους

Evi Makavelou

Αύξηση των Κρουσμάτων του Κορωνοϊού στα Παιδιά με το Άνοιγμα των Σχολείων