Υγεία & Ομορφιά
Το Φαγητό Συχνά το Βράδυ Αυξάνει την Πιθανότητα Κατάθλιψης και Άγχους
Επικαιρότητα

Το Φαγητό Συχνά το Βράδυ Αυξάνει την Πιθανότητα Κατάθλιψης και Άγχους

Το φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας ωφελεί περισσότερο την ψυχική υγεία, ενώ τη νύχτα μπορεί να αυξήσει την κατάθλιψη και το άγχος, συμπέρανε μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία δείχνει ότι ο χρονισμός του φαγητού παίζει κάποιον ρόλο στην ψυχική κατάσταση ενός ανθρώπου.

Το Φαγητό Συχνά το Βράδυ Αυξάνει την Πιθανότητα Κατάθλιψης και Άγχους.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Φρανκ Σιρ, διευθυντή του Προγράμματος Ιατρικής Χρονοβιολογίας του Τμήματος Διαταραχών Ύπνου του Νοσοκομείου Brigham and Women’s στη Βοστώνη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (Proceedings of the National Academy of Sciences-PNAS), βρήκαν ότι όσοι από τους 19 συμμετέχοντες (12 άνδρες και επτά γυναίκες) έτρωγαν, εκτός από τη μέρα, και αργά το βράδυ, είχαν κατά 26% αυξημένα επίπεδα καταθλιπτικής διάθεσης και κατά 16% άγχους.

Ο Σιρ επεσήμανε ότι η μελέτη αφορά, μεταξύ άλλων, όσους εργάζονται συχνά σε νυχτερινές βάρδιες οπότε τρώνε τότε, όσους κάνουν μακρινά υπερατλαντικά ταξίδια και όσους έχουν αϋπνίες με αποτέλεσμα να το ρίχνουν στο φαγητό.

«Η μελέτη μας φέρνει έναν νέο ‘παίκτη’ επί τάπητος: το πότε τρώει κανείς, έχει σημασία για την ψυχική διάθεσή μας», τόνισε.

Οι εργαζόμενοι τα βράδια (υγειονομικοί, βιομηχανικοί εργάτες, υπηρεσίες ασφαλείας και άλλες ζωτικές υπηρεσίες) αποτελούν έως το 20% του εργατικού δυναμικού στις σύγχρονες κοινωνίες.

Η νυχτερινή εργασία τείνει να απορρυθμίσει το κεντρικό βιολογικό (κιρκάδιο) ρολόι στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα, πέρα από άλλες πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, να αυξάνεται η πιθανότητα κατάθλιψης και άγχους.

Η δρ Σάρα Τσελάπα του γερμανικού Πανεπιστημίου της Κολωνίας δήλωσε ότι «η μελέτη μας έρχεται να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό ευρημάτων που δείχνουν ότι οι στρατηγικές βελτίωσης των ρυθμών του ύπνου και των κιρκάδιων ρυθμών μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία.

Θα χρειαστούν πάντως μελλοντικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν ότι οι αλλαγές στις ώρες του φαγητού μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με διαταραχές κατάθλιψης και άγχους».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς τα «Mαγικά» Aιμοποιητικά Kύτταρα Θεραπεύουν τη Λευχαιμία

Evi Makavelou

Απομόνωση Λόγω Κορωνοϊού και Αύξηση της Κακοποίησης των Γυναικών

admin

Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Αύξηση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα

Αντίδραση Νοσοκομειακών Γιατρών για την έως 80% Μείωση των Χειρουργικών Επεμβάσεων

Evi Makavelou

Ταλαιπωρία στους Ασθενείς και Αγανάκτηση στους Φαρμακοποιούς Προκαλούν οι Παράνομες Χειρόγραφες Συνταγές Αντιβιοτικών

Evi Makavelou

Ένα Νέο Πιθανό Ισχυρό Αντιικό Φάρμακο, τη Θαψιγαργίνη, Άρχισαν να Δοκιμάζουν Επιστήμονες στη Βρετανία κατά του Κορωνοϊού και Άλλων Αναπνευστικών Ιών

Evi Makavelou

Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων

Διαβάστε Τώρα το Περιοδικό Υγεία και Ομορφιά Κύπρου | Τεύχος Φθινόπωρο – Χειμώνας 2024

Stelios Resitis

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης – 20 Οκτωβρίου

Το Facebook και η Υγεία

admin

Ποιες Ομάδες Πληθυσμού Πρέπει να Εμβολιαστούν κατά της Γρίπης

Αύξηση Ορίου Επιβατών σε ΙΧ, ΤΑΞΙ, Ε.Ι.Χ με Οδηγό, Διπλοκάμπινα, Μικτής Χρήσης και Τύπου ΒΑΝ Οχήματα

Evi Makavelou