Υγεία & Ομορφιά
Ανοσοποιητικό Σύστημα – Πώς να το Ενισχύσετε τον Χειμώνα;
Πρόληψη

Ανοσοποιητικό Σύστημα – Πώς να το Ενισχύσετε τον Χειμώνα;

Καθώς ο χειμώνας είναι εδώ, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος παραμένει ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση των ιών, που είναι οι κύριες αιτίες του κρυολογήματος, της ρινοφαρυγγίτιδας, της γαστρεντερίτιδας και άλλων παθήσεων που είναι εγγενείς σε αυτήν την υγρή και κρύα εποχή.

Μην παραμελείτε την καθημερινή σας υγιεινή

Η εξασφάλιση μίας καλής υγιεινής σε καθημερινή βάση είναι μια βασική παράμετρος του ανοσοποιητικού.

Είτε είστε στα μέσα μαζικής μεταφοράς, είτε σε χώρους εργασίας ή… αναψυχής, σίγουρα με το που ακούτε κάποιον να βήχει ή να φυσάει τη μύτη του προσπαθείτε να απομακρυνθείτε για να γλιτώσετε από τα μικρόβια που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα!

Ανοσοποιητικό Σύστημα - Πώς να το Ενισχύσετε τον Χειμώνα;Η λήψη βασικών μέτρων υγιεινής είναι (συχνά) αρκετή για να αποφύγετε ένα κρυολόγημα του οποίου η μετάδοση ξεκίνησε από ένα φτέρνισμα του διπλανού σας στο λεωφορείο.

  • Μην παραμελείτε να αερίζετε το σπίτι σας κάθε μέρα.
  • Να πλένετε πολύ τακτικά τα χέρια σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και ιδιαίτερα μόλις επιστρέφετε στο σπίτι ή όταν φτάνετε στον χώρο εργασίας σας.
  • Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να φοράτε γάντια, γιατί οι μπάρες και τα άλλα στηρίγματα φέρουν στην επιφάνειά τους εκατοντάδες μικρόβια. Για παν ενδεχόμενο, να έχετε πάντοτε μαζί σας ένα μικρό μπουκάλι υδροαλκοολούχου διαλύματος στην τσάντα ή στην τσέπη σας.
  • Μην ξεχνάτε, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα να πλένετε και να βουρτσίζετε τα νύχια σας.
  • Και ακόμη κι αν η συνήθεια να πλένετε τα ρουθούνια σας (ρινικές πλύσεις) με σπρέι είναι ασυνήθιστη στην Ελλάδα, πολλές μελέτες δείχνουν ότι αυτή η χειρονομία, που εκτελείται τακτικά με ισοτονικό διάλυμα (και όχι μόνο όταν κρυώνετε) αποτρέπει τη ρινοφαρυγγική μόλυνση, βελτιώνει το αναπνευστικό και αποκαθιστά τις ρινικές κοιλότητες μέσω παροχέτευσης και διήθησης.

Η κατάλληλη διατροφή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος έναντι των λοιμώξεων σημαίνει επίσης και σεβασμός των διατροφικών κανόνων που είναι αφιερωμένοι στην ανοσία.

Βιταμίνη C!

  • Να καταναλώνετε εσπεριδοειδή, λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, σταφίδες, αμύγδαλα και ακτινίδια.
  • Να αρωματίζετε τα κρέατα και τα λαχανικά σας με σκόρδο (των οποίων οι αντιικές ιδιότητες αποδεικνύονται ολοένα και περισσότερο),
  • Να καταναλώνετε λάχανο (χωρίς να ξεχνάτε τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, το κουνουπίδι), τα «λιπαρά» ψάρια, το σπανάκι, τα κρεμμύδια, τους ξηρούς καρπούς, το μπλε τυρί, σημαντικές πηγές βιταμινών Α και Β9, που όπως η C, έτσι και αυτές αποτελούν απαραίτητες βιταμίνες για την καλή άμυνα του οργανισμού.
  • Μπορείτε να εντάξετε τα συμπληρώματα διατροφής ειδικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος στην καθημερινότητά σας.

Εκτεθείτε στον ήλιο και γεμίστε τις μπαταρίες σας

Εάν η μείωση της φωτεινότητας έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της συγκέντρωσης, την κακή ποιότητα του ύπνου και την επαναλαμβανόμενη κακή διάθεση, σκεφτείτε τη φωτοθεραπεία μόλις βγει πάλι ο ήλιος, που δεν θα αργήσει στην Ελλάδα, που βελτιώνει το βιολογικό σας ρολόι και ανεβάζει τη διάθεση.

Όσον αφορά τους προσομοιωτές ήλιου, διαχέουν ένα φως πανομοιότυπο με αυτό της ανατολής του ηλίου (και μερικές φορές συνοδεύονται από ήχους της φύσης ή από κελαηδήματα πουλιών).

Μετά από περίπου δύο εβδομάδες χρήσης για 30 λεπτά την ημέρα, επανεκκινείται η παραγωγή σεροτονίνης και ρυθμίζεται ο μεταβολισμός της ορμόνης του ύπνου (μελατονίνη).

Προσοχή, ωστόσο, καθώς αυτοί οι λαμπτήρες φωτοθεραπείας, των οποίων η ισχύς είναι περίπου 10.000 lux, δεν συνιστώνται αυστηρά σε όσους πάσχουν από καταρράκτη, εκφύλιση ωχράς κηλίδας και γλαύκωμα. Εάν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τι γίνεται με τη μικροανοσοθεραπεία;

Η μικροανοσοθεραπεία, αν και όχι ιδιαίτερα διαδεδομένη, αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1960 από έναν Βέλγο γιατρό, τον Maurice Jenaer.

Στόχος της είναι να αναζωογονήσει και να διατηρήσει τις ικανότητες συντονισμού, αυτορρύθμισης και προσαρμογής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί βέλτιστα, αυτή η θεραπεία βοηθά στη διατήρηση της υγείας του σώματος.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η μικροανοσοθεραπεία δεν αντικαθιστά το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά ούτε και το μπλοκάρει ή το εξαναγκάζει: απλώς του δίνει πληροφορίες, και του υποδεικνύει τον δρόμο για την ισορροπία.

Στόχος της μικροανοσοθεραπείας: Να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να ανιχνεύσει έγκαιρα τους ιούς και στη συνέχεια να τους καταπολεμήσει.

Το πεδίο εφαρμογής του είναι πολύ ευρύ, και καλύπτει κυρίως χρόνιες παθήσεις.

Μην παραμελείτε…

  • Το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης

Δεδομένου ότι ο ιός δεν είναι ποτέ ο ίδιος από το ένα έτος στο άλλο, το στέλεχος της γρίπης είναι διαφορετικό και συνεπώς το εμβόλιο είναι και αυτό διαφορετικό κάθε χρόνο.

Συνιστάται ανεπιφύλακτα στους ηλικιωμένους και σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή σε όσους έρχονται συχνά σε επαφή με άρρωστους (π.χ. νοσηλευτικό προσωπικό, ιατρούς, κ.λπ.).

  • Τον επαρκή ύπνο

Ένα κουρασμένο σώμα είναι πιο τρωτό σε ιούς και μικροβιακές επιθέσεις.

Προσπαθήστε όσο το δυνατόν περισσότερο να τηρείτε ένα κανονικό και φυσιολογικό πρόγραμμα ύπνου.

Επιπλέον, φροντίστε για έναν άνετο και ζεστό ύπνο, με τα κατάλληλα αξεσουάρ (μαξιλάρια, κουβέρτες, παπλώματα, κ.λπ.).

  • Σωματική δραστηριότητα

Πολύ απλά, το περπάτημα εξαφανίζει τις τοξίνες και το άγχος.

Θυμηθείτε το την επόμενη φορά που θα θελήσετε να πάρετε το μετρό ή το λεωφορείο για 1-2 στάσεις.

Οποιαδήποτε σωματική άσκηση συμβάλλει επίσης στον καθαρισμό της αναπνευστικής οδού.

Αν δεν σας αρέσει να τρέχετε ή να πηγαίνετε στην πισίνα μόνοι σας, ζητήστε από έναν φίλο σας να μοιραστεί αυτές τις στιγμές χαλάρωσης μαζί σας. Είναι πιο εύκολο όταν όλο αυτό γίνεται με παρέα!

Εσείς είστε πρωινός ή απογευματινός τύπος; Σύμφωνα με έρευνες, το σώμα είναι πιο ευαίσθητο στο ηλιακό φως το πρωί ή το μεσημέρι (70%) από το βράδυ (30%).

Προσπαθήστε λοιπόν για μια εβδομάδα να κρίνετε σε ποια ομάδα ανήκετε.

Η συμβολή της αρωματοθεραπείας

Πολλά αιθέρια έλαια καθαρίζουν τους συχνά υπερθερμασμένους εσωτερικούς χώρους, διευκολύνουν την αναπνοή, αποσυμφορούν και καθαρίζουν τις στοματολαρυγγικές διόδους.

Αυτά που συνήθως προτείνονται είναι: αιθέρια έλαια μέντας, ραβιντσάρας, ευκαλύπτου και ροντιόλας.

Τα αιθέρια έλαια που συμβάλλουν στην ενίσχυση της τονικότητας και του οργανισμού είναι:

αιθέρια έλαια από κανέλα, κόλιανδρο, έλατο, Ιλάνγκ ιλάνγκ, τριαντάφυλλο και μαντζουράνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ερωτήσεις και Απαντήσεις Σχετικά με τον Νέο Κορονοϊό

Editor6 pharma

Προσοχή στα Τσιμπήματα!

Αντιγριπικός Εμβολιασμός – Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

6 Καλοί Λόγοι για να Πάρετε Έναν Υπνάκο!

Τηρούμε τα Μέτρα – Το Εμβόλιο Κατά της COVID-19 δεν Είναι Πανάκεια

Τρίξιμο των Δοντιών – Βάλτε Τέλος με Φυσικές Θεραπείες

Συμβουλές για Καλύτερη Ποιότητα Ζωής Μέσα στην Καραντίνα

a.alefragkis

Δυσπεψία – Τα Φαρμακευτικά Φυτά που την Καταπραΰνουν

Τι Πρέπει να Γνωρίζουμε για τα Γενόσημα

yoadmin

Πώς να Λύσετε το Πρόβλημα των Πανάδων Όταν το Καλοκαίρι Πλησιάζει

Editor6 pharma

Πώς να Ξανακοιμηθείτε Εύκολα αν Ξυπνήσετε στη Μέση της Νύχτας

Editor6 pharma

Συνήθειες που Ωφελούν τον Εγκέφαλο

Evi Makavelou