Υγεία & Ομορφιά
Άνοια και προδιαβήτης
Επικαιρότητα

Αυξημένος ο Κίνδυνος Άνοιας και Γνωστικής Διαταραχής για τους Ανθρώπους με Προδιαβήτη

Οι άνθρωποι με προδιαβήτη, οι οποίοι έχουν επίπεδα σακχάρου υψηλότερα του φυσιολογικού αλλά όχι τόσο υψηλά ώστε να θεωρούνται διαβητικοί τύπου 2, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για γνωστική εξασθένηση και αγγειακού τύπου άνοια, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη διεθνώς που κάνει αυτήν τη συσχέτιση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Βικτόρια Γκάρφιλντ του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα διαβήτη, παχυσαρκίας και μεταβολισμού «Diabetes, Obesity and Metabolism», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 500.000 ανθρώπους 58 ετών, κατά μέσο όρο.

Γνωστικές λειτουργίες και προδιαβήτηςΌπως διαπιστώθηκε, όσοι είχαν σάκχαρο υψηλότερο του φυσιολογικού ήταν 42% πιθανότερο να εμφανίσουν εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου τους μέσα στην επόμενη τετραετία, κατά μέσο όρο, και 54% πιθανότερο να διαγνωστούν με αγγειακή άνοια μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια, αν και σε απόλυτους αριθμούς οι περιπτώσεις είτε γνωστικής εξασθένησης είτε άνοιας ήταν λίγες.

Η αγγειακή άνοια είναι μία διαφορετική μορφή άνοιας από τη νόσο Αλτσχάιμερ που προκαλείται από τη μειωμένη κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

Οι άνθρωποι με προδιαβήτη που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει τον διαβήτη με χειρότερη υγεία του εγκεφάλου και του νου, αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον προδιαβήτη.

Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες είχαν κάνει τεστ γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και ως προδιαβήτης θεωρήθηκε ένα αποτέλεσμα 6 έως 6,5%.

Επίσης, πολλοί είχαν κάνει μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, από την οποία προέκυψε ότι τα άτομα με προδιαβήτη είχαν μικρότερο ιππόκαμπο που αποτελεί ζωτική περιοχή για τη λειτουργία της μνήμης.

Η νέα έρευνα, στην οποία συμμετείχε και η ελληνικής καταγωγής Αλίκη-Ελένη Φαρμάκη του UCL, διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν τριπλάσιο κίνδυνο αγγειακής άνοιας σε σχέση με όσους έχουν φυσιολογικό σάκχαρο.

Οι προδιαβητικοί μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τρώγοντας υγιεινά, κάνοντας περισσότερη σωματική άσκηση και αποφεύγοντας τα περιττά κιλά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποια η Σχέση των Αντικαρκινικών Θεραπειών με τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα;

a.alefragkis

Covid Free Wallet – Ψηφιακή Ταυτότητα και Πιστοποιητικό στο Κινητό

Ο Κορονοϊός και οι Παραπλανητικές Αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

yoadmin

Τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα Συνδέονται με τον Ανθυγιεινό Τρόπο Ζωής

a.alefragkis

Ο Κίνδυνος Μετάδοσης του Κορωνοϊού Μειώνεται στο 3% εάν Τηρείται Απόσταση Τουλάχιστον Ενός Μέτρου

yoadmin

Τα Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα Αποτελούν το Μέλλον

Τα πιο Συχνά Λάθη στη Χρήση Μάσκας

Evi Makavelou

Νέα Μέτρα Κατά του Κορωνοϊού – Μόνο Καθήμενοι στους Χώρους Διασκέδασης

Φρένο στην Ακράτεια των Ούρων με τη Βοήθεια Πειραματικής Εμφύτευσης

yoadmin

Σε Ετοιμότητα το Υπουργείο Υγείας για το Ενδεχόμενο Τρίτο Κύμα Κορωνοϊού και Προβληματισμός για την Αττική και τις Νέες Μεταλλάξεις

Evi Makavelou

Θα Έχουμε Φτάσει σε Ένα Καλό Ποσοστό Ανοσίας Μέχρι το Πάσχα

Evi Makavelou

Τα Επίπεδα των Αντισωμάτων Έναντι του Νέου Κορωνοϊού στο Αίμα Μειώνονται με την Πάροδο του Χρόνου

yoadmin