Υγεία & Ομορφιά
ΓυμναστικήΥoga

Επιλέξτε το Είδος της Γιόγκα που σας Ταιριάζει

Η γιόγκα είναι μια αρκετά διαδεδομένη πρακτική. Περιλαμβάνει τραγούδια, ασκήσεις αναπνοής, στάσεις του σώματος, διαλογισμό…

Γιόγκα είναι μια ολοκληρωμένη πρακτική που «συνδέει» το σώμα με το μυαλό.

Εναπόκειται σε όλους να βιώσουν τη γιόγκα όπως θέλουν, να την ενσωματώσουν στην καθημερινή τους ζωή, όχι μόνο ως φυσική δραστηριότητα, αλλά ως ένα μονοπάτι της ζωής.

Ο καθένας μπορεί να κάνει γιόγκα, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και δεν υπάρχει όριο στην ηλικία. Η καθημερινή πρακτική παρέχει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ορατά οφέλη για το σώμα και για το μυαλό.

Επιλέξτε το Είδος της Γιόγκα που σας Ταιριάζει.Ζήστε έντονα την κάθε στιγμή

«Με τη φυσική ευεξία έρχεται η σταδιακή εκδήλωση της συνείδησης», εξηγούν οι ειδικοί της γιόγκα. Η γιόγκα προσφέρει περισσότερη ζωτικότητα, καλύτερη ποιότητα ύπνου, περισσότερη δύναμη, ηρεμία, περισσότερη αυτοσυγκέντρωση, κ.λπ.

Η γιόγκα έχει την ικανότητα να διώχνει τις αρνητικές και αγχωτικές σκέψεις που συνήθως στροβιλίζονται μέσα στο κεφάλι σας από το πρωί έως το βράδυ. Η γιόγκα είναι λοιπόν πάνω απ’ όλα ένας τρόπος να είναι είστε παρών και να ζείτε τη στιγμή, να ακούτε τη σκέψη σας και να συγκεντρώνεστε, να ρυθμίζετε την αναπνοή σας, να νιώθετε τις μικρές αλλαγές στο σώμα σας…

Και αυτό επειδή η γιόγκα προσφέρει μια φιλοσοφική, ανθρωπολογική και πνευματική σκέψη.

Η λέξη γιόγκα σημαίνει επίσης «ένωση», δηλαδή συνδετικό μέσω του σώματος και της ψυχής, το οποίο αντανακλάται στον ίδιο σας τον εαυτό, στους συνανθρώπους σας, στη φύση, στο σύμπαν!

Γιόγκα… για να βρεις τον τρόπο ζωής σου

Η γιόγκα είναι το μέσο που θα σας βοηθήσει να βρείτε το μονοπάτι σας στη ζωή, ο καθένας με τον δικό του ρυθμό.

Παρόλο που η γιόγκα αποτελεί κυρίως πνευματική άσκηση, εντούτοις δεν χρειάζεται να πέσετε με τα μούτρα στη μελέτη για να κατανοήσετε την ουσία της.

Το κλειδί για να ξεκινήσετε τη γιόγκα είναι να βρείτε το σωστό μονοπάτι που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας.

Το καλύτερο είναι να εμπιστευτείτε την κρίση σας. Ζητήστε να κάνετε ένα δοκιμαστικό μάθημα πριν εγγραφείτε και ελέγξτε ότι οι ώρες, καθώς και το μέρος, είναι συμβατά με το πρόγραμμά σας.

Γιόγκα, μία φιλοσοφία στη δράση

Ενώ οι διάφοροι τύποι γιόγκα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικοί στην πρακτική τους, ο στόχος τους παραμένει ο ίδιος: η εναρμόνιση του σώματος και του νου και η απελευθέρωση από τον πόνο.

Για όλους τους τύπους γιόγκα, εάν προσπαθείτε αβίαστα να βάλετε π.χ. το πόδι σας πίσω από τον λαιμό σας, είναι πάνω από όλα επειδή το σώμα σας μπορεί, γιατί πάντα μπορούσε! Απλά.

Επομένως, το σώμα είναι αυτός ο ταξιδιώτης σύντροφος που πρέπει να επιδέχεται τη φροντίδα, επειδή συνδέεται στενά με το πνεύμα και το αντίστροφο.

Γιόγκα, μία φιλοσοφία στη δράση.Λέγοντας φροντίδα, δεν εννοούμε μόνο σε επιφανειακό επίπεδο, αλλά σε βάθος, φυσικά και γαλήνια.

«Ακούγοντας» τον εαυτό σας για να «ακούσετε» και να αντιληφθείτε τον έξω κόσμο, είναι επίσης ένας από τους στόχους και ένα από τα όμορφα οφέλη της γιόγκα.

Hatha yoga, Iyengar yoga, asthanga yoga…

Αν και ο στόχος διαφορετικών τύπων γιόγκα είναι ο ίδιος, η πρακτική μπορεί να είναι πολύ διαφορετική. Η Hatha Yoga είναι ένα από τα γνωστότερα είδη και κύριος στόχος της είναι να επιφέρει εξισορρόπηση του νου και του σώματος.

Με τον όρο hatha yoga εννοούμε τυπικά κάθε βασική και κλασσική προσέγγιση που συνδυάζει ασκήσεις αναπνοής και ακολουθία θέσεων. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει και ενσωματώνει Asanas (στάσεις), Pranayama (ελεγχόμενες αναπνοές) και διαλογισμό.

Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά άλλα είδη γιόγκα: η Ashtanga vinyasa, η κλασική γιόγκα Hatha, η γιόγκα Iyengar και η ολοκληρωμένη γιόγκα. Υπάρχει επίσης ένα στυλ γιόγκα που ονομάζεται Kundalini και αποτελεί μια κάπως διαφορετική, εναλλακτική προσέγγιση της yoga.

Τα περισσότερα είδη γιόγκα λειτουργούν σε τρία επίπεδα, σωματικά, πνευματικά και ψυχικά. Όλα τα στυλ της Hatha Yoga είναι λίγο πολύ δυναμικά και έχουν λίγο πολύ καθιερωμένες ακολουθίες.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά επίπεδα (αρχάριοι, προχωρημένοι) για τη μάθησή τους και μερικά είδη έχουν διαφορετικές ρίζες. Για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει, είναι καλύτερο να τα δοκιμάσετε.

Ακολουθούν ορισμένες ενδείξεις που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την επιλογή σας:

  • Γιόγκα για τόνωση

Εάν θέλετε να αποκτήσει τόνωση και να διαμορφώσετε τη σιλουέτα σας, οι Vinyasa και Asthanga επιτρέπουν, μέσω εξειδικευμένων στάσεων απόλυτα συγχρονισμένες με την αναπνοή σας, να καθαρίζουν το σώμα και να οδηγούν σε διαλογισμό.

  • Η γιόγκα της ηρεμίας και της συγκέντρωσης

Η hasa yoga, το yin και η yoga nidra σας επιτρέπουν να μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος και τα συναισθήματα και να αυξάνετε την ικανότητα συγκέντρωσης. Η γιόγκα nidra ειδικότερα είναι η γιόγκα του ύπνου, ένα είδος ονειροπόλησης, με αυξημένη συγκέντρωση στην αναπνοή, κ.λπ.

  • Γιόγκα κατά του πόνου

Η Iyengar yoga, αν και πολύ απαιτητική στην ακρίβεια των στάσεων, βοηθά στην πρόληψη του πόνου στην πλάτη, διευκολύνει την πέψη και εξισορροπεί το σώμα στο σύνολό του. Αυτή η γιόγκα δρα στη δύναμη, την αντοχή και τη γνώση του σώματος στα όρια και τις δυνατότητές του.

  • Γιόγκα πνευματικότητας

Για μια πρακτική που βασίζεται ειδικότερα στην πνευματικότητα, συνιστάται ιδιαίτερα η γιόγκα Kundalini ή η γιόγκα Anusara. Εμπεριέχουν πολύ διαλογισμό που στοχεύει στην καλλιέργεια των σχέσεων με τον εαυτό σας και με τους άλλους.

Η ψυχική ηρεμία προέρχεται από την ψυχική στάση της φιλίας απέναντι στην ευτυχία των άλλων, στην ενεργή συμπόνια μπροστά στη δυστυχία, στη χαρά μπροστά στην αρετή τους και στην ουδετερότητα ενόψει των λαθών τους.

Η Κάρμα Γιόγκα αποτελεί μία εναλλακτική που σας επιτρέπει να εξετάσετε τα καθήκοντα της καθημερινής ζωής, καθώς είναι η γιόγκα της ανιδιοτελούς υπηρεσίας, σε κάθε στιγμή της ζωής σας όπου συμμετέχετε στην οποιαδήποτε κοινωνική συναναστροφή.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωινή Γυμναστική και Οφέλη για την Καρδιά

Οι Συχνότεροι Μύθοι Γύρω από την Απώλεια Βάρους

Ποια Γυμναστική Είναι Καταλληλότερη για την Καταπολέμηση του Στρες

Δείτε πώς ο Διαλογισμός Επιδρά Θετικά στη Σωματική και Ψυχική Υγεία

a.alefragkis

Μέθοδος Gyrotonic – Ένα Είδος Γυμναστικής που Αξίζει να Δοκιμάσετε

a.alefragkis

Απώλεια Βάρους – Πώς να Έχετε Αποτελέσματα;

Evi Makavelou

Πρωινή Προπόνηση – Συμβουλές Προετοιμασίας

Evi Makavelou

Τόσα Λεπτά Άσκηση Χρειάζεστε Καθημερινά για να Παραμείνετε Υγιείς

Η Διατροφή που Πρέπει να Ακολουθήσετε αν Γυμνάζεστε Σπίτι

Τα Οφέλη της Εναλλαγής Ασκήσεων στη Γυμναστική

Evi Makavelou

Γιατί το Κολύμπι Είναι η Καλύτερη Γυμναστική

Evi Makavelou

Ρεαλιστικοί Στόχοι για Όσους Ξεκινούν Γυμναστική

Evi Makavelou