Η καρύδα είναι ένα νόστιμο φρούτο, πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, το οποίο τρώγεται ευχάριστα το καλοκαίρι.
Πρόκειται για τον καρπό του κοκοφοίνικα και συναντάται κυρίως στις τροπικές χώρες.
Η σάρκα της καρύδας περιέχει χαλκό, ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.
Η καρύδα περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, θειαμίνη, και πυριδοξίνη.
Αυτές οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες είναι απαραίτητες, μιας και ο οργανισμός δεν μπορεί να τις συνθέσει μόνος του, ούτε να τις αποθηκεύσει, οπότε χρειάζεται να τις παίρνει από εξωτερικές πηγές καθημερινά.
Η καρύδα προσφέρει ενέργεια στον οργανισμό, καθώς έχει αρκετές θερμίδες και κορεσμένα στο μεγαλύτερό τους μέρος λιπαρά.
Τα οφέλη από την κατανάλωση της καρύδας λοιπόν είναι πολλά και έτσι δίκαια θεωρείται υπερτροφή.
Καρύδα – Πώς καταναλώνεται;
Γάλα καρύδας
Το γάλα καρύδας υποκαθιστά τέλεια το αγελαδινό γάλα.
Μάλιστα, δεν περιέχει λακτόζη κι έτσι μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
Βελτιώνει την πέψη και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα.
Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και μειώνει τις φλεγμονές στο σώμα.
Το γάλα καρύδας είναι δημοφιλές στους χορτοφάγους και ιδανικό για όσους νηστεύουν ή αναζητούν μια πιο υγιεινή επιλογή.
Νερό καρύδας
Είναι εξαιρετικά θρεπτικό και δροσιστικό με ελαφρώς γλυκιά γεύση.
Είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα, ενώ αποτελεί καλή πηγή ηλεκτρολυτών.
Έχει την ιδιότητα να ενυδατώνει το σώμα βαθιά, γεγονός που το καθιστά σημαντικό για αθλητές, άλλα και για άτομα που βρίσκονται πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο.
Είναι εξαιρετική επιλογή για όλους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Επίσης, περιέχει κυτοκίνες που έχουν σημαντικές αντιγηραντικές, αντικαρκινικές, και αντιθρομβωτικές ιδιότητες.
Λάδι καρύδας
Περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό λιπαρών οξέων με θετικές επιδράσεις στην υγεία.
Δίνει ενέργεια, συμβάλλει στο αδυνάτισμα, μειώνει το αίσθημα της πείνας, αυξάνει την ανοχή στη γλυκόζη και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να βελτιώσει τις εγκεφαλικές λειτουργίες ασθενών με Αλτσχάιμερ.
Αλεύρι καρύδας
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη σε όλες τις αλμυρές και γλυκές συνταγές.
Ως φρούτο
Μπορείτε να καταναλώσετε την καρύδα ως έχει ή να παρασκευάσετε από αυτήν το δικό σας γάλα καρύδας χωρίς συντηρητικά.
Η καρύδα έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες και αποτελεί πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, βιταμινών και μετάλλων.
Έχει αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή και αντιγηραντική δράση χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνη E και είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση παθήσεων του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τριμμένη καρύδα
Τέλος, η τριμμένη καρύδα προέρχεται από αφυδατωμένη καρύδα.
Είναι ιδανική για το πρωινό, αναμειγνύεται με μούσλι και μπαίνει σε φρουτοσαλάτες και γλυκά.
Ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα, αλλά θέλει προσοχή στην ποσότητα γιατί έχει πολλές θερμίδες.