Υγεία & Ομορφιά
Το άτομο που υποφέρει από νοσοφοβία, εκτός από τον φόβο που το διακατέχει, είναι και απολύτως βέβαιο ότι πάσχει από κάποια πολύ σοβαρή πάθηση.
Χρόνιες Παθήσεις

Νοσοφοβία – Πόσο Επικίνδυνη Είναι

Ως νοσοφοβία περιγράφεται η ψυχική εκείνη διαταραχή κατά την οποία ο ασθενής διακατέχεται από έντονους φόβους ότι πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια.

Πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση.

Το άτομο που υποφέρει από νοσοφοβία, εκτός από τον φόβο που το διακατέχει, είναι και απολύτως βέβαιο ότι πάσχει από κάποια πολύ σοβαρή πάθηση και μεγαλοποιεί στο μυαλό του οποιοδήποτε σωματικό σύμπτωμα κι αν παρουσιάσει, ακόμα κι αν αυτό είναι αποκύημα της φαντασίας του.

Επιπλέον, ο ασθενής επιμένει ότι είναι σοβαρά άρρωστος και συνεχίζει να το πιστεύει ακόμα και όταν οι γιατροί τον διαβεβαιώνουν ότι είναι απολύτως υγιής.

Ο ασθενής που εμφανίζει τα συμπτώματα αυτής της ψυχικής διαταραχής θεωρεί σοβαρή ασθένεια κάθε σωματικό σύμπτωμα που μπορεί να παρουσιάσει.

Έναν πονοκέφαλο ή μια ζαλάδα μπορεί να τα ερμηνεύσει σαν ένα πρόβλημα ή μια κακοήθεια στον εγκέφαλο, μια μελανιά μπορεί να σημαίνει για αυτόν λευχαιμία, μια ταχυπαλμία μπορεί να σημαίνει σοβαρή καρδιοπάθεια.

Τις περισσότερες φορές ένα τέτοιο άτομο επισκέπτεται πολλούς γιατρούς, θεωρώντας τις προηγούμενες διαγνώσεις λανθασμένες, ενώ κατά βάθος ελπίζει ότι ο επόμενος γιατρός θα επιβεβαιώσει τις υποψίες του σχετικά με την ασθένεια από την οποία πάσχει.

Ο φόβος και η ανησυχία για την υγεία του ατόμου αυτού γίνονται τόσο έντονα, με αποτέλεσμα να αρχίζει να υιοθετεί αυστηρούς κανόνες υγιεινής.

Μπορεί επίσης να σκεφτεί να περιορίσει τις κοινωνικές επαφές και συναναστροφές του επειδή φοβάται ότι θα νοσήσει πιο εύκολα από μικρόβια ή ότι θα κολλήσει κάποια ασθένεια.

Η νοσοφοβία μπορεί να πάρει και άλλες διαστάσεις, μιας και ο ασθενής μπλέκει σε έναν φαύλο κύκλων πιθανών συμπτωμάτων διαβάζοντας άφθονες πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Το άτομο δεν είναι σε θέση να κρίνει τα όσα διαβάζει, ενώ αγνοεί το γεγονός πως ό,τι διαβάζει δεν είναι απαραίτητα είναι έγκυρο και αληθές.

Ο ασθενής σε αυτήν τη φάση δε διαθέτει ορθή κρίση και διαβάζοντας για ορισμένα συμπτώματα και ασθένειες, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πάσχει ή απειλείται από τη χειρότερη εκδοχή.

Δεν είναι σε θέση να κρίνει τα όσα διαβάζει, ενώ αγνοεί το γεγονός πως ό,τι διαβάζει δεν είναι απαραίτητα είναι έγκυρο και αληθές.

Ως ψυχική διαταραχή η νοσοφοβία συνδέεται με την οικογένεια του ατόμου και τη σχέση του με τους γονείς του.

Σχετίζεται επίσης με την αυστηρότητα και την αυταρχικότητα των γονέων κατά τα παιδικά του χρόνια ή ακόμα με έναν επίσης νοσοφοβικό γονέα ή με την υπερπροστασία των γονέων προς το άτομο.

Η νοσοφοβία συνδέεται πολλές φορές ακόμα και με την κατάθλιψη, απορρέει από ψυχικά απωθημένα και μπορεί να σχετίζεται και με την έλλειψη αγάπης από την πλευρά των γονέων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιμετωπίστε την Αϋπνία

Evi Makavelou

Σύνδρομο Τουρέτ – Τι Είναι και πώς Μπορούν οι Γονείς να το Αναγνωρίσουν

a.alefragkis

Αϋπνία και πώς να Απαλλαγείτε

Evi Makavelou

Χρόνιες Παθήσεις

Η Υποχονδρίαση και η Θεραπεία

Ψυχολογική Υποστήριξη & Ψωρίαση

Danae Stratiki

Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας

Evi Makavelou

Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας – Πού Οφείλονται οι Βραδινές «Επιδρομές» στο Ψυγείο;

a.alefragkis

Ποιές Ελλείψεις Μαρτυρά η Χρόνια Κόπωση;

Evi Makavelou

Ορθορεξία – H Νέα Διατροφική Διαταραχή

Evi Makavelou

Τα Λάθη που σας Οδηγούν στην Αϋπνία

Evi Makavelou

Ευερεθιστότητα – Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Evi Makavelou