Υγεία & Ομορφιά
Μούδιασμα στο Πρόσωπο - Οι Αιτίες που το Προκαλούν
Νευρολογικά Προβλήματα Υγεία

Μούδιασμα στο Πρόσωπο – Συχνές Αιτίες

Το μούδιασμα στο πρόσωπο περιγράφεται συνήθως σαν ένα μυρμήγκιασμα στη μία πλευρά ή σε ολόκληρη την επιφάνεια του προσώπου που αφήνει την αίσθηση καψίματος ή τρυπήματος από μικρές βελόνες.

Μπορεί όμως να υπονοεί απλά μια ελαττωμένη αίσθηση σε δυνατά ερεθίσματα, όπως ένα τσίμπημα.

Μούδιασμα στο Πρόσωπο - Οι Αιτίες που το ΠροκαλούνΜούδιασμα στο Πρόσωπο και Αιτίες

Το μούδιασμα στο πρόσωπο έχει συνδεθεί κυρίως με το εγκεφαλικό, αλλά δεν είναι η μοναδική αιτία που μπορεί να το προκαλέσει.

Η διάρκεια του μουδιάσματος μπορεί είναι στιγμιαία, συνεχόμενη ή διακεκομμένη.

Ανάλογα την αιτία που το πυροδοτεί εμφανίζεται στη μία πλευρά του προσώπου ή και στις δύο.

Ο απλούστερος λόγος μπορεί να είναι η έλλειψη σε κάποια βιταμίνη, συνήθως του συμπλέγματος Β που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα.

Μπορεί να οφείλεται σε ημικρανία, κάποιον τραυματισμό, πολύωρη έκθεση στο κρύο, αλλά μπορεί να αποδίδεται και σε ψυχοσωματικά αίτια, όπως άγχος, κατάθλιψη και κρίση πανικού.

Το αυξημένο στρες μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα γύρω από το στόμα.

Το μούδιασμα στο πρόσωπο μπορεί να είναι ένα από τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, μια αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία το σώμα επιτίθεται στο νευρικό σύστημα.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή πιο βαριά. Το μούδιασμα του προσώπου όμως είναι κλασικό σύμπτωμα και του εγκεφαλικού και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Συνοδεύεται και από μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος. Αν ξεπεραστεί, τα κινητικά προβλήματα που αφήνει βελτιώνονται με το πέρασμα του χρόνου.

Όγκοι στον εγκέφαλο ή κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις είναι επίσης κάποιοι σπάνιοι αλλά σοβαροί λόγοι που μπορεί να μουδιάζει το πρόσωπο.

Επίσης, η φλεγμονή του τριδύμου νεύρου που είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νεύρο του οργανισμού και νευρώνει ολόκληρο το πρόσωπο, είναι μια νευρολογική πάθηση που μπορεί να προκαλέσει νευραλγία και μούδιασμα.

Μπορεί να οφείλεται σε όγκους, φλεγμονές, στη μη φυσιολογική ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων και στην κακή στάση του κεφαλιού για πολλή ώρα.

Μούδιασμα στο Πρόσωπο – Σπάνιες Αιτίες

Σπανιότεροι λόγοι είναι η παράλυση που οφείλεται σε λοιμώξεις ή η παράλυση Bell που ακινητοποιεί το πρόσωπο με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να κάνει απλούς μορφασμούς, όπως να χαμογελάσει, να κλείσει το ένα μάτι ή να ανασηκώσει το φρύδι του.

Το μούδιασμα στο πρόσωπο χρειάζεται εξέταση από γιατρό ειδικά όταν υπάρχουν ταυτόχρονα και άλλα συμπτώματα, όπως μούδιασμα των άκρων, θολή όραση, αδυναμία ή παράλυση κάποιου άκρου, δυσκολία στην ομιλία, έντονοι πονοκέφαλοι και εμετός.

Ύποπτο είναι επίσης αν το μούδιασμα ξεκινά ξαφνικά, επιμένει, αν υπάρχει ιστορικό κάκωσης, ζαλάδα και μια αίσθηση θολούρας.

Οι εξετάσεις που απαιτούνται περιλαμβάνουν μια νευρολογική διερεύνηση, ένα λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς και νευρολογικές εξετάσεις.

Ο ιατρός μπορεί να ζητήσει εγκεφαλογράφημα, μυογράφημα, αξονική και μαγνητική τομογραφία και συγκεκριμένες αιματολογικές εξετάσεις, αν η νευρολογική διάγνωση στερείται ευρημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι Κρύβεται Πίσω από τον Επίμονο Πρωινό Βήχα

Τα Θαυματουργά Αιθέρια Έλαια του Χειμώνα

Τριχόπτωση σε Γυναίκες και Άντρες

Δείτε Ποια Προβλήματα Υγείας Λύνονται με το Κλάμα

Πρήξιμο των Βλεφάρων – Οι Αιτίες που το Προκαλούν, πώς Προλαμβάνεται και πώς Αντιμετωπίζεται

Τοξίνες στο Σώμα και Συμπτώματα