Υγεία & Ομορφιά
Όλοι ξέρουμε ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι η άμυνα του οργανισμού μας απέναντι σε ασθένειες.
Πρόληψη

Οι Τροφές – Εχθροί του Ανοσοποιητικού σας

Όλοι ξέρουμε ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι η άμυνα του οργανισμού μας απέναντι σε ασθένειες.

Αυτό που ίσως, δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι οι άμυνές μας δεν είναι ανεξάρτητες από τον τρόπο ζωής μας κι ότι οι τροφές που επιλέγουμε να βάλουμε στο σώμα μας, παίζουν σπουδαίο ρόλο στο πόσο ενισχυμένο ή όχι είναι το ανοσοποιητικό μας.

Πολλοί ειδικοί αναφέρονται σε ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, ειδικά σε βιταμίνη D, συχνή έκθεση σε συνθετικά χημικά σε τροφές και σε ανισορροπία καλών και κακών βακτηρίων στη χλωρίδα του εντέρου, σαν μερικούς από τους «ενόχους».

Άλλον ένα σημαντικό εχθρό του αμυντικού μας συστήματος αποτελεί και η φλεγμονή, η οποία βρίσκεται πίσω από πολλές παθήσεις, όπως αρθρίτιδα, αυτοάνοσα νοσήματα, ακόμη και καρκίνο.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρων συμβάλλουν επίσης στο αδύναμο ανοσοποιητικό, καθώς η ζάχαρη επιβραδύνει τα λευκά αιμοσφαίρια.

Παράλληλα, τα πολλά λιπαρά επιβαρύνουν το πεπτικό, εμποδίζοντας τους πόρους που χρειάζονται για να ξεπεράσει κάποιος μια αρρώστια.

Όπως καταλαβαίνετε, η σημασία της σωστής διατροφής παίζει τεράστιο ρόλο, γι’ αυτό σκεφτείτε το δυο φορές πριν καταναλώσετε τα παρακάτω.

Κονσέρβες

Η αραιή κατανάλωσή τους ίσως να μην έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις, γενικότερα, όμως, πολλές τροφές σε κονσέρβα, όπως οι σούπες, παρουσιάζουν τεχνητά συστατικά και υψηλά επίπεδα νατρίου, ενώ υπάρχει φόβος και για τα χημικά που εισχωρούν στην τροφή από τις κονσέρβες.

Αποφύγετε και τα κονσερβοποιημένα φρούτα, τα οποία διατηρούνται σε χυμό ή σιρόπι, καθώς τα πρόσθετά σάκχαρά τους τους αφαιρούν τον υγιεινό τους χαρακτήρα.

Αλκοόλ

Πρώτο-πρώτο στη λίστα, κι αυτό γιατί τα αλκοολούχα ποτά δεν παρουσιάζουν οφέλη για κανένα σύστημα του οργανισμού.

Κάποιες μορφές αλκοόλ, μάλιστα, όπως τα λικέρ, περιέχουν μεγάλες ποσότητες σακχάρων, ενώ η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τον πληθυσμό των μικροοργανισμών στο έντερο ή μεταλλάσσει την ακεραιότητα του εσωτερικής «επένδυσης» του εντέρου.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρων συμβάλλουν επίσης στο αδύναμο ανοσοποιητικό, καθώς η ζάχαρη επιβραδύνει τα λευκά αιμοσφαίρια.

Τουρσί

Λόγω του ότι το αλάτι είναι ένας ακόμη εχθρός του ανοσοποιητικού, οι τροφές τουρσί και η συχνή κατανάλωσή τους ενοχοποιούνται από αρκετούς ειδικούς.

Αυτό γιατί το υπερβάλλον νάτριο οδηγεί σε αφυδάτωση του οργανισμού, κατακράτηση υγρών κι ακόμη πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως παθήσεις των νεφρών.

Προτιμήστε, όταν καταναλώνετε τουρσί, να το ξεπλένετε καλά, έτσι ώστε να αφαιρείται κάποιο μέρος του νατρίου και γενικότερο φροντίστε να καταναλώνετε τροφές τουρσί με μέτρο.

Επεξεργασμένα σιτηρά

Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι μια πάθηση που τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει πολύ τον κόσμο και τους ειδικούς, κάποιοι εκ των οποίων πιστεύουν ότι μέρος του προβλήματος είναι ότι τα σιτηρά έχουν εισχωρήσει σε διάφορες τροφές.

Προτιμήστε τα σιτηρά ολικής άλεσης, αντί για τα επεξεργασμένα τα οποία έχουν μεγάλη πιθανότητα να επιδράσουν αρνητικά στο σάκχαρο του αίματος και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Καφεϊνούχα ποτά

Ο ύπνος είναι το Α και το Ω για έναν γερό οργανισμό και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό, γι’ αυτό και η κατανάλωση καφεΐνης μέσω καφέ και αναψυκτικών, πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο, ειδικά αργά μέσα στην ημέρα.

Συν τοις άλλοις, τα επίπεδα οξύτητας του καφέ συντελούν σε ένα γενικότερα υψηλό επίπεδο οξύτητας στον οργανισμό, κάτι που μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε φλεγμονή.

Αναψυκτικά

Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη τα καθιστά άμεσους εχθρούς του ανοσοποιητικού, καθώς οδηγούν σε απότομη αύξηση της ινσουλίνης, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση της κορτιζόλης, η οποία επηρεάζει το ανοσοποιητικό.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η ζάχαρη πρέπει να μειωθεί από την καθημερινότητά σας και ο έλεγχος του σακχάρου είναι το πρώτο που πρέπει να σας απασχολεί για μια καλή υγεία.

Ακόμη, τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη ή διαίτης πολλές φορές δεν αποτελούν καλύτερη λύση, καθώς τη θέση της ζάχαρης μπορεί να πάρουν χημικά, επίσης βλαβερά για τον οργανισμό.

Φυτικά έλαια και σπορέλαια

Τα επεξεργασμένα έλαια όπως τα καλαμποκέλαια, τα ηλιέλαια κλπ παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να δημιουργήσουν ανισορροπία στα λιπαρά οξέα του σώματος και να οδηγήσουν σε φλεγμονή.

Γι’ αυτό, το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή στη χρήση λαδιού.

Γιαούρτι με ζάχαρη και χρώμα

Το κλασικό «ζωντανό» γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία χρειάζεται ο οργανισμός για την καλύτερη υγεία του εντέρου.

Είναι σημαντικό, όμως, να επιλέγετε τα σωστά γιαούρτια κι όχι αυτά με πρόσθετη ζάχαρη, χρωστικές και τεχνητές ουσίες, τα οποία τελικά βλάπτουν τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό.

Η απουσία των προβιοτικών στην καθημερινή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα, ενώ τα τεχνητά συστατικά είναι κενά θρεπτικών συστατικών και δεν σας προσφέρουν κανένα όφελος.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Τροφές που Δρουν ως Ασπίδα Πρόληψης για τις Ρυτίδες

Τσιμπήματα από Έντομα και πώς να τα Αντιμετωπίσετε

Πώς θα Kαταλάβετε ότι Eίστε Aπολύτως Yγιείς

Editor6 pharma

Χοληστερίνη – Ποια Είναι τα Σωστά Βήματα για την Πρόληψή της

Πώς να Σταματήσετε το Κρυολόγημα;

Evi Makavelou

Πώς να Προλάβετε το Κρυολόγημα προτού Ξεκινήσει

Editor6 pharma

Ποια Οφέλη Έχει για την Υγεία να Κοιμόμαστε Γυμνοί

a.alefragkis

Πώς να Γλιτώσετε από τις Χειμερινές Ιώσεις;

Editor6 pharma

Οι Κυτταρολογικές Εξετάσεις

yoadmin

6 Καλοί Λόγοι για να Πάρετε Έναν Υπνάκο!

Θωρακίστε το Ανοσοποιητικό σας και Κρατήστε τις Ιώσεις Μακριά!

Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα του Σπιράλ

Evi Makavelou