Υγεία & Ομορφιά
Τροφές και παρενέργειες λόγω υπερβολικής κατανάλωσης
Διατροφή

Τροφές που σε Μεγάλες Ποσότητες Έχουν Παρενέργειες

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ό,τι πιο υγιεινό μπορείτε να καταναλώσετε.

Στην προσπάθειά σας να ακολουθήσετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, συχνά ίσως το παρακάνετε.

Τροφές που προκαλούν παρενέργειες σε μεγάλες ποσότητεςΓνωρίζετε ότι κάποιες από αυτές τις τροφές μπορεί να γίνουν τοξικές αν καταναλωθούν σε υπερβολικές ποσότητες;

Φασόλια

Τα λευκά και τα μαύρα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες προκαλούν κορεσμό.

Όταν καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες όμως, προκαλούν αέρια και φούσκωμα.

Το σοβαρότερο πρόβλημα με τα φασόλια είναι ότι οι φυτικές ίνες τους εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου, του μαγνησίου, του ψευδαργύρου και του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Οι φυτικές ίνες δεσμεύουν τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία αποβάλλονται μέσω του εντέρου.

Τροφές που σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν παρενέργειες – Γλυκοπατάτες

Είναι πιο υγιεινές από τις απλές πατάτες εξαιτίας της υψηλής τους περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, χαλκό και μαγγάνιο.

Τα πολύ υψηλά επίπεδα βήτα καροτένιου όμως, παρά την αντιγηραντική δράση του, μπορούν να προκαλέσουν εύκολα καροτιναιμία.

Συνέπεια της καροτιναιμίας είναι το γεγονός ότι το δέρμα παίρνει μια κιτρινοπορτοκαλί απόχρωση.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες καρότων, πορτοκαλιών και γλυκοπατάτας που περιέχουν καροτένιο.

Μπορεί ακόμα το δέρμα να πάρει παρόμοια απόχρωση σε άτομα που πάσχουν από ερυθροποιητική πρωτοπορφυρία.

Πρόκειται για μια κατάσταση που θεραπεύεται με τη λήψη βήτα καροτένιου.

Ευτυχώς, είναι αναστρέψιμη και η μείωση της κατανάλωσης αυτών των τροφών επαναφέρει το δέρμα στην κανονική του απόχρωση.

Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως όλα τα εσπεριδοειδή, ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Περιέχει βιταμίνη C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες που προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.

Όμως, αν παίρνετε φάρμακα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Το γκρέιπφρουτ μειώνει τη δραστηριότητα των ενζύμων που είναι υπεύθυνα για τον μεταβολισμό αρκετών φαρμάκων.

Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τα επίπεδα του φαρμάκου στο αίμα να αυξηθούν πολύ και να υπάρξουν παρενέργειες.

Μοσχοκάρυδο

Μπαχαρικά, όπως το μοσχοκάρυδο και η κανέλα, μπορούν να ξεγελάσουν τον εγκέφαλο νομίζοντας ότι καταναλώνετε κάτι γλυκό.

Γι’ αυτόν τον λόγο και τα δύο χρησιμοποιούνται ως συστατικά συμπληρωμάτων διατροφής για απώλεια βάρους.

Όμως αν ξεφύγετε σε ποσότητα, μπορεί να δηλητηριαστείτε.

Η αιτία κρύβεται στη χημική ουσία μυριστικίνη, η οποία ανήκει σε μια οικογένεια σύνθετων ουσιών με ψυχοδραστικές ιδιότητες.

Η δηλητηρίαση από αυτήν μπορεί να προκαλέσει σπασμούς, ταχυπαλμία, ναυτία, αφυδάτωση και πόνους στο σώμα.

Καυτερές πιπεριές

Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχουν οι καυτερές πιπεριές δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και επιβραδύνουν τη γήρανση.

Το βασικό συστατικό τους, η καψαϊκίνη, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και την αρτηριακή πίεση.

Ταυτόχρονα όμως ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, διαταράσσοντας τον φυσιολογικό κύκλο του ύπνου.

Τέλος, οι καυτερές πιπεριές μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, διάρροια και πόνους στην κοιλιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τροφές που Εμποδίζουν τις Ελεύθερες Ρίζες

Evi Makavelou

Ελιές – Γιατί να τις Εντάξετε στη Διατροφή σας;

Evi Makavelou

Πεπόνι – Πόσο Ωφέλιμο Είναι για την Υγεία;

Evi Makavelou

Ξοδέψτε Λιγότερα για να Τρέφεστε Καλύτερα

a.alefragkis

Λάδι Κάνναβης – Η Διατροφική του Αξία

Evi Makavelou

Καλοκαίρι – Τρόποι να Είστε Ενυδατωμένοι

Evi Makavelou

Ω3, Ω6, Ω9 και Κορεσμένα Λιπαρά Οξέα – Γιατί τα Χρειαζόμαστε;

yoadmin

Το Κατάλληλο Πρωινό στην Εγκυμοσύνη

Evi Makavelou

10 Συμβουλές για να μην Ξεχνάτε να Πίνετε Νερό Μέσα στην Ημέρα

a.alefragkis

Νερό με Τζίντζερ – Γιατί να το Πίνετε με Άδειο Στομάχι;

a.alefragkis

Β-Γλυκάνη – Τα Οφέλη της στην Υγεία

Evi Makavelou

Πώς να Καταναλώνετε Περισσότερα Λαχανικά;

Evi Makavelou