Υγεία & Ομορφιά
Εκτός από βοηθός στην ομιλία, το μάσημα και τη γεύση, η γλώσσα μας έχει πολύ περισσότερες λειτουργίες απ’ ότι πιστεύουμε.
Στοματική Υγιεινή

Όλα Όσα Αποκαλύπτει η Γλώσσα για την Υγεία μας

Εκτός από βοηθός στην ομιλία, το μάσημα και τη γεύση, η γλώσσα μας έχει πολύ περισσότερες λειτουργίες απ’ ότι πιστεύουμε.

Αποτελεί έναν πολύ σημαντικό μηχανισμό άμυνας του οργανισμού και αποκαλύπτει πολλά για την υγεία μας.

Σημάδια χρόνιων και συχνά σοβαρών ασθενειών εμφανίζονται στη γλώσσα μας γι’ αυτό πρέπει να της δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή.

Η φυσιολογική γλώσσα έχει ροζ προς ανοιχτό κόκκινο χρώμα και οποιαδήποτε άλλη απόχρωση μπορεί να μαρτυρά θέματα υγείας όπως ο διαβήτης, ο ιός HIV, έλλειψη βιταμινών, άγχος ή ακόμα και καρκίνο.

Διαβήτης

Η μυκητώδης στοματίτιδα είναι ένα κοινό σύμπτωμα στους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη.

Στην πραγματικότητα μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα ότι πάσχετε από την ασθένεια καθώς είναι απόρροια του εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης, τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη είναι πιθανόν να έχουν ξηροστομία καθώς τείνουν να παρουσιάζουν σημάδια αφυδάτωσης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η γλώσσα είναι πιο ζαρωμένη και χάνει την φυσιολογική της εμφάνιση.

Εκτός από βοηθός στην ομιλία, το μάσημα και τη γεύση, η γλώσσα μας έχει πολύ περισσότερες λειτουργίες απ’ ότι πιστεύουμε.

HIV

Μερικές δεκαετίες πριν, όταν ακόμη ο ιός του AIDS οδηγούσε σε βέβαιο θάνατο, μία λευκή στρώση από άφθες που κάλυπτε τη γλώσσα ενδεχομένως ήταν το πρώτο σύμπτωμα μόλυνσης από τη νόσο.

Όπως και με το διαβήτη, έτσι και στην περίπτωση του HIV, το ανοσοποιητικό σύστημα που πέφτει λόγω του ιού δεν αφήνει τον οργανισμό να καταπολεμήσει μικροοργανισμούς που κανονικά υπάρχουν στο σώμα μας χωρίς να εκδηλώνονται.

Ένα ακόμη σύμπτωμα του ιού που μαρτυρά η γλώσσα μας, είναι κόκκινες πληγές, οι οποίες μπορεί να εκδηλωθούν και σε άλλα σημεία του σώματος.

Άγχος

Άφθες που συνοδεύονται από έντονο πόνο και εμφανίζονται στη γλώσσα αλλά και την υπόλοιπη στοματική κοιλότητα, μπορεί να είναι ενδείξεις ότι έχουμε περισσότερο άγχος απ’ότι νομίζουμε.

Ακόμη, τραυματισμοί και εξογκώματα στη γλώσσα μπορεί να μαρτυρούν τρίξιμο των δοντιών ή δάγκωμα της γλώσσας κατά τον ύπνο, δύο φαινόμενα που συνήθως εκδηλώνονται σε άτομα με έντονο στρες.

Έλλειψη βιταμινών

Μια υγιής γλώσσα έχει ροζ-κόκκινο χρώμα.

Από την άλλη, μια γλώσσα που έχει έντονο κόκκινο χρώμα μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης φολικού οξέος, βιταμίνης Β12 ή σιδήρου.

Μια υγιής γλώσσα έχει ροζ-κόκκινο χρώμα. 

Συχνά αυτές οι ανεπάρκειες μπορούν να διορθωθούν με συμπληρώματα διατροφής και δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία.

Εάν παρατηρήσετε ότι η γλώσσα σας έχει έντονο κόκκινο χρώμα ωστόσο, δεν συντρέχει αυτόματα λόγος ανησυχίας καθώς μπορεί να καταναλώσατε κάποια κόκκινη τροφή ή κάποιο καυτό φαγητό που την ερέθισε.

Καρκίνος

Ο καρκίνος είναι ίσως το τελευταίο πράγμα που έχουμε κατά νου όταν επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο, όμως μία τέτοια επίσκεψη ρουτίνας ενδέχεται να καταλήξει σε ανίχνευση καρκίνου στο κεφάλι, τον αυχένα ή την στοματική κοιλότητα.

Ένα χτύπημα ή μια πληγή στη γλώσσα που δεν θεραπεύεται μέσα σε δύο εβδομάδες πρέπει να ελεγχθεί καθώς μπορεί να προμηνύει κάτι πολύ πιο σοβαρό απ’ ότι πιστεύουμε.

Μια πάθηση που ονομάζεται λευκοπλακία ενδέχεται να προκαλεί λευκά μπαλώματα στη γλώσσα, τα οποία είναι αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης κυττάρων στη στοματική κοιλότητα. 

Η λευκοπλακία μπορεί να είναι αβλαβής και ιάσιμη, ωστόσο υπάρχει η πιθανότητα να οδηγήσει και στην εκδήλωση στοματικού καρκίνου και πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθεί.

 www.y-o.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δόντια

Φροντίστε τα Δόντια σας μετά τον Οδοντίατρο

Λεκέδες στα Δόντια – Τι τους Προκαλεί

Όσα Αποκαλύπτει η Γλώσσα για την Υγεία μας

Οι Ασθένειες που Κρύβονται Πίσω από τα Ούλα που Ματώνουν

Συμβουλές για Καλή Στοματική Υγιεινή