Υγεία & Ομορφιά
Παχυσαρκία

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία αποτελεί πλέον πραγματική κοινωνική μάστιγα των οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών.

Συντελεί στην αύξηση του κινδύνου νοσηρότητας, προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο στον πλανήτη. Η παχυσαρκία ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ως η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Παχυσαρκία.

Εκτιμάται σε σχέση με μια κανονιστική τιμή που ορίζεται από την ηλικία και το φύλο. Η φυσιολογική περιεκτικότητα σε λίπος αναλογεί στο 10% έως 15% του βάρους ενός υγιούς νεαρού άνδρα και στο 20% έως 25% μιας νεαρής γυναίκας.

Η Ελλάδα εμφανίζει στα άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών, ποσοστό παχυσαρκίας 19.6%, γεγονός που κατατάσσει τη Χώρα μας στην 8η θέση. Τα ποσοστά παχυσαρκίας των Ελλήνων είναι παρόμοια με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και πολύ υψηλότερα από τα διεθνή. Τα νεότερα δεδομένα για την Ελλάδα, αναδεικνύουν χαμηλότερο ποσοστό παχύσαρκων ενηλίκων (17,4%).

Τα αίτια βρίσκονται κυρίως στην πρόσληψη ανοργάνωτης και μη ισορροπημένης τροφής, στην κατανάλωση έτοιμων φαγητών, στη διατροφή με υψηλό ποσοστό λίπους στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος στις κοινωνικές ανισότητες στην υγεία, στην εκβιομηχάνιση, αστικοποίηση και προώθηση ενός καθιστικού τρόπου ζωής, στην κληρονομικότητα της παχυσαρκίας, κ.λπ.

Διαταράσσοντας τις φυσιολογικές μεταβολικές και μηχανικές λειτουργίες του οργανισμού, η παχυσαρκία προάγει ή επιδεινώνει διάφορες άλλες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακές, μεταβολικές και ενδοκρινείς διαταραχές, αναπνευστικές διαταραχές, πεπτικές διαταραχές, διαταραχές των νεφρών και των ουροφόρων οδών, δερματικές διαταραχές, ρευματολογικές διαταραχές, κ.λπ. Μάθετε περισσότερα για την παχυσαρκία στην ιστοσελίδα www.y-o.gr στην κατηγορία «Παχυσαρκία».

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ύπνος και Απώλεια Βάρους

Τι Πρέπει να Ξέρετε για την Παχυσαρκία;

yoadmin

Σαρκοπενική Παχυσαρκία – Τι Είναι και Μέτρα Πρόληψης

a.alefragkis

Προβλήματα Υγείας που Σχετίζονται με την Παχυσαρκία

a.alefragkis

Μειώνοντας τη Θερμιδική Απόδοση των Τροφών

yoadmin

Παιδική Παχυσαρκία και οι Κύριες Αιτίες που την Προκαλούν

a.alefragkis

Παχυσαρκία: Καταπολέμηση με Άσκηση

yoadmin

Απώλεια Λίπους από την Κοιλιά

yoadmin

Παχυσαρκία – Πρόληψη και Αντιμετώπιση

yoadmin

Η Νεφρική Νόσος της Παχυσαρκίας

yoadmin

Μήπως Είμαι Παχύσαρκος;

Οι Παραλλαγές της Πρωτεϊνικής Δίαιτας

yoadmin