Υγεία & Ομορφιά
Η Παραλλαγή Όμικρον Σχετίζεται με Μειωμένο Κίνδυνο για Long Covid σε Σύγκριση με τη Δέλτα
Επικαιρότητα

Η Παραλλαγή Όμικρον Σχετίζεται με Μειωμένο Κίνδυνο για Long Covid σε Σύγκριση με τη Δέλτα

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “Lancet”, η παραλλαγή Όμικρον σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο (στο μισό) για long Covid σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα.

Η Παραλλαγή Όμικρον Σχετίζεται με Μειωμένο Κίνδυνο για Long Covid σε Σύγκριση με τη Δέλτα.Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Παρασκευή Κατσαούνου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Συγκεκριμένα, ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέκριναν περισσότερους από 56.000 ανθρώπους που μολύνθηκαν με Όμικρον από τον Δεκέμβριο 2021 έως τον Μάρτιο 2022 με περισσότερα από 41.000 άτομα που μολύνθηκαν με Δέλτα μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου 2021.

Οι ασθενείς δήλωσαν τα συμπτώματά τους χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Covid Symptom Study.

Ως long Covid ορίστηκε η παρουσία συμπτωμάτων όπως κόπωση, κεφαλαλγία, αλλά και καρδιακών ή άλλων προβλημάτων υγείας τουλάχιστον ένα μήνα μετά τη μόλυνση.

Όσοι είχαν μολυνθεί με την Όμικρον παρουσίασαν περίπου 50% πιθανότητες σε σύγκριση με εκείνους με Δέλτα να αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα υγείας ένα μήνα μετά τη μόλυνση.

Η πιθανότητα εμφάνισης long Covid ήταν συγκεκριμένα 4,5% σε σύγκριση με 10,8%, αντίστοιχα.

Ο μειωμένος κίνδυνος για long COVΙD με την Όμικρον αποτελεί καλή είδηση, ειδικά επειδή η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική.

Επειδή όμως ακριβώς η Όμικρον αφορά σε μεγάλο πληθυσμό ατόμων, οι τελικοί αριθμοί ανθρώπων με long Covid μπορεί να είναι αυξημένοι συνολικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμβόλια – Καλά τα Αποτελέσματα Έναντι της Παραλλαγής Delta

Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Έρπητα Ζωστήρα

Οδηγίες Προφύλαξης από τον Καύσωνα για τους Καρδιοπαθείς

Τα Φυτά στο Σπίτι Βελτιώνουν την Ψυχική Κατάσταση των Ανθρώπων στη Διάρκεια του Lockdown

Οι Ασθενείς θα Πρέπει να Εμβολιάζονται κατά της Covid-19 πριν Χειρουργηθούν για να Μειωθεί ο Μετεγχειρητικός Κίνδυνος αν Κολλήσουν Κορωνοϊό

Τσιόδρας- Κορωνοϊός – Δύσκολη η Μάσκα, τη Φοράω 16 με 18 Ώρες τη Μέρα