Υγεία & Ομορφιά
Πόνος, Αϋπνία, Παλινδρόμηση
Πόνος, Αϋπνία, Παλινδρόμηση
Ασθένειες/Προβλήματα

Πόνος, Αϋπνία, Παλινδρόμηση

Τα μωρά και τα μικρά παιδάκια είναι αρκετά ευαίσθητα και κατά καιρούς παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα που αγχώνουν τους γονείς.

Τα τρία πιο συνηθισμένα είναι όταν το παιδί πονάει, όταν έχει προβλήματα με το στομάχι του και όταν δυσκολεύεται να κοιμηθεί.

Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις;

Όταν Πονάει

Ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες.

Οι φλεγμονώδεις λοιμώξεις (αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, ωτίτιδα) εμφανίζονται συχνά και προκαλούν πόνο.

Σε αυτήν την περίπτωση το παιδάκι σας θα πρέπει να πάρει κάποιο αναλγητικό, όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη, σε συνεννόηση όμως με τον παιδίατρό σας.

Πόνος, Αϋπνία, Παλινδρόμηση

Για την πρόληψη των πόνων που προκαλούνται από εμβόλια ή αν πάρουν αίμα από το μωράκι σας, προτείνεται η δια στόματος χορήγηση σακχαρούχων διαλυμάτων σε συνδυασμό με το πιπίλισμα μιας παστίλιας.

Γενικά, για την ανακούφιση των μικρών παιδιών από τους πόνους στην καθημερινή τους ζωή και στα διάφορα στάδια ανάπτυξής τους (π.χ. οδοντοφυΐα, άφθες), μπορείτε να ζητήσετε από τον φαρμακοποιό σας να σας προτείνει διαφορετικές λύσεις: κρέμες, τοπικά αναλγητικά, κ.λπ. και να σας δώσει και κάποια ενημερωτικά φυλλάδια με οδηγίες αντιμετώπισης των πιο συνηθισμένων προβλημάτων.

Όταν δεν Κοιμάται Εύκολα

Διαχωρίζουμε τα προβλήματα ύπνου σε δύο κατηγορίες: δυσκολία να αποκοιμηθεί το μωρό ή προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως οι εφιάλτες, ή το συχνό νυχτερινό ξύπνημα.

Και τα δύο προβλήματα είναι εξίσου σημαντικά γιατί ο κακός ύπνος επηρεάζει την καθημερινότητα του παιδιού.

Μπορεί να μην συγκεντρώνεται εύκολα στο σχολείο, να έχει μαθησιακές δυσκολίες, να παρουσιάζει υπνηλία ή να έχει νευρικότητα, που πολύ εύκολα την μεταδίδει και στους γονείς.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε και μπορεί να βοηθήσει, είναι μια σταθερή ρουτίνα ύπνου σε πρώτη φάση, για μια με δύο εβδομάδες.

Να θυμάστε ότι το κλάμα στα νεογέννητα μέχρι να κοιμηθούν δεν οφείλεται σε πόνο.

Σε περίπτωση νυχτερινών ξυπνημάτων, θα πρέπει επίσης, να ενθαρρύνετε το παιδί να ξανακοιμηθεί, και να μην παρεμβαίνετε συστηματικά.

Εάν η αλλαγή της ρουτίνας ύπνου δεν φέρει καρπούς, ίσως το πρόβλημα να είναι πιο σύνθετο και να πρέπει να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας ή έναν παιδοψυχολόγο.

ΓΟΠ (Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση)

Η απλή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένα φυσιολογικό πρόβλημα, που συνήθως εξαφανίζεται όταν το παιδί ξεκινά να περπατάει.

ΓΟΠ (Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση)

Για να διευκολύνετε το μωράκι σας θα πρέπει να προσαρμόσετε τις διατροφικές του συνήθειες.

Το μωρό για παράδειγμα που υποφέρει από παλινδρόμηση θα πρέπει να τρώει πολλά μικρά γεύματα, αντί για ένα δύο μεγαλύτερα.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, το κεφάλι του θα πρέπει να είναι σε όρθια στάση, ενώ υπάρχουν και ειδικές πιπίλες που θα σας διευκολύνουν και βέβαια και ειδικές κρέμες και αντιαναγωγικά γάλατα.

Η ιατρική συμβουλή όμως είναι απαραίτητη, σε περίπτωση που το παιδί χάνει βάρος, κάνει εμετούς, έχει κάποιο χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα ή κλαίει πιο πολύ απ’ ότι συνήθως.

www.y-o.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κοκκύτης και Εμβολιασμός των Παιδιών

Το Παιδί μου Ροχαλίζει – Πρόκειται για Υπνική Άπνοια;

Σημάδια που Μαρτυρούν ότι το Παιδί σας Μάλλον Χρειάζεται Γυαλιά

a.alefragkis

Αιφνίδιος Θάνατος του Βρέφους

yoadmin

Παιδί και Εμβόλια

yoadmin

Σύνδρομο Άπνοιας στην Παιδική Ηλικία

yoadmin

Τι να Κάνετε αν το Παιδί σας Πάθει Ηλίαση

Πότε Χρειάζεται να Πάτε το Παιδί σας σε Ενδοκρινολόγο

Evi Makavelou

Παιδική Επιληψία – Πότε Εμφανίζεται και πώς Μπορείτε να την Αντιμετωπίσετε

a.alefragkis

Διαταραχές Άγχους στα Παιδιά – Πού Οφείλονται και πώς Αντιμετωπίζονται

Evi Makavelou

Σύνδρομο Asperger

Evi Makavelou

Αιφνίδιος Θάνατος Βρέφους – Τι Πρέπει να Προσέξουν οι Γονείς

a.alefragkis