Υγεία & Ομορφιά
Τα Προβιοτικά σε 4 Ερωτήσεις
Τα Προβιοτικά σε 4 Ερωτήσεις
Συμπληρώματα Διατροφής

Τα Προβιοτικά σε 4 Ερωτήσεις

Τα Προβιοτικά δεν Είναι Κάτι Ξένο για το Σώμα

Τα προβιοτικά είναι βακτήρια ίδια ή παρόμοια με αυτά που υπάρχουν φυσιολογικά στο σώμα μας, για παράδειγμα στο έντερο μας, τον γυναικείο κόλπο, τη στοματική κοιλότητα και αλλού.

Ειδικά στο έντερο μας υπάρχουν τρισεκατομμύρια βακτήρια που ονομάζονται συνολικά χλωρίδα του εντέρου ή εντερική μικροχλωρίδα.

Η ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, η ύπαρξη δηλαδή των κατάλληλων πληθυσμών βακτηρίων στο έντερο, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τη λειτουργία του εντέρου, αλλά και ολόκληρου του σώματος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υγεία του εντέρου είναι προϋπόθεση για την υγεία του οργανισμού, καθώς εκεί λαμβάνει χώρα η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τη ζωή.

Τα Προβιοτικά σε 4 Ερωτήσεις

Η ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου μπορεί να διαταραχθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το άγχος, η κακή διατροφή, τα ταξίδια, η λήψη αντιβίωσης κ.α.

Η επαναφορά της είναι απαραίτητη ούτως ώστε να λειτουργεί σωστά το έντερο, να γίνονται σωστές κενώσεις, να μην παρουσιάζονται ενοχλητικά συμπτώματα, όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια ή φουσκώματα και βέβαια για να γίνεται σωστή απορρόφηση των τροφών.

1. Που Υπάρχουν τα Προβιοτικά;

Τα προβιοτικά υπάρχουν σε τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ κ.α, αλλά και ως συμπληρώματα διατροφής ή τρόφιμα ειδικής διατροφής που διατίθενται στα φαρμακεία.

Το πλεονέκτημα των δεύτερων είναι ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες προβιοτικών και διαφορετικούς συνδυασμούς αυτών, με αποτέλεσμα να έχουν πιο άμεση και ειδική δράση.

2. Έχουν ‘Ολα τα Προβιοτικά την ίδια Δράση;

Παρόλο που γενικά όλα τα προβιοτικά μπορεί να παρέχουν οφέλη στον άνθρωπο, υπάρχουν κάποια στελέχη προβιοτικών που μπορεί να έχουν καλύτερη δράση ή να έχουν μελετηθεί περισσότερο για κάποια συμπτώματα ή παθήσεις.

Για παράδειγμα, το L.plantarum έχει μελετηθεί πολύ σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και έχει πολύ καλά αποτελέσματα ειδικά στα άτομα αυτά.

Επίσης, μελέτες για το L.bulgaricus έδειξαν ότι αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διάρροιας λόγω αντιβίωσης σε μεγάλο ποσοστό, κάνοντας το συγκεκριμένο στέλεχος μια καλύτερη επιλογή για όσους παίρνουν αντιβίωση.

Για τον παραπάνω λόγο, όταν επιλέγεται ένα συμπλήρωμα προβιοτικών, προτείνεται να επιλέγεται αυτό που περιέχει τα στελέχη εκείνα που παρουσιάζουν ειδικότερη δράση στο εκάστοτε πρόβλημα.

3. Μπορούν να Παίρνουν Όλοι Προβιοτικά και τι Συμβαίνει με τα Φάρμακα;

Τα προβιοτικά είναι ασφαλή και μπορούν να λαμβάνονται από όλους, ακόμα και από παιδιά, εγκύους ή γυναίκες που θηλάζουν.

Επίσης, μπορούν να λαμβάνονται από ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα, καθώς τα προβιοτικά φτάνουν και παραμένουν στο έντερο, όπου και δρουν, με αποτέλεσμα γενικά να μην περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και να μην υπάρχει κίνδυνος αλληλεπίδρασης με τα φάρμακα.

Στην περίπτωση που λαμβάνονται προβιοτικά μέσω συμπληρώματος διατροφής, καλό είναι να ελέγχεται αν περιέχεται σε αυτά ζάχαρη, γλουτένη, λακτόζη ή άλλα συστατικά που μπορεί να προκαλούν ενοχλήσεις σε κάποιους οργανισμούς.

Προσοχή, τα συμπληρώματα προβιοτικών, δεν πρέπει να χορηγούνται σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, εκτός αν αυτό προταθεί από τον θεράποντα ιατρό.

4. Γιατί να Επιλέξω Προβιοτικά και όχι Καθαρτικά;

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιούν συστηματικά καθαρτικά φάρμακα ή συμπληρώματα προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητάς τους.

Έχουν ‘Ολα τα Προβιοτικά την ίδια Δράση;

Η χρήση καθαρτικών μπορεί πράγματι να είναι απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά πρέπει να είναι περιορισμένη, κάτι που δυστυχώς απέχει πολύ από την αλόγιστη χρήση τους που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Τα καθαρτικά προκαλούν συσπάσεις στο έντερο, δεν το αφήνουν δηλαδή να λειτουργήσει φυσιολογικά μόνο του αλλά «το προκαλούν».

Η αλόγιστη χρήση τους μπορεί τελικά να αδρανήσει το έντερο και προκαλεί εθισμό, με αποτέλεσμα το έντερο να μην μπορεί να κάνει μόνο του τη σύσπαση, αλλά να πρέπει συνέχεια να το «προκαλούμε» με καθαρτικά.

Αντιθέτως, τα προβιοτικά δεν προκαλούν συσπάσεις ούτε εθισμό, αλλά βοηθούν να επανέλθει σταδιακά η ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου και να λειτουργήσει το έντερο φυσιολογικά μόνο του.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προβιοτικά και Πρεβιοτικά

yoadmin

Συμπληρώματα Διατροφής με Ενεργό Άνθρακα

Σίδηρος: Το πιο Σημαντικό Ιχνοστοιχείο

yoadmin

Βιταμίνες D2 και D3 – Διαφορές και Πηγές

Evi Makavelou

Οι 5 Βιταμίνες που ίσως δεν Χρειάζεται να Πάρετε

yoadmin

Χάπια για τον Ύπνο – Πώς θα Διακόψετε τη Λήψη τους;

Evi Makavelou

Συμπληρώματα Διατροφής για τη Γυναίκα

Vasiliki Tsantila

Συμπληρώματα Διατροφής και Αντιγήρανση

Εναλλακτικές Πηγές Ασβεστίου για Όσους δεν Τρώνε Γαλακτοκομικά

a.alefragkis

Η Αντιμετώπιση της Υπερκόπωσης με Συμπληρώματα Διατροφής

yoadmin

Σημαντικά για τον Οργανισμό Ιχνοστοιχεία

yoadmin

Η Λήψη Συμπληρωμάτων Βιταμίνης D δεν Μειώνει τον Κίνδυνο Κατάγματος