Υγεία & Ομορφιά
Τρόφιμα που βλάπτουν την καρδιά
Διατροφή

Τα Τρόφιμα που Βλάπτουν την Καρδιά

Ασφαλώς θα έχετε ακούσει ότι υπάρχουν τροφές και κατηγορίες τροφίμων που βλάπτουν αποδεδειγμένα την καρδιά.

Διαβάστε ποιες είναι και προσπαθήστε να τις αποφεύγετε όσο είναι δυνατόν.

Τροφές που βλάπτουν την καρδιάΤρόφιμα που βλάπτουν την καρδιά – Κόκκινο κρέας

Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος που είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά που αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης αυξάνει και τις πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Επεξεργασμένα κρέατα

Το λουκάνικο, το σαλάμι και το μπέικον είναι τα χειρότερα είδη κρέατος που μπορείτε να καταναλώσετε επειδή βλάπτουν την καρδιά.

Πρόκειται για αλλαντικά που έτσι κι αλλιώς έχουν ενοχοποιηθεί και για την εμφάνιση καρκίνου.

Όλα περιέχουν πολύ αλάτι που ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και κορεσμένα λίπη που βλάπτουν την καρδιά.

Όλα αυτά ανεβάζουν και τη χοληστερίνη και οδηγούν σε εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή ανεπάρκεια και διάφορες καρδιοπάθειες.

Μάλιστα, πάνω από τις μισές θερμίδες που περιέχει μια φέτα μπέικον προέρχονται από κορεσμένα λιπαρά.

Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν την κακή χοληστερίνη φέρνοντας πιο κοντά την πιθανότητα καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Τρόφιμα που βλάπτουν την καρδιά – Τηγανητό κοτόπουλο

Το κοτόπουλο που έχει τηγανιστεί σε βούτυρο ή λάδι περιέχει περισσότερες θερμίδες και κατά συνέπεια λίπος από το βραστό ή το ψητό κοτόπουλο.

Επομένως, δεν κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς.

Γενικά τα τηγανητά, συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2, την παχυσαρκία και την υψηλή αρτηριακή πίεση που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τις τηγανητές πατάτες που περιέχουν πολύ αλάτι και λιπαρά που βλάπτουν την καρδιά.

Βούτυρο

Το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν τη χοληστερίνη και τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Άσπρο ψωμίΑντίθετα, το ελαιόλαδο χάρη στα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη που περιέχει, ωφελεί την καρδιά.

Τρόφιμα που βλάπτουν την καρδιά – Γλυκά και άλλα τρόφιμα με ζάχαρη

Οι υψηλές ποσότητες ζάχαρης, όπως και κορεσμένων λιπαρών και επεξεργασμένων υδατανθράκων αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Τα μπισκότα, τα συσκευασμένα κέικ, τα κρουασάν και άλλα τέτοια τρόφιμα περιέχουν επίσης πολλή ζάχαρη.

Η ζάχαρη προσθέτει βάρος και οδηγεί σε παχυσαρκία.

Η τελευταία μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε αύξηση των τριγλυκεριδίων και στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.

Μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα παρασκευάζονται από λευκό αλεύρι.

Το λευκό αλεύρι ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας έτσι και τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη.

Λευκό ψωμί, πίτσα και ζυμαρικά

Όπως ειπώθηκε, τα τρόφιμα που είναι παρασκευασμένα από λευκό αλεύρι μετατρέπονται γρήγορα σε ζάχαρη στο αίμα.

Κάτι τέτοιο ωθεί τον οργανισμό να αποθηκεύει κοιλιακό λίπος, το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Οι έτοιμες πίτσες του εμπορίου που είναι κατεψυγμένες περιέχουν πολύ νάτριο, λίπος και θερμίδες που αυξάνουν την πιθανότητα καρδιακών προσβολών.

Εκτός από το αλεύρι της ζύμης, το πόσο βλαβερή είναι μια πίτσα εξαρτάται και από τα υπόλοιπα συστατικά που περιέχει.

Αλκοόλ

Τέλος, το αλκοόλ σε ελάχιστες ποσότητες δε βλάπτει την καρδιά, εκτός αν συντρέχει πρόβλημα υπέρτασης ή υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων.

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ όμως, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό, υπέρταση και αύξηση βάρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διατροφή για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

Evi Makavelou

Υδατάνθρακες που Επιτρέπονται στη Δίαιτα

a.alefragkis

Υγιεινές Τροφές που Βελτιώνουν τη Διάθεση

Evi Makavelou

Κεράσια και Θρεπτική Αξία

Evi Makavelou

Διατροφή – Τροφές με Λίγες Θερμίδες

Evi Makavelou

Λόγοι που Πρέπει να Μασάμε Καλά το Φαγητό

Evi Makavelou

Όλα τα Μυστικά του Ελληνικού Καφέ

yoadmin

Ω3, Ω6, Ω9 και Κορεσμένα Λιπαρά Οξέα – Γιατί τα Χρειαζόμαστε;

yoadmin

Αβοκάντο – Γιατί Αξίζει να το Εντάξετε στη Διατροφή σας

Αναπληρώστε τη Βιταμίνη D Μέσω της Διατροφής

Evi Makavelou

Η Σχέση της Διατροφής με την Άνοια

Evi Makavelou

Ο Καρκίνος και οι Επικίνδυνες Τροφές

yoadmin