Υγεία & Ομορφιά
Το Παιδί μου Ροχαλίζει - Πρόκειται για Υπνική Άπνοια;
Ασθένειες/Προβλήματα

Το Παιδί μου Ροχαλίζει – Πρόκειται για Υπνική Άπνοια;

Πολλά παιδιά ροχαλίζουν στον ύπνο τους. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να είναι ασήμαντο και παροδικό, αλλά, όπως και στους ενήλικες, το ροχαλητό μπορεί επίσης να κρύβει αυτό που ονομάζεται υπνική άπνοια, η οποία θα πρέπει επιτακτικά να ληφθεί υπόψη και να αντιμετωπιστεί.

  • Το ροχαλητό είναι ένας χαρακτηριστικός θόρυβος που εκπέμπεται κατά την αναπνοή, ο οποίος μαρτυρεί ένα εμπόδιο στη διέλευση του αέρα, στο ρινικό ή στο φαρυγγικό επίπεδο.

Η μη φυσιολογική και θορυβώδης αναπνοή στα παιδιά είναι ένας συχνός λόγος για διαβούλευση, που συχνά ανησυχεί τους γονείς.

Το Παιδί μου Ροχαλίζει - Πρόκειται για Υπνική Άπνοια;Όπως και στους ενήλικες, το ροχαλητό μπορεί να είναι ένδειξη ενός συνδρόμου αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, οι συνέπειες του οποίου είναι πολύ σημαντικές.

Αυτή η κατάσταση, η οποία όπως υποδηλώνει το όνομά της χαρακτηρίζεται από σύντομες παύσεις στην αναπνοή, ορίζεται στα παιδιά όταν προκύπτουν περισσότερες από τριάντα άπνοιες διάρκειας τουλάχιστον πέντε δευτερολέπτων, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου περίπου επτά ωρών ύπνου.

Η παρέμβαση των γονέων συχνά επιβεβαιώνει τη διάγνωση.

Περιγράφουν το ροχαλητό ως διάσπαρτο με παύσεις στην αναπνοή για μερικά δευτερόλεπτα.

Στη συνέχεια, το παιδί ξαναρχίζει να αναπνέει πολύ δυνατά και μετά το ροχαλητό ξαναρχίζει τον ρυθμό του.

Πολύ σοβαρές συνέπειες

Το παιδί κοιμάται άσχημα, ο ύπνος του είναι ανήσυχος, βρέχει το κρεβάτι του, δυσκολεύεται να ξυπνήσει, κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας, νιώθει την ανάγκη να πάρει έναν υπνάκο ή το αντίστροφο, είναι πολύ ανήσυχο και υπερκινητικό.

Εκτός από όλα αυτά τα συμπτώματα, το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου συνοδεύεται από ανωμαλίες στην καμπύλης ύψους-βάρους.

  • Στα νήπια, μπορεί να οδηγήσει σε ψυχοκινητικές διαταραχές και διαταραχές διανοητικής ανάπτυξης.
  • Σε ένα μεγαλύτερο παιδί, μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στη συγκέντρωσης στο σχολείο ή στο σπίτι και πτώση της μαθησιακής επίδοσης.

Ελλείψει διάγνωσης και θεραπείας, αυτό το σύνδρομο μπορεί να επηρεάσει την καρδιά.

Η εξέταση

Ο γιατρός πραγματοποιεί μια πλήρη εξέταση ολόκληρης της ΩΡΛ σφαίρας χρησιμοποιώντας ινοσκόπιο (εύκαμπτος σωλήνας εξοπλισμένος με οπτικό και φωτεινό σύστημα).

Αξιολογεί έτσι την κατάσταση του ρινικού βλεννογόνου, τη θέση του ρινικού διαφράγματος, το μέγεθος των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων.

Αναζητά επίσης την πιθανή παρουσία όγκου ή δυσπλασίας.

Οι πιο συχνές αιτίες είναι:

  • υπερτροφία των αμυγδαλών
  • οξεία ρινίτιδα
  • χρόνια ρινίτιδα (αλλεργική ρινίτιδα, υπερτροφική ρινίτιδα)
  • και σπανιότερα σοβαρές ασθένειες (κυστική ίνωση, σύνδρομο Kartagener, όγκοι και δυσπλασίες), οι οποίες πρέπει να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένους ιατρούς.

Πρέπει να αντιμετωπίζονται όλα τα παιδιά που ροχαλίζουν;

Όχι ! Ένα παιδί που ροχαλίζει, που δεν παρουσιάζει άπνοιες, του οποίου ο ύπνος είναι καλής ποιότητας, που αναπτύσσεται καλά και δεν κάνει συχνά ρινοφαρυγγίτιδα ή/και ωτίτιδα, δεν έχει λόγο να λάβει θεραπεία. Οποιαδήποτε θεραπεία θα ήταν ανώφελη.

Από την άλλη, μόλις γίνει η διάγνωση της υπνικής άπνοιας, η θεραπεία, προσαρμοσμένη φυσικά στην αιτία του ροχαλητού, κρίνεται απαραίτητη!

Το κλειδί της επιτυχίας είναι η καλή ανάπτυξη και η καλή ποιότητα ζωής, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, από το πρωί έως το βράδυ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιπυρετικά και Παιδιά

yoadmin

Αναγνωρίζοντας τα Πρώτα Σημάδια της Μηνιγγίτιδας σε Ένα Βρέφος

yoadmin

Εγκεφαλική Παράλυση – Αιτίες, Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Παιδική Τερηδόνα – Τι Πρέπει να Προσέχετε

Evi Makavelou

Ομοιοπαθητική Θεραπεία για τις Ασθένειες των Παιδιών

yoadmin

Παιδική Επιληψία – Πότε Εμφανίζεται και πώς Μπορείτε να την Αντιμετωπίσετε

a.alefragkis

Γυναικομαστία

yoadmin

Τα Παιδιά και η Ιγμορίτιδα

yoadmin

Πώς να Ηρεμήσετε το Μωρό σας Όταν Κλαίει

Χειμερινές Ασθένειες Βρογχιολίτιδα και Γαστρεντερίτιδα

yoadmin

Νόσος Kawasaki στα Παιδιά – Συμπτώματα και Θεραπεία

Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για την Αιμορροφιλία στα Παιδιά

a.alefragkis