Υγεία & Ομορφιά
Βιταμίνες D2 και D3, διαφορές και πηγές
Συμπληρώματα Διατροφής

Βιταμίνες D2 και D3 – Διαφορές και Πηγές

Η συμβολή της βιταμίνης D είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής μας υγείας.

Η βιταμίνη D συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου που χρειάζεται ο οργανισμός για να διατηρήσει την καλή κατάσταση των οστών και να επιδιορθώσει τυχόν βλάβες.

Τόνος για βιταμίνη DΕπίσης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μυϊκή κινητικότητα, στο νευρικό και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Από την άλλη, η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία.

Βιταμίνη D και ανεπάρκεια

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D στα παιδιά μπορεί οδηγήσει σε ραχίτιδα, με αποτέλεσμα τα οστά τους να μαλακώνουν και να γίνονται πιο επιρρεπή σε κατάγματα.

Η ανεπάρκειά της στους ενήλικες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεομαλακίας και οστεοπόρωσης, δυο καταστάσεις που επίσης οδηγούν σε μαλακά και εύθραυστα οστά.

Πρόκειται για δύο διαταραχές που οφείλονται στην ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D2 και η D3 είναι οι δύο κύριες μορφές της βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D2 βρίσκεται στα φυτά και στη μαγιά, ενώ η D3 βρίσκεται σε ζωικές πηγές.

Όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο πραγματοποιείται μια σειρά αντιδράσεων, οι οποίες επιτρέπουν στο σώμα να παράγει βιταμίνη D.

Τα άτομα με πιο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα συνθέτουν περισσότερη βιταμίνη D από τα άτομα με πιο σκουρόχρωμο δέρμα.

Βιταμίνες D2 και D3 – Διαφορές και πηγές

Οι βιταμίνες D2 και D3 ανήκουν στην ίδια οικογένεια βιταμινών, αλλά έχουν ελαφρώς διαφορετικές μοριακές δομές.

Η κύρια διαφορά τους είναι ότι η βιταμίνη D2 προέρχεται από φυτά, ενώ η D3 είναι ζωικής προέλευσης.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D2 είναι ελάχιστα.

Έτσι οι εταιρίες παραγωγής τροφίμων ενισχύουν τα προϊόντα τους με βιταμίνη D2 που προέρχεται από τα φυτά.

Αυτά τα τρόφιμα είναι τα γάλατα ζωικής προέλευσης και τα φυτικά γάλατα, όπως το γάλα βρώμης, αμυγδάλου και το γάλα σόγιας, ο χυμός πορτοκαλιού, τα δημητριακά, τα μανιτάρια και η μαγιά που έχουν εκτεθεί στο φως του ήλιου.

Αυτά είναι κάποια από τα ελάχιστα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά υψηλά επίπεδα βιταμίνης D2.

Τέλος, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D3 προέρχονται από ζωικές πηγές.

Αυτές είναι ορισμένα ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα, ο μπακαλιάρος, οι σαρδέλες, τα αυγά, το μοσχαρίσιο συκώτι και το τυρί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Πρεβιοτικά, Πολύτιμοι Σύμμαχοι Υγείας και Ομορφιάς

yoadmin

Σπιρουλίνα και Οφέλη για την Υγεία

Evi Makavelou

Αποτελεσματικές Λύσεις για την Έλλειψη Σιδήρου

yoadmin

Πότε Χρειάζεστε Μαγνήσιο;

Evi Makavelou

Συμπληρώματα Διατροφής στην Ενεργοποίηση του Ανοσοποιητικού

yoadmin

Πόσο Απαραίτητα Είναι τα Συμπληρώματα Διατροφής για τους Αθλητές;

Βιταμίνη Α: Ποια Συμπτώματα Μαρτυρούν την Έλλειψή της

a.alefragkis

Γιαούρτι ή Συμπληρώματα Προβιοτικών κατά τη Λήψη Αντιβιοτικής Αγωγής;

yoadmin

Πλούσιες Τροφές σε Σίδηρο

yoadmin

Υπερβιταμίνωση και Κίνδυνοι για την Υγεία

Το Θαυματουργό Μουρουνέλαιο

a.alefragkis

Προβιοτικά vs Καθαρτικά Κατά της Δυσκοιλιότητας

a.alefragkis