Υγεία & Ομορφιά
Βρεφικά Γάλατα για Ευτυχισμένα Μωρά
Βρεφικά Γάλατα για Ευτυχισμένα Μωρά
Παιδική Διατροφή

Βρεφικά Γάλατα για Ευτυχισμένα Μωρά

Το μητρικό γάλα αποτελεί αναμφισβήτητα την ιδανική τροφή για όλα τα βρέφη.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες οι οποίες επιβάλλουν τη χρήση εξειδικευμένης διατροφικής αγωγής με βρεφικά γάλατα.

Εάν δούμε τα υγιή βρέφη και τα βρέφη που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, θα διαπιστώσουμε ότι έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες.

Έτσι:

• Τα βρέφη με ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα κ.λπ.) αποτελούν το 15-20% του συνόλου.

Σχεδόν 1 στα 5 βρέφη.

Το συγκεκριμένο ποσοστό πριν από 10 χρόνια ήταν τουλάχιστον το μισό.

Σήμερα, λόγω της αστικοποίησης, της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, των καισαρικών τοκετών που καθυστερούν την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους σε σχέση με τον κανονικό τοκετό, το πρόβλημα εντείνεται.

• Τα πρόωρα βρέφη αποτελούν το 10% των γεννήσεων, λόγω αύξησης του ορίου ηλικίας της πρώτης εγκυμοσύνης, των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων κ.ά.

• Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα συναντάται σε ποσοστό άνω του 5%.

• Οι κολικοί εμφανίζονται σε 1 στα 2 βρέφη στους πρώτους μήνες ζωής.

Έτσι, τα ειδικά βρεφικά γάλατα αναπτύσσονται με πολύ υψηλούς ρυθμούς και εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνουν τη συμμετοχή τους σε σχέση με τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας, που απευθύνονται σε υγιή βρέφη.

Βρεφικά Γάλατα – Πηγές Σύστασης και Επιλογής

Συνήθως, όταν το βρέφος βγει από το μαιευτήριο, έχουν ήδη δοθεί στη μητέρα οι απαραίτητες συμβουλές για το γάλα που θα του δώσει, σε περίπτωση που δεν θηλάζει.

Ο παιδίατρος παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνταγογράφηση της βρεφικής διατροφής, αλλά είναι και αυτός ο οποίος θα προτείνει το κατάλληλο γάλα για το βρέφος στο μαιευτήριο.

Βρεφικά Γάλατα για Ευτυχισμένα Μωρά

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, το 70% των γυναικών σταματούν τον θηλασμό σχεδόν με την έξοδο από το μαιευτήριο, με μέσο όρο θηλασμού τους 3-3,5 μόνο μήνες!

Στην πορεία, εάν εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα στο βρέφος (κολικοί, διάρροια κ.λπ.), το γάλα αλλάζει προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.

Τα περισσότερα βρεφικά γάλατα δίνονται κατόπιν σύστασης ή συνταγής γιατρού

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι οι μητέρες είναι πολύ πιο ενημερωμένες απ’ ότι παλαιότερα, με αποτέλεσμα να αξιολογούν τη γνώμη του παιδιάτρου τους, αλλά και να αντιπροτείνουν και οι ίδιες κάποιο προϊόν που πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερο για το μωρό τους, ή ακόμη και να ζητούν τη γνώμη του φαρμακοποιού τους.

Η νέα μητέρα αποζητά την ανταλλαγή απόψεων με κάποιον που γνωρίζει, ιδιαίτερα εάν το μωρό της κλαίει, δεν πίνει το γάλα του, είναι δυσκοίλιο, έχει διάρροια, κάνει αναγωγές ή οτιδήποτε άλλο της δείχνει ότι το μωρό της δεν είναι καλά.

Ο παιδίατρος ή και ο φαρμακοποιός της γειτονιάς σας μπορεί να σας βοηθήσει και να σας συμβουλέψει σε ότι σας απασχολεί σχετικά με τη διατροφή του μωρού σας και τα βρεφικά γάλατα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Σωστή Επιλογή Βρεφικού Γάλακτος

yoadmin

Λάθη στη Διατροφή του Παιδιού – Μέρος Πρώτο

yoadmin

Η Διατροφική Εκπαίδευση των Παιδιών

yoadmin

Τι Πρέπει να Ξέρετε για τα Βρεφικά Γάλατα

yoadmin

Έξυπνοι Τρόποι για να Βελτιώσετε τη Διατροφή των Παιδιών σας

Η Κοιλιοκάκη στην Παιδική Ηλικία

yoadmin

Ταχίνι – Απαραίτητο στην Καθημερινή Διατροφή του Παιδιού σας

Evi Makavelou

Βάλτε Γερές Βάσεις από τη Βρεφική Ηλικία

yoadmin

Ο Απαραίτητος Οδηγός Διατροφικής Εκπαίδευσης των Παιδιών

yoadmin

Παιδική Διατροφή

Παιδί που Τρώει Επιλεκτικά – Πώς να Χειριστείτε την Κατάσταση

Πώς θα Μάθει το Παιδί να Τρώει Σωστά;

yoadmin