Υγεία & Ομορφιά
ΟφθαλμολογίαΥγεία

Ξηροφθαλμία στην Εποχή του Κορωνοϊού – Συμβουλές από τη Φαρμακοποιό σου

Η έξαρση περιστατικών ξηροφθαλμίας σχετίζεται με τη χρήση μάσκας και την αυξημένη χρήση υπολογιστή λόγω τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης και εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες.

Οι κύριοι τύποι ξηροφθαλμίας σχετίζονται με μειωμένη παραγωγή δακρύων ή με αυξημένη εξάτμισή τους ή με συνδυασμό και των δύο.

Ξηροφθαλμία στην Εποχή του Κορωνοϊού - Συμβουλές από τη Φαρμακοποιό σου.

Η ξηροφθαλμία μπορεί να οφείλεται τόσο σε ενδογενείς όσο και σε εξωγενείς παράγοντες. Η ηλικία, η ανισορροπία ορμονών (εμμηνόπαυση), φαρμακευτική αγωγή, (αντιισταμινικά, αντικαταθλιπτικά, b-blockers, κ.ά.), η χρήση φακών επαφής, η χρήση υπολογιστή, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι οφθαλμικές επεμβάσεις… είναι μερικές από τις συνήθεις αιτίες ξηροφθαλμίας.

Συμπτώματα 

  • Ερεθισμένα, κόκκινα, κουρασμένα μάτια,
  • Τσούξιμο,
  • Δακρύρροια,
  • Μάτια που στεγνώνουν σε περιβάλλον με καπνό, αέρα, κλιματισμό,
  • Αίσθηση ξένου σώματος ή αίσθημα άμμου στο μάτι και
  • Παροδική θολή όραση.

Σε περίπτωση που εμφανίζετε έντονα συμπτώματα που επιμένουν θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οφθαλμίατρο για περαιτέρω διερεύνηση.

4 Τρόποι αντιμετώπισης 

  • Ξεκουράζουμε τα μάτια κάνοντας διάλειμμα κατά τη χρήση του υπολογιστή και ανοιγοκλείνοντάς τα συχνά! Φροντίζουμε το κεφάλι μας να είναι πιο ψηλά από τον υπολογιστή.
  • Τεχνητά δάκρυα. Αναζητάμε μαζί με τον φαρμακοποιό μας το κατάλληλο προϊόν που να καλύπτει τις ανάγκες μας και είναι πρακτικό στη χρήση. Προτιμήστε τεχνητά δάκρυα χωρίς συντηρητικά που προσφέρουν παρατεταμένη ενυδάτωση.
  • Ω3 λιπαρά οξέα: Βάλτε τα στη διατροφή σας ή επιλέξτε ένα συμπλήρωμα διατροφής εμπλουτισμένο με Ω3 λιπαρά οξέα, το οποίο αντιμετωπίζει την ξηροφθαλμία εκ των έσω και υποστηρίζει τη φυσιολογική όραση.
  • Γυαλιά ηλίου: Η υπεριώδης ακτινοβολία έχει επιβλαβείς συνέπειες στα μάτια μας προκαλώντας μια σειρά από παθολογίες με την πάροδο του χρόνου. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε γυαλιά ηλίου με σωστούς, ποιοτικούς φακούς και να τα φοράμε κάθε φορά που βγαίνουμε έξω.

Καταλήγοντας, οι παραπάνω ενέργειες αντιμετωπίζουν την ξηροφθαλμία και προάγουν την υγεία των ματιών μας! Στο Φαρμακείο θα βρείτε μια ποικιλία οφθαλμικών σταγόνων και συμπληρωμάτων διατροφής που προστατεύουν τα μάτια σας και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής σας.

Επιπλέον, δεν πρέπει να παραλείπετε τους τακτικούς ελέγχους στον οφθαλμίατρο. Η όρασή σας έχει ανεκτίμητη αξία γι’ αυτό ας μην ξεχνάτε την καθημερινή φροντίδα των ματιών σας σε κάθε ηλικία!

Αλαφάκη Μίκα, Φαρμακοποιός, Ρόδος
https://mikagr.blogspot.com

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Οφέλη και οι Πιθανοί Κίνδυνοι της Χειροπρακτικής

Editor6 pharma

Γιατί Έχετε Πρήσμενα Πόδια;

Evi Makavelou

Λόγοι για τους Οποίους Νιώθετε Φουσκωμένοι

Evi Makavelou

Όσα θα Πρέπει να Γνωρίζετε αν Έχετε Ακμή

Editor6 pharma

Πού Οφείλεται ο Πόνος Πίσω από τα Μάτια;

Μπαχαρικά και Βότανα τον Χειμώνα

Evi Makavelou

Μύθοι και Αλήθειες για το Κάπνισμα και τη Νικοτίνη

Λοίμωξη στο Στήθος και Συμπτώματα

Evi Makavelou

Μαστεκτομή – Τι Είναι και πώς Βοηθάει;

Evi Makavelou

Υγρά Μάτια – Αιτίες και Αντιμετώπιση

Evi Makavelou

Συμπληρώματα Διατροφής και Καρδιαγγειακό

Αποτοξίνωση Ήπατος πριν το Καλοκαίρι