Υγεία & Ομορφιά
Σεξ

8 Μύθοι για το Σπέρμα

Αυτή η υπόλευκη και γόνιμη ουσία έχει προκαλέσει κατά καιρούς πολλά αναπάντητα ερωτήματα, ενώ έχουν διαδοθεί και μερικοί παράλογοι μύθοι.

Ας γνωρίσουμε 8 από αυτούς τους μύθους που κυκλοφορούν…

1. Το σπέρμα ως θαυματουργό προϊόν ομορφιάς

Σας έχουν πει ότι το σπέρμα κάνει καλό αν το πιείτε ή αν το βάλετε στο δέρμα σας σε μορφή μάσκας ή κρέμας…! Διαδικτυακά κυκλοφορούν διάφορα θαυματουργά σκευάσματα που περιέχουν σπέρμα. Επίσης πάρα πολλοί bloggers επαινούν τις ευεργετικές ιδιότητες του σπέρματος που ομορφαίνουν και βελτιώνουν την ακμή, τις ρυτίδες ή την εξέλιξη διάφορων παθήσεων.

Ας ξεκαθαρίσουμε όμως αμέσως τα πράγματα. Ανεξάρτητα από το πώς παρουσιάζεται, το σπέρμα δεν έχει καμία επίδραση στο δέρμα μας ή στην υγεία μας.

Ενώ είναι αλήθεια ότι περιέχει πρωτεΐνες, σάκχαρα και ιχνοστοιχεία, αυτά προορίζονται για την περίπτωση που γίνει η γονιμοποίηση και συνεπώς αφορούν στα σπερματοζωάρια.

8 Μύθοι για το Σπέρμα.

Είναι επομένως δύσκολο να συμπεράνουμε ότι έχει κάποια τοπική ευεργετική δράση. Επομένως μην αρχίσετε να προμηθεύεστε σκευάσματα με σπέρμα και να τα πίνετε ή να τα βάζετε στο δέρμα σας!

Να αναφέρουμε επίσης ότι η σπερμιδίνη, ουσία που παρουσιάζεται στο σπέρμα, βρίσκεται επίσης σε πολλά τρόφιμα.

Εκτός από τα τρόφιμα έχει απομονωθεί και σε σκουλήκια, μύγες και μύκητες.

Στην πράξη, η κατανάλωση και η παρατεταμένη επαφή με το σπέρμα μπορεί να ενέχει και κάποιο ρίσκο. Μπορεί το δέρμα να προστατεύεται καλά από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, αλλά αυτό δεν συμβαίνει με τους βλεννογόνους, όπως το στόμα, τα ρουθούνια ή τα μάτια.

2. Η κατάποση του σπέρματος μπορεί να μεταδώσει τον ιό του AIDS

Δεν υπάρχει αμφιβολία πάνω στο ότι με τα σωματικά υγρά μεταδίδονται τα βακτήρια και οι ιοί που προκαλούν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Παρ΄ όλα αυτά, το στόμα είναι ένα εχθρικό περιβάλλον για τον ιό HIV. Οι βλεννογόνοι του στόματος, αν είναι υγιείς, αποτελούν εμπόδιο που ο ιός δεν μπορεί να διαπεράσει. Σε περίπτωση που υπάρχουν μικρές εκδορές, ερεθισμοί ή μιικροτραυματισμοί των ούλων, υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να μεταδοθεί ο ιός.

Για να περιοριστεί αυτός ο κίνδυνος όσο το δυνατόν περισσότερο, αποφεύγετε το στοματικό σεξ πριν ή μετά το βούρτσισμα των δοντιών ή μετά από λήψη τροφών που μπορεί να ερεθίσουν το εσωτερικό του στόματος.

Προσοχή, ωστόσο, σε άλλα ΣΜΝ για τα οποία το στόμα είναι μια πύλη εισόδου.

Αυτό συμβαίνει με τη γονόρροια, τις λοιμώξεις από χλαμύδια, τη σύφιλη ή τον έρπητα. Παρόλο που μερικά ΣΜΝ αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, άλλα είναι χρόνια ή δεν βελτιώνονται με φαρμακευτική αγωγή. Συνεπώς χρησιμοποιήστε πάντα προφυλακτικό για να έχετε μία υγιή σεξουαλική ζωή.

Η θερμότητα κοντά στην περιοχή των όρχεων μπορεί να σας κάνει «ανίκανους».

3. Η κατάποση του σπέρματος… σας παχαίνει

Τι θα λέγατε για ένα μοχίτο με γεύση σπέρματος ή ένα επιδόρπιο με γαρνιτούρα από σπέρμα; Μην το γελάτε καθόλου, αφού υπάρχουν αμερικάνικα βιβλία με συνταγές για να μαγειρέψετε τα πάντα με βάση το σπέρμα.

Και εδώ σας έρχεται λογικά να αναρωτηθείτε αν κάτι τέτοιο θα σας παχύνει. Με κάθε εκσπερμάτιση, η αντίστοιχη κατάποση αποδίδει 15 με 30 θερμίδες, άρα δεν παχαίνει.

4. Η θερμότητα κοντά στην περιοχή των όρχεων μπορεί να σας κάνει «ανίκανους»

Οι όρχεις είναι εξωτερικά από το σώμα γιατί η σπερματογένεση γίνεται σε θερμοκρασία χαμηλότερη από αυτή του σώματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι η υπερθέρμανση αυτής της περιοχής συμβάλλει στη γονιμότητα των σπερματοζωαρίων.

Πράγματι το να θερμαίνονται δεν κάνει καλό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θερμαίνοντας την περιοχή έχουμε αποτελέσματα αντισύλληψης.

Υπήρξε μία ιδέα που βασιζόταν σε αυτό το γεγονός και πλασαριστήκαν θερμαινόμενα εσώρουχα τα οποία δημιουργούσαν ένα στενό και ζεστό περιβάλλον κάτω από την κοιλιακή χώρα, με αποτέλεσμα τα σπερματοζωάρια να χάνουν την ποιότητά τους, να έχουν λιγότερη κινητικότητα και να εμφανίζουν περισσότερες ανωμαλίες.

Η παραπάνω μέθοδος, ενώ είχε μια αρχική δημοτικότητα, στη συνέχεια έσκασε σαν μία φούσκα διότι δεν είχε αποτελέσματα.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το μπάνιο σε θερμοκρασία νερού των 43 ° C καθημερινά μειώνει την κινητικότητα και τη δύναμη των σπερματοζωαρίων μετά από 10 ημέρες, αλλά αυτό δεν φτάνει για να χρησιμοποιηθεί ως ένας τρόπος αντισύλληψης.

Ο συχνός αυνανισμός μειώνει την ποιότητα του σπέρματος.

5. Ο συχνός αυνανισμός μειώνει την ποιότητα του σπέρματος

Σύμφωνα με ορισμένους, αν δεν αυνανίζεστε, έχετε περισσότερες πιθανότητες να επιτύχετε σύλληψη. Μια τέτοια ιδέα είναι εξίσου γελοία με εκείνη που υποστηρίζει ότι ο αυνανισμός προκαλεί κώφωση.

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι τρεις ημέρες αποχή είναι το καλύτερο. Άλλες ότι η συχνότητα του αυνανισμού δεν έχει καμία επίδραση στην ποιότητα του σπέρματος. Αν εκσπερματώνετε κάθε μέρα, η ποσότητα των σπερματοζωαρίων παραμένει η ίδια, μόνο που το υγρό που τα συνοδεύει μειώνεται, επειδή τα σπερματοζωάρια δεν έχουν χρόνο να το εκκρίνουν ξανά.

Θυμηθείτε, η γαμετογένεση δεν είναι ίδια για τους άνδρες και τις γυναίκες. Ενώ οι γυναίκες έχουμε συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων, οι άντρες δεν έχουν τέτοιους περιορισμούς.

Η σπερματογένεση στους άντρες είναι μια συνεχής διαδικασία, με μέσο όρο 100 εκατομμύρια σπερματοζωάρια που παράγονται ανά ημέρα.

Σας καθησυχάζουμε όμως, φίλοι μας, αν είστε από που αυτούς που περνάνε και μόνοι τους καλά, καθώς αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η εκσπερμάτιση έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στον προστάτη.

6. Όσο λιγότερο είναι το σπέρμα, τόσο λιγότερο γόνιμοι είστε

Κυκλοφορούν επίσης πολλοί μύθοι σχετικά με την ποσότητα του σπέρματος, όπως ότι όσο λιγότερο είναι τόσο λιγότερο γόνιμοι είστε. Ο όγκος του σπέρματος που εκκρίνετε δεν πρέπει να σας δημιουργεί καμία ανδρική ευαισθησία.

Στην πραγματικότητα, μία μέτρια ποσότητα λειτουργεί μια χαρά σε αυτή την περίπτωση. Για τη χάρη της στατιστικής να πούμε ότι αν έχετε μεταξύ 4 και 6 ml ανά εκσπερμάτιση, βρίσκεστε στο μέσο όρο και όλα είναι κανονικά.

Εάν και τα σπερματοζωάρια ποικίλλουν ανάλογα με την περίοδο αποχής, η γονιμότητα δεν μεταβάλλεται. Η σύσταση παραμένει ουσιαστικά η ίδια, το 70% του υγρού εκκρίνεται από τα σπερματοζωάρια, και το 20% από τον προστάτη. Το μερίδιο των σπερματοζωαρίων είναι σταθερό. Ένας γόνιμος άνδρας θα παράγει από 80 έως 100 εκατομμύρια γαμέτες με κάθε εκσπερμάτιση. Κάτω από 15 εκατομμύρια ανά χιλιοστόλιτρο, μπορεί να εμφανιστούν διαταραχές γονιμότητας.

7. Ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν την ποσότητα του σπέρματος

Ένας μύθος λέει ότι η μπύρα προάγει την παραγωγή σπέρματος και πρέπει να τον αντιμετωπίσετε σαν ένα κακόγουστο αστείο. Αν και κανένα τρόφιμο δεν βοηθάει στην παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας, προσέχοντας το τι τρώτε μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα του σπέρματος. Τα κρέατα, τα λιπαρά και τα ζαχαρούχα ποτά δεν κάνουν καλό, όποτε σας συμβουλεύουμε να φροντίσετε τη διατροφή σας για να έχετε σπέρμα… πρώτης ποιότητας!

8. Μεγάλη ποσότητα σημαίνει ότι τα σπερματοζωάρια είναι λίγα και αραιά

Η υπερσπερμία αντιστοιχεί σε έναν πολύ ακριβή ορισμό: όγκος σπερματικού υγρού μεγαλύτερος από 6 ml κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτωσης. Βέβαια φήμες πάλι θέλουν αυτό να σχετίζεται με προβλήματα στον προστάτη. Όμως, οι λοιμώξεις του προστάτη δεν προκαλούν υπερσπερμία, αλλά μάλλον το αντίθετο. Ομοίως, φήμες συνδέουν την υπερσπερμία με μείωση της γονιμότητας, προσθέτοντας ότι είναι λογικό επειδή το περισσότερο υγρό που συνοδεύει τα σπερματοζωάρια έχει κάποια επίπτωση στη λειτουργία τους, κάτι το οποίο φυσικά είναι αναληθές.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Νέα Ζευγάρια δεν Κάνουν Πλέον Έρωτα

Τι Ενδιαφέρει τις Γυναίκες Περισσότερο την Ώρα του Σεξ

Evi Makavelou

Όλα Όσα Θέλετε να Γνωρίζετε για τη Βαζεκτομή

a.alefragkis

Τα 5 Σημάδια που Μαρτυρούν Σεξουαλικές Αλλεργίες

a.alefragkis

Ποια Στάση στο Σεξ Είναι Κατάλληλη για Κάθε Τρίμηνο της Εγκυμοσύνης

a.alefragkis

Πώς θα Κάνετε Καλύτερο Σεξ μετά την Καραντίνα

Evi Makavelou

Πώς να Βελτιώσετε τη Σεξουαλική σας Ζωή όταν Είστε σε Μακροχρόνια Σχέση

Editor6 pharma

Πώς να Ικανοποιήσετε τον Σύντροφό σας την Ώρα του Σεξ

Evi Makavelou

Λιπαντικά – Παρενέργειες και Συμβουλές για να Επιλέξετε το Σωστό

Σεξυπνία – Μια Περίεργη Σεξουαλική Διαταραχή

Evi Makavelou

Μύθοι και Αλήθειες για το Χάπι της Επόμενης Ημέρας

a.alefragkis

Σεξουαλική Υγεία – Συμπτώματα που Δεν Πρέπει να Αμελείτε – Video