Λαμβάνετε αρκετές από τις βασικές βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα σας για να παραμείνει υγιές;
Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε αρκετή ποσότητα από τις απαραίτητες βιταμίνες είναι να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή από μια ποικιλία τροφών.
Δείτε τι κάνει κάθε βιταμίνη και πώς να επιτύχετε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μέσω μιας υγιεινής διατροφής.
Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων.
Βοηθάει επίσης να έχετε υγιές δέρμα, μαλλιά, νύχια, ούλα, αδένες, οστά, δόντια και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα.
Η βιταμίνη Α βρίσκεται στον σολομό, στους κρόκους αυγών και σε ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Βιταμίνη D
Ως απαραίτητη βιταμίνη, η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και χτίζει και διατηρεί γερά οστά και δόντια.
Η βιταμίνη D βρίσκεται στο εμπλουτισμένο γάλα, σε εμπλουτισμένα ροφήματα σόγιας και ρυζιού, στο βούτυρο, στους κρόκους αυγών και στα λιπαρά ψάρια.
Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε προστατεύει τα λιπαρά οξέα, διατηρεί τους μύες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια και χρησιμεύει ως σημαντικό αντιοξειδωτικό.
Βρίσκεται σε αυγά, φυτικά έλαια, μαργαρίνη, μαγιονέζα, ξηρούς καρπούς κι εμπλουτισμένα δημητριακά.
Βιταμίνη Κ
Η βιταμίνη Κ είναι μια απαραίτητη βιταμίνη για το σώμα σας.
Το σώμα σας τη χρειάζεται για τη σωστή πήξη του αίματος.
Η βιταμίνη Κ υπάρχει σε σπανάκι, σε μπρόκολο και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C, που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, είναι μια απαραίτητη βιταμίνη και σημαντική για τον οργανισμό σας.
Ενισχύει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, προάγει την επούλωση των πληγών και την απορρόφηση του σιδήρου, βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, υποστηρίζει την ανοσία και χρησιμεύει ως βασικό αντιοξειδωτικό.
Η βιταμίνη αυτή βρίσκεται σε εσπεριδοειδή, χυμούς, πεπόνια, μούρα, πιπεριές, μπρόκολο και πατάτες.
Θειαμίνη (Βιταμίνη Β1)
Η βιταμίνη Β1 είναι σημαντική για τη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού.
Βοηθά επίσης στη διατήρηση της φυσιολογικής πέψης, της όρεξης και της σωστής λειτουργίας των νεύρων.
Η βιταμίνη Β1 βρίσκεται στο χοιρινό κρέας, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς και στα δημητριακά.