Υγεία & Ομορφιά
Γνωρίστε τα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος
Διατροφή

Τα Καλύτερα Φυτικά Υποκατάστατα Γάλακτος

Μπορεί το γάλα ζωικής προέλευσης να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας, όμως τα τελευταία χρόνια οι θετικές επιδράσεις του στον οργανισμό αμφισβητούνται.

Υπάρχει μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που έχει εμφανίσει δυσανεξία στη λακτόζη, μία ουσία που περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

H στροφή πολλών ανθρώπων στην χορτοφαγική διατροφή τους έχει κάνει να προτιμούν προϊόντα μη ζωικής προέλευσης.

Επιπλέον, η στροφή πολλών ανθρώπων στη χορτοφαγική διατροφή τους έχει κάνει να προτιμούν προϊόντα μη ζωικής προέλευσης.

Ένα από αυτά είναι και το γάλα.

Τα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στην αγορά.

Μάλιστα πολλά από αυτά φημίζονται και για τις θετικές επιδράσεις τους στον οργανισμό.

Φυτικά υποκατάστατα γάλακτος – Γάλα σόγιας

Το γάλα σόγιας φτιάχνεται από τον σπόρο της σόγιας, ενώ συχνά περιέχει πηκτικά και φυτικά έλαια, για να βελτιωθεί η γεύση και η πυκνότητά του.

Λειτουργεί καλύτερα ως υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος σε γλυκά πιάτα, στον καφέ ή με δημητριακά.

Το γάλα σόγιας περιέχει λιγότερες θερμίδες, υδατάνθρακες και λιπαρά από το αγελαδινό, ενώ είναι ρόφημα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτική πρωτεΐνη και αμινοξέα.

Από την άλλη πλευρά, η σόγια έχει γίνει μία από τις πιο αμφιλεγόμενες τροφές παγκοσμίως.

Οι άνθρωποι συχνά ανησυχούν για τις επιδράσεις της στον οργανισμό μας.

Κι αυτό επειδή ενδέχεται να επηρεάζει τους υποδοχείς οιστρογόνων στο σώμα και τη λειτουργία των ορμονών.

Οι ανησυχίες αυτές ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά, παρόλα αυτά ενδείκνυται η κατανάλωσή της σόγιας με μέτρο.

Φυτικά υποκατάστατα γάλακτος – Γάλα αμυγδάλου

Φτιάχνεται από ολόκληρα αμύγδαλα ή βούτυρο αμυγδάλου και νερό.

Έχει ανάλαφρη υφή και μια ήπια και γλυκιά γεύση.

Μπορεί να προστεθεί στον καφέ και στο τσάι και να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος στα γλυκά και στα αρτοσκευάσματα.

Σε σύγκριση με το γάλα ζωικής προέλευσης, περιέχει λιγότερο από ένα τέταρτο θερμίδες και λιγότερο από το μισό λιπαρά.

Περιέχει επίσης σημαντικά λιγότερες πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Επιπλέον, το γάλα αμυγδάλου αποτελεί φυσική πηγή βιταμίνης και αντιοξειδωτικών. 

Όμως, τα αμύγδαλα περιέχουν φυτικό οξύ, μια ουσία που προσδένεται στον σίδηρο, στον ψευδάργυρο και το ασβέστιο μειώνοντας την απορρόφησή τους από το σώμα.

Φυτικά υποκατάστατα γάλακτος – Γάλα καρύδας

Το γάλα καρύδας παρασκευάζεται από νερό και λευκή σάρκα της καφέ καρύδας και αποτελεί μια πιο αραιωμένη εκδοχή του γάλακτος καρύδας.

Το γάλα καρύδας έχει κρεμώδη υφή και γλυκιά, αλλά διακριτική γεύση.

Περιέχει το ένα τρίτο των θερμίδων του αγελαδινού γάλακτος, τα μισά λιπαρά και σημαντικά λιγότερες πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. 

Από την άλλη πλευρά, μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι το γάλα καρύδας μπορεί να ανεβάζει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL) σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι τα ακόρεστα έλαια.

Παρόλα αυτή η κατανάλωση μέτριας ποσότητας γάλακτος καρύδας ως μέρος μιας ισορροπημένης, υγιεινής δίαιτας δε χρειάζεται να εγείρει καμία ανησυχία.

Φυτικά υποκατάστατα γάλακτοςΦυτικά υποκατάστατα γάλακτος – Γάλα βρώμης

Στην απλούστερη μορφή του, το γάλα βρώμης φτιάχνεται από μια μίξη βρώμης και νερού.

Συχνά προστίθενται επιπλέον συστατικά, όπως έλαια και αλάτι για να επιτευχθεί η επιθυμητή γεύση και υφή.

Το γάλα βρώμης είναι φυσικά γλυκό και ήπιο στη γεύση, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται το αγελαδινό γάλα.

Παράλληλα, περιέχει παρόμοιο αριθμό θερμίδων με το αγελαδινό γάλα, σχεδόν διπλάσιους υδατάνθρακες και περίπου τη μισή ποσότητα πρωτεϊνών και λιπαρών.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το γάλα βρώμης έχει υψηλά επίπεδα φυτικών ινών και β-γλυκάνης.

Πρόκειται για έναν τύπο διαλυτών ινών που διαμορφώνει ένα λεπτό τζελ καθώς περνά από το έντερο.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η β-γλυκάνη βοηθά στην αύξηση της αίσθησης κορεσμού και μειώνει το σάκχαρο στο αίμα μετά από ένα γεύμα.

Το γάλα βρώμης είναι επίσης φθηνό και εύκολο στην προετοιμασία.

Φυτικά υποκατάστατα γάλακτος – Γάλα ρυζιού

Το γάλα ρυζιού φτιάχνεται από αλεσμένο λευκό ή καστανό ρύζι και νερό.

Όπως και πολλά άλλα μη ζωικής προέλευσης γάλατα, συχνά περιέχει βελτιωτικά γεύσης και υφής.

Το γάλα ρυζιού είναι το λιγότερο αλλεργιογόνο από όλα τα προαναφερόμενα γάλατα.

Αυτό το κάνει αρκετά ασφαλή επιλογή για όσους έχουν αλλεργίες, δυσανεξία σε γαλακτοκομικά, γλουτένη, ξηρούς καρπούς ή στη σόγια.

Το γάλα ρυζιού είναι ήπιο στη γεύση και φυσικά γλυκό.

Περιέχει περίπου ίδιο αριθμό θερμίδων με το αγελαδινό γάλα, σχεδόν διπλάσιους υδατάνθρακες και αρκετά λιγότερη πρωτεΐνη και λιπαρά.

Επιπλέον, έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει ότι απορροφάται γρήγορα από το έντερο και ανεβάζει το ίδιο γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα.

Ως εκ τούτου, μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για τους διαβητικούς.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατανάλωσή του δεν εγείρει λόγους ανησυχίας.

Εντούτοις, αν το ρύζι αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής σας, τότε είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα άλλο είδος γάλακτος, ώστε να παίρνετε κι άλλα θρεπτικά στοιχεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψωμί – Τι θα σας Συμβεί αν το Κόψετε

Evi Makavelou

Τι να Τρώτε αν Νιώθετε ότι Πεινάτε Συνεχώς;

Evi Makavelou

Τα Τρόφιμα που Αποδυναμώνουν τα Οστά

a.alefragkis

Αποφύγετε την Άνοια με τη Βοήθεια της Διατροφής

Evi Makavelou

Πώς θα Καταπραΰνετε το Ανήσυχο Στομάχι σας;

Evi Makavelou

Τα πιο Συχνά Διατροφικά Λάθη

Evi Makavelou

Hashimoto και ο Ρόλος της Διατροφής

yoadmin

Ελιές – Γιατί να τις Εντάξετε στη Διατροφή σας;

Evi Makavelou

Τροφές που σε Μεγάλες Ποσότητες Έχουν Παρενέργειες

a.alefragkis

Απλοί Τρόποι για να Αποκτήσετε Σμιλεμένους Κοιλιακούς

Evi Makavelou

Κορτιζόνη – Οι Απαραίτητες Αλλαγές στη Διατροφή

Evi Makavelou

Γαστρεντερίτιδα- Τι Επιτρέπεται να Φάτε και τι Όχι;

Evi Makavelou