Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε καλά τι πρέπει να προσέχουμε όσον αφορά την προσωπική μας υγιεινή, ώστε να μην κολλήσουμε αλλά και να μεταδώσουμε τον κορωνοϊό.
Εύλογα αναρωτιόμαστε αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τα τρόφιμα κι αν πράγματι μπορεί, ποιοι τρόποι υπάρχουν ώστε να προστατευτούμε εμείς και οι δικοί μας άνθρωποι.
Ποιοι άλλοι κίνδυνοι μετάδοσης του κορωνοϊού υπάρχουν εκτός από αυτούς που ήδη γνωρίζουμε;
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που να έχουν δείξει ότι μολύνθηκαν με κάποιον άλλο τρόπο πέρα από αυτούς που ήδη γνωρίζουμε.
Επίσης, κανένας άλλος κορωνοϊός στο παρελθόν δεν έχει αναφερθεί ότι μεταδόθηκε μέσω των τροφίμων.
Η μετάδοση μέσω μολυσμένων επιφανειών είναι δυνατή και γίνεται με την αφή.
Μπορεί ο κορωνοϊός να μεταδοθεί μέσω των πιάτων, των μαγειρικών σκευών και των συσκευασιών όταν παραγγέλνουμε φαγητό απέξω;
Για να γίνει αυτό θα πρέπει το άτομο που ετοιμάζει και πακετάρει το φαγητό μας να φτερνιστεί ή να βήξει πάνω του.
Η μόλυνση θα μπορούσε επίσης να γίνει αν ο ιός μεταδοθεί μέσω των μαχαιροπίρουνων ή των χεριών στο στόμα, τη μύτη και τα μάτια.
Μια τέτοια μόλυνση δεν έχει αναφερθεί πως έχει γίνει μέχρι στιγμής, επομένως έως τώρα θεωρείται αδύνατη.
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από την μόλυνση μέσω των τροφίμων;
Αν και δεν υπάρχουν αναφορές ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται από τα τρόφιμα, οι κανόνες υγιεινής θα πρέπει να τηρούνται.
Απαιτείται καλό πλύσιμο των χεριών πριν ασχοληθούμε με τα τρόφιμα στην κουζίνα μας.
Ας θυμόμαστε ότι ο ιός είναι ευαίσθητος στην θερμότητα, επομένως η θέρμανση των τροφίμων μπορεί να τον εξουδετερώσει.
Ο ιός απενεργοποιείται με το πλύσιμο στο χέρι ή το πλυντήριο πιάτων;
Ναι επειδή είναι ευαίσθητος σε ουσίες που διαλύουν το λίπος, όπως αυτές που βρίσκονται στα σαπούνια, η αλκοόλη και τα απορρυπαντικά πιάτων.
Αυτές οι ουσίες μπορούν να βλάψουν την επιφάνεια του ιού και να τον καταστήσουν ανενεργό.
Αυτό έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να συμβεί αν το πλύσιμο γίνεται με νερό που ξεπερνάει τους 60 βαθμούς Κελσίου.
Είναι ασφαλή τα φρούτα και τα λαχανικά από τον κορωνοϊό;
Ναι, αλλά θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής σχετικά με το σχολαστικό τους πλύσιμο.
Πάντως, δεν έχει αναφερθεί κάποιος ασθενής που να έχει νοσήσει ύστερα από επαφή με φρούτα και λαχανικά.
Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από τα κατεψυγμένα τρόφιμα;
Δεν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης μέσω των κατεψυγμένων τροφίμων, όπως και των τροφίμων γενικά.
Όπως και να έχει, οι κανόνες υγιεινής σχετικά με την προετοιμασία των γευμάτων θα πρέπει να τηρούνται.
Το κρέας και τα παράγωγά του μολύνονται από τον κορωνοϊό;
Δεν υπάρχουν σχετικές αναφορές που αφορούν μόλυνση ανθρώπων από τον κορωνοϊό μέσω του κρέατος και των συσκευασιών τροφίμων.
Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τους κανόνες υγιεινής όσον αφορά τα νωπά κρέατα.
Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας και τις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τα νωπά κρέατα, χρησιμοποιούμε γάντια μιας χρήσης για μεγαλύτερη ασφάλεια όταν προετοιμάζουμε το ωμό κρέας για μαγείρεμα, το καταψύχουμε σωστά και ξεχωριστά από τα υπόλοιπα τρόφιμα και το μαγειρεύουμε στην ενδεδειγμένη θερμοκρασία.