Η χοληστερόλη είναι ένα θέμα το οποίο ακούγεται πολύ συχνά, αλλά σπάνια θα ακούσετε για τα τριγλυκερίδια.
Ωστόσο, αυτά τα λιπαρά οξέα ενέχουν επίσης μεγάλους κινδύνους για την υγεία.
Η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια κυκλοφορούν στο αίμα
Η χοληστερόλη δεν είναι το μόνο λιπαρό οξύ που κυκλοφορεί στο αίμα μας.
Η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη.
Αρχικά, υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης: η «καλή» HDL-χοληστερόλη και η «κακή» LDL-χοληστερόλη.
Συνήθως, η περίσσεια χοληστερόλης αναφέρεται σε αυξημένο επίπεδο χοληστερόλης LDL στο αίμα (υπερχοληστερολαιμία), γεγονός το οποίο συνοδεύεται από υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Όμως, η έλλειψη καλής χοληστερόλης ενέχει επίσης κινδύνους.
Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει όταν υπάρχει ένας υπερβολικά υψηλός αριθμός τριγλυκεριδίων, ενός άλλου τύπου κυκλοφορούντος λιπαρού οξέος.
Όταν η συγκέντρωση των τριγλυκεριδίων είναι μεγαλύτερη από 2 g/l, τότε μιλάμε για υπερτριγλυκεριδαιμία.
Έτσι, όταν σας συνταγογραφείται από τον γιατρό ένα τεστ χοληστερόλης, στην πραγματικότητα όλα τα κυκλοφορούντα λιπίδια μετρώνται από μια εξέταση αίματος νηστείας: LDL, HDL, ολική χοληστερόλη και τριγλυκερίδια.
Από πού προέρχονται τα αυξημένα τριγλυκερίδια;
Τα τριγλυκερίδια παίζουν ενεργειακό ρόλο.
Επομένως, μερικά από αυτά αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό.
Παρέχονται εν μέρει από τα λιπαρά που βρίσκονται στην τροφή που τρώμε, αλλά παράγονται επίσης από το σώμα μας κατά τη διάσπαση των σακχάρων που καταναλώνονται σε περίσσεια από το συκώτι.
Έτσι, όταν κάποιος τρώει τρόφιμα πλούσια σε σάκχαρα ή καταναλώνει πολλά αλκοολούχα ποτά, οδηγεί σε μια αυξημένη παραγωγή τριγλυκεριδίων στο σώμα του.
Μια ξαφνική αύξηση του επιπέδου των τριγλυκεριδίων, τείνει να πυκνώνει το αίμα.
Είναι αυτό το φαινόμενο που αισθανόμαστε μετά από ένα πάρτι και που συνοδεύει το «hangover».
Ωστόσο, ένα υψηλό επίπεδο τριγλυκεριδίων αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αθηρώματος στα αγγεία και καρδιαγγειακού ατυχήματος (έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο).
Αυτός ο καρδιαγγειακός κίνδυνος ενισχύεται σε περίπτωση περίσσειας χοληστερόλης.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο κίνδυνος των τριγλυκεριδίων αυξάνεται όταν μειώνεται η «καλή χοληστερόλη».
Η υψηλή συγκέντρωση τριγλυκεριδίων μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα).
Η περίσσεια τριγλυκεριδίων είναι μέρος του μεταβολικού συνδρόμου
Τέλος, η υπερτριγλυκεριδαιμία είναι ένας από τους 5 παράγοντες κινδύνου για το μεταβολικό σύνδρομο, παράλληλα με:
• τον διαβήτη,
• την κοιλιακή παχυσαρκία,
• τη χοληστερόλη,
• την υπέρταση.
Αυτό το σύνδρομο διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή επιπλοκή.
Συμπερασματικά, οι κύριες αιτίες περίσσειας τριγλυκεριδίων είναι το υπερβολικό βάρος, ειδικά εντοπισμένο στο στομάχι, αλλά και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ζάχαρης.
Η πρόληψη βασίζεται συνεπώς στην απώλεια βάρους, με περιορισμό λιπαρών και γλυκών τροφίμων, καθώς και του αλκοόλ.
Σε όλες τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το επίπεδο των τριγλυκεριδίων σας, διότι πρέπει να διατηρείται σε ιδανικό επίπεδο κάτω από 2g/l, για να προστατευτείτε από πολλούς κινδύνους για την υγεία σας.