Υγεία & Ομορφιά
Η γρίπη προκαλείται από συγκεκριμένους ιούς και μπορεί να εξελιχθεί πολύ σοβαρά.
Γρίπη ή Κοινό Κρυολόγημα;
Κρυολόγημα

Γρίπη ή Κοινό Κρυολόγημα;

Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που οι άνθρωποι έχουν ελλιπή πληροφόρηση για τις διαφορές ανάμεσα στο κοινό κρυολόγημα και στην “πραγματική” γρίπη.

Η Γρίπη

Η γρίπη προκαλείται από συγκεκριμένους ιούς και μπορεί να εξελιχθεί πολύ σοβαρά, ακόμη και επικίνδυνα για τον ασθενή, ενώ το κρυολόγημα προκαλείται από περισσότερους από 100 διαφορετικούς και πιο αβλαβείς ιούς.

Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη άποψη, το κοινό κρυολόγημα ποτέ δεν μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματική γρίπη.

Το Κοινό Κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα είναι μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, που θεωρείται παγκοσμίως η συχνότερη αιτία αρρώστιας.

Σπάνια συμβαίνει δευτερογενής βακτηριακή λοίμωξη μετά από κρυολόγημα, ενώ στη γρίπη τέτοιες βακτηριακές λοιμώξεις είναι συχνότερες και μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές όπως:

Πνευμονία,

Μυοκαρδίτιδα,

Επιδείνωση χρόνιων παθήσεων της καρδιάς,

– Επιδείνωση χρόνιων παθήσεων των πνευμόνων κ.α.

Ενώ η γρίπη εμφανίζεται ξαφνικά, συνήθως με σχετικά υψηλό πυρετό και πόνους, σε ανθρώπους που μέχρι πριν λίγες ώρες ένιωθαν μια χαρά, το κοινό κρυολόγημα συνήθως ξεκινά με πονόλαιμο, βούλωμα της μύτης και βήχα, ενώ εξελίσσεται με πιο βαθμιαίο τρόπο.

Η εμφάνιση πυρετού, ως πιθανό σύμπτωμα του κρυολογήματος, μπερδεύει τους ανθρώπους και νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με γρίπη.

Η εμφάνιση πυρετού, ως πιθανό σύμπτωμα του κρυολογήματος, μπερδεύει τους ανθρώπους.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι, ενώ έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, εμφανίζουν πυρετό και συμπτώματα κρυολογήματος που μοιάζουν με αυτά της γρίπης και νομίζουν ότι το εμβόλιο δεν έχει “πιάσει”.

Αρχίζουν, λοιπόν, να έχουν δεύτερες σκέψεις για τους εμβολιασμούς γενικότερα, ενώ στην πραγματικότητα πάσχουν απλώς από ένα κοινό κρυολόγημα.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι, ενώ το εμβόλιο προστατεύει έναντι της γρίπης (σε ποσοστό 60 έως 95% περίπου), εντούτοις δεν παρέχει καμία προστασία από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος.

Θα πρέπει, προκειμένου να προφυλαχθούμε, να υιοθετήσουμε ορισμένες υγιείς συνήθειες στη ζωή μας, για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κύριος παράγοντας για το κοινό κρυολόγημα δεν είναι το κρύο, αλλά η επαφή του οργανισμού με έναν παθογόνο ιό.

Αντίθετα με την πιο μακράς διάρκειας γρίπη, οι άνθρωποι συνήθως αναρρώνουν από το κοινό κρυολόγημα σε περίπου πέντε ημέρες, εφόσον ξεκουράζονται και φροντίζουν τον εαυτό τους.

Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι σε όλο τον κόσμο τρία έως πέντε εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν σοβαρά από γρίπη και από αυτούς 250.000 έως 500.000 πεθαίνουν.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν τα άτομα άνω των 65 ετών και τα παιδιά έως πέντε ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακουφιστείτε από τον Πονόλαιμο

a.alefragkis

Βραχνάδα και Αφωνία

yoadmin

Ρινορραγία Κατά τη Διάρκεια Ενός Κρυολογήματος

Το Κρυολόγημα και οι Εποχιακές Ιώσεις που Απειλούν την Υγεία μας

yoadmin

Οι Τροφές που Πρέπει να Καταναλώνετε Όταν Έχετε Γρίπη

a.alefragkis

Η Διατροφή που Προλαμβάνει το Κρυολόγημα

Evi Makavelou

Πότε θα Πρέπει να σας Ανησυχήσει η Φαρυγγίτιδα

yoadmin

Πώς να Αντιμετωπίσετε Αποτελεσματικά τον Πονόλαιμο

Editor6 pharma

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τις Ιώσεις

Evi Makavelou

Σωστή Διατροφή Εναντίον Κρυολογημάτων και Ιώσεων

yoadmin

Αντιμετωπίσετε τις Ιώσεις του Χειμώνα

Τα Αιθέρια Έλαια που Ανακουφίζουν τη Βουλωμένη Μύτη

a.alefragkis