Η σπιρουλίνα είναι μονοκύτταρο θαλάσσιο φυτό σε πρασινωπό-γαλάζιο χρώμα.
Το χρώμα της το οφείλει στη χλωροφύλλη και στη φυκοκυανίνη αντίστοιχα.
Αναπτύσσεται σε αλκαλικές λίμνες, πλούσιες σε μέταλλα.
Επειδή όμως χρησιμοποιείται ευρέως στη φαρμακευτική βιομηχανία, καλλιεργείται και σε εργαστήρια για μεγαλύτερη παραγωγή.
Ένας ακόμα λόγος είναι ότι έτσι μειώνεται ο κίνδυνος να μολυνθεί από άλλους μικροοργανισμούς, μύκητες ή βακτήρια.
Σπιρουλίνα – Θρεπτική αξία
Στην ουσία, η σπιρουλίνα είναι φύκι, γι’ αυτό και το άρωμα και η γεύση της είναι παρόμοια με των φυκιών.
Μια κουταλιά αποξηραμένης σπιρουλίνας περιέχει 20 θερμίδες, 1 γραμμάριο λίπους, 2 γραμμάρια υδατανθράκων και 4 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Περιέχει επίσης ω3 και ω6 λιπαρά οξέα.
Η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό βότανο με μεγάλα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.
Ανάμεσα στις ευεργετικές δράσεις της συγκαταλέγεται η ενίσχυση της υγείας της καρδιάς και κυρίως του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επίσης η σπιρουλίνα είναι γνωστή για τις αντιικές και αντικαρκινικές της ιδιότητες.
Σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες, οι θεραπευτικές δράσεις της σπιρουλίνας μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Σπιρουλίνα – Τρόποι διάθεσης
Η σπιρουλίνα κυκλοφορεί στο εμπόριο σε πόσιμη μορφή, σε δισκία και σε σκόνη.
Η αγορά της όμως χρειάζεται καλή έρευνα.
Κι αυτό γιατί κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα που εκτός από σπιρουλίνα περιέχουν χημικά πρόσθετα και έκδοχα, τα οποία προστίθενται για να συγκρατούν συμπαγή τη σκόνη της σπιρουλίνας, δίνοντάς της τη μορφή χαπιού.
Η σκόνη σπιρουλίνας καλό είναι να προέρχεται από σπιρουλίνα που έχει αποξηρανθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να διατηρεί αυτούσια όλα τα θρεπτικά της συστατικά.
Συχνά η αποξήρανσή της στον ήλιο ή στον αέρα μειώνει την περιεκτικότητα των θρεπτικών συστατικών.
Για τον λόγο αυτό συνιστάται η μέθοδος της φρέσκιας ψυχρής ξήρανσης που αφήνει τα θρεπτικά συστατικά της αναλλοίωτα.
Η σκόνη ή το υγρό εκχύλισμα της σπιρουλίνας μπορεί να προστεθεί σε ροφήματα, αφεψήματα ή σε χυμούς.
Μάλιστα σήμερα υπάρχουν και τρόφιμα που περιέχουν σπιρουλίνα με πιο γνωστά τα ζυμαρικά.
Η σπιρουλίνα θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση.
Επειδή όμως μπορεί να απορροφήσει βαρέα μέταλλα από το νερό μέσα στο οποίο καλλιεργείται και αναπτύσσεται, μολύνεται με τοξικές ουσίες.
Είναι σημαντικό να επιλέγεται σπιρουλίνα βιολογικής προέλευσης.
Αν συντρέχουν λόγοι υγείας και διάφορες παθήσεις, καλό είναι να ενημερώνει κανείς τον γιατρό του πριν ξεκινήσει τη λήψη της.
Η σπιρουλίνα διαθέτει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ σύμφωνα με μελέτες μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης.
Το ενδιαφέρον στρέφεται επίσης γύρω από τη συσχέτισή της με την αναιμία και το πώς μπορεί η σπιρουλίνα να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.