Μπαίνοντας στο χειμώνα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας για να αποφύγουμε τις ανεπιθύμητες χειμερινές ασθένειες όπως τα κρυολογήματα, τις ιώσεις, τη γρίπη ή να μειώσουμε τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων τους.
Βασική παράμετρος για την καλή άμυνα του οργανισμού μας είναι η διατροφή.
Τι Βοηθά στην Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού
Αντιοξειδωτικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πολυφαινόλες): Είναι ουσίες που δρουν κατά των ελευθέρων ριζών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ω-3 λιπαρά οξέα: Απαραίτητα λιπαρά οξέα ωφέλιμα για τον οργανισμό.
Πολύ πρόσφατη έρευνα έδειξε πως μπορούν να ενισχύσουν και το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργοποιώντας μία ομάδα λευκοκυττάρων.
Προβιοτικά: Φιλικά προς τον οργανισμό βακτήρια τα οποία βοηθούν στην υγεία του πεπτικού συστήματος και την καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, καθώς επίσης φέρεται να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σκόρδο: Είναι πλούσιο σε αλισίνη, ουσία η οποία του προσδίδει αντιμικροβιακές, αντιιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Δρα ως φυσικό αντιβιοτικό και βοηθά τόσο στην πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση κρυολογημάτων και ιώσεων.
Μέλι: Βασικό συστατικό στα γιατροσόφια των γιαγιάδων, το μέλι, αν και δεν είναι ακόμα επιστημονικά τεκμηριωμένο, έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Νερό: Η επαρκής πρόσληψη νερού μπορεί να βοηθήσει με περισσότερους από έναν τρόπους το ανοσοποιητικό σύστημα και τη διατήρηση καλής υγείας.
Αποτελεί κύριο συστατικό της λέμφου, βοηθά στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό, διατηρεί ενυδατωμένα και καθαρά τα μάτια και τη μύτη, ενώ έχει βλεννολυτική δράση και ενυδατώνει το στόμα και το λαιμό μειώνοντας έτσι την εμφάνιση έντονου πονόλαιμου και βήχα.
Διατροφικές Πηγές
Αντιοξειδωτικά:
Τις κυριότερες αντιοξειδωτικές ουσίες για τη θωράκιση του οργανισμού μας τις προσλαμβάνουμε καταναλώνοντας:
Πορτοκάλια, χυμό λεμονιού, πιπεριές, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, μαϊντανός για βιταμίνη C.
Ελαιόλαδο, ελιές, αμύγδαλα, ηλιόσποροι για βιταμίνη Ε.
Καρότα, γλυκοπατάτες, ντομάτες, σπανάκι για καροτενοειδή (καροτένια, λουτεϊνη, ασταξανθίνη, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη).
Μοσχαρίσιο συκώτι, κόκκινο κρέας, μανιτάρια, σουσάμι, στρείδια για ψευδάργυρο.
Brazil nuts, θαλασσινά, ψάρια, αυγά, μανιτάρια για σελήνιο.
Φρούτα, λαχανικά, χυμοί, μαύρη σοκολάτα, όσπρια, φυτικής προελεύσεως ροφήματα και ποτά όπως καφές, τσάι, κακάο, κόκκινο κρασί για πολυφαινόλες.
Ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα:
Για τον εφοδιασμό του οργανισμού μας με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα καταναλώνουμε άφθονα:
Λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί, γαύρος, τόνος, ρέγγα, τα οποία αποτελούν την καλύτερη πηγή Ω3
Λιναρόσπορο & καρύδια
Προβιοτικά
Τα προσλαμβάνουμε από τα:
Γιαούρτι
Κεφίρ
Ξινόγαλα
Στην περίπτωση αυξημένων αναγκών του οργανισμού για ενίσχυση του ανοσοποιητικού (παιδιά, ηλικιωμένοι, αθλητές, άτομα που κουράζονται πολύ, φτωχή διατροφή κ.α.) η πρόσληψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής επικουρικά, μπορεί να προβεί ιδιαίτερα ωφέλιμη.
Στα φαρμακεία υπάρχει μεγάλη ποικιλία φυσικών σκευασμάτων που αφορούν τη θωράκιση του οργανισμού μας.
Πάντα με τη συμβουλή κάποιου ειδικού μπορούμε να βρούμε το καταλληλότερο για εμάς για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να πούμε αντίο στο κρυολόγημα το φετινό χειμώνα!
Ελίνα Ασημακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
www.y-o.gr