Λόγω του κορωνοϊού, το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας συστήνει τις πιο κάτω 7 πρακτικές για την προετοιμασία των τροφίμων:
- Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού.
- Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού.
- Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού.
- Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση του φαγητού.
- Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και επιφανειών κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
- Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του.
- Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων.
Σημειωτέον, με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού.