Τα υψηλά επίπεδα μιας συγκεκριμένης βιταμίνης στον οργανισμό προστατεύουν τους πνεύμονες θωρακίζοντάς τους από ιούς και μικρόβια.
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, μελέτησαν την πνευμονική λειτουργία ανθρώπων χωρίς προβλήματα υγείας στο αναπνευστικό σύστημα και τη σύγκριναν με τα επίπεδα της βιταμίνης Ε και της β-κρυπτοξανθίνης, ενός καροτενοειδούς που υπάρχει στα πορτοκάλια.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, έδειξαν ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε και β-κρυπτοξανθίνης είχαν υγιέστερους πνεύμονες σε σχέση με αυτούς που είχαν χαμηλές συγκεντρώσεις των αντίστοιχων ουσιών στο αίμα τους.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι και άλλες βιταμίνες, όπως η C και η A, πιθανόν να σχετίζονται με καλύτερη πνευμονική λειτουργία, αλλά η παρουσία της Ε έχει σημαντικότερη θετική επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έρευνα αυτή μπορεί να βοηθήσει άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καθώς η βιταμίνη Ε μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων πνευμονικών παθήσεων.
Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Ε είναι μέσω της διατροφής.
Οι παρακάτω τροφές είναι κορυφαίες πηγές της Βιταμίνης Ε:
Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε.
Αν δεν σας αρέσουν στη γεύση μπορείτε πολύ εύκολα να αντικαταστήσετε με γάλα αμυγδάλου.
Ηλιόσποροι
Μπορείτε γενικά να καταναλώνετε σπόρους που είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, όπως οι ηλιόσποροι, η κολοκύθα και το σουσάμι.
Στην ουσία, τρώγοντας μόνο το ¼ του φλιτζανιού ηλιόσπορους παίρνετε το 90,5% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Ε που χρειάζεται ο οργανισμός σας.
Σπανάκι
Το σπανάκι μπορεί να μην είναι το πρώτο λαχανικό που θα προσθέσετε στη σαλάτα σας όμως θα έπρεπε, αφού είναι είναι μια από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου αλλά και βιταμίνης Ε.
Μόλις ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι παρέχει με περίπου το 20% των ημερήσιων αναγκών σας στην εν λόγω βιταμίνη.
Αβοκάντο
Γενικότερα, ξέρουμε πως δεν είναι και ιδιαίτερα συνηθισμένο στη μεσογειακή διατροφή μας, όμως αποτελεί μια από τις πιο νόστιμες και πλούσιες πηγές βιταμίνης Ε.
Μάλιστα, είναι πανεύκολο να το ενσωματώσετε στη διατροφή σας, αφού μπορείτε να προσθέσετε φέτες αβοκάντο στη σαλάτα ή στα σάντουίτς σας.
Φουντούκια
Τα φουντούκια μπορούν να αποτελέσουν ένα ιδανικό σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τρώγοντας μια μικρή ποσότητα μπορείτε να καλύψετε περίπου το 20% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Ε.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο έχει θεωρηθεί ένα από τα καλύτερα τρόφιμα αποτοξίνωσης, αλλά αποτελεί επίσης και μια από τις πιο υγιεινές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε.
Μόλις ένα φλιτζάνι μπρόκολο θα σας δώσει το 4% των ημερήσιων αναγκών σας, ποσοστό χαμηλότερο από τα υπόλοιπα τρόφιμα της λίστας, όμως σίγουρα είναι μια από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορείτε να φάτε καθημερινά.
Ελιές
Από το απλό ελαιόλαδο ως τον καρπό της ελιάς, προσθέτοντας αυτήν την εξαιρετική τροφή στη διατροφή σας καταφέρνετε να καλύψετε ένα μεγάλο ποσοστό της καθημερινής σας ανάγκης για βιταμίνη Ε.
Ένα φλιτζάνι ελιές μπορεί να δώσει περίπου το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας.
Μαϊντανός
Ο μαϊντανός αποτελεί ένα εξαιρετικό μυρωδικό που μπορεί να δώσει τέλεια γεύση στα φαγητά, αλλά ταυτόχρονα και να σας γεμίσει με θρεπτικές ουσίες, ανάμεσα σε αυτές και η βιταμίνη Ε.
Δοκιμάστε να προσθέσετε φρέσκο μαϊντανό σε σαλάτες και διάφορα πιάτα.
Ο ξερός μαϊντανός θα σας παρέχει επίσης μια σημαντική ποσότητα βιταμίνης, όμως όσο πιο φρέσκο είναι ένα τρόφιμο, τόσο το καλύτερο.
Ψάρια
Τα ψάρια είναι από τις λίγες τροφές που περιέχουν τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά, ανάμεσα στα οποία είναι και η βιταμίνη Ε.
Αν θελήσετε να εμπλουτίσετε τον οργανισμό σας με αυτή τη βιταμίνη μέσω αυτής της τροφής, προτιμήστε κυρίως ψάρια όπως η πέστροφα, ο σολομός και η ρέγγα.